ΓΔ: 2610.55 0.01% Τζίρος: 96.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:11:39
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο

Ο Πούτιν διαμεσολαβητής για το Ιράν: Συνομιλίες με Νετανιάχου και Πεζεσκιάν

Ο Πούτιν μίλησε με τον Νετανιάχου και θα συνομιλήσει με τον νέο πρόεδρο του Ιράν, επιδιώκοντας ρόλο μεσολαβητή στην κρίση γύρω από το Ιράν. Η Μόσχα δηλώνει έτοιμη για διάλογο και αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησε σήμερα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ προγραμματίστηκε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν. Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια της Μόσχας να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή στην ένταση που έχει προκληθεί από το κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράν και τη σκληρή αντίδραση των αρχών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση μετά την επικοινωνία Πούτιν-Πεζεσκιάν. Ο ίδιος χαρακτήρισε την κατάσταση ως «πολύ τεταμένη» και αναφέρθηκε στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης που καταβάλλει η ρωσική πλευρά.

Μετά τη συνομιλία με τον Νετανιάχου, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις μεσολαβητικές της πρωτοβουλίες και να προωθήσει διάλογο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων χωρών, με στόχο την άμβλυνση της έντασης γύρω από το Ιράν.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημάνθηκε ότι ο Πούτιν παρουσίασε τις βασικές αρχές για την ενίσχυση πολιτικο-διπλωματικών μέτρων, με σκοπό τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.

Από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας στο Ιράν, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε απειλήσει επανειλημμένα με στρατιωτική επέμβαση κατά της Τεχεράνης.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι το ιρανικό καθεστώς προχώρησε σε βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, με χιλιάδες θύματα, ενώ το διαδίκτυο παραμένει μπλοκαρισμένο στη χώρα για πάνω από μία εβδομάδα.

Το Ιράν αποτελεί σημαντικό διπλωματικό, οικονομικό και στρατιωτικό εταίρο της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή. Οι σχέσεις των δύο χωρών ενισχύθηκαν μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022. Τον Ιανουάριο 2025, υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης, με έμφαση στη στρατιωτική συνεργασία.

Το Ιράν έχει κατηγορηθεί από το Κίεβο και δυτικές χώρες ότι προμηθεύει τη Ρωσία με drone Shahed και πυραύλους μικρού βεληνεκούς για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Υπ. Άμυνας ΗΠΑ με Νετανιάχου στο Ισραήλ για το Ιράν

Ο Υπ. Άμυνας ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ συναντήθηκε με τον Νετανιάχου στο Ισραήλ για το Ιράν, εν μέσω αυξημένων εντάσεων ΗΠΑ-Ιράν. ΗΠΑ και Ισραήλ δεν σχολίασαν περαιτέρω. Ο Χέγκσεθ επισκέφθηκε αμερικανούς στρατιώτες στη Μέση Ανατολή.
Μασούντ Πεζεσκιαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ο Ιρανός πρόεδρος μιλά για «οικοκτονία» από τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν χαρακτήρισε τις αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή «οικοκτονία», ζητώντας διεθνή καταδίκη και λύσεις, ενόψει της συνόδου COP17 για τη βιοποικιλότητα στην Αρμενία.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Δεν σχεδιάζω νέα επίθεση στο Ιράν πριν τις εκλογές

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως δεν στηρίζει προληπτικό πλήγμα κατά του Ιράν πριν τις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, προειδοποιώντας όμως την Τεχεράνη και συμμάχους της να μην επιτεθούν στο Ισραήλ, τονίζοντας άμεση αντίδραση σε επίθεση.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Εκτέλεση άνδρα για ένοπλες επιθέσεις κατά τον πόλεμο

Το Ιράν εκτέλεσε τον Αλί-Σινά Μοσταφαβί, ο οποίος είχε καταδικαστεί για ένοπλες επιθέσεις στην Κερμάν και κατηγορήθηκε για τρομοκρατικές ενέργειες υπέρ της αντιπολίτευσης και του Ισραήλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Mizan.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι τραυματίες στο Λίβανο από ισραηλινή επιδρομή

Ισραηλινή επιδρομή κοντά στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου τραυμάτισε έξι άτομα, ανάμεσά τους πέντε Σύρους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας Λιβάνου. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως στόχευσε Σύρο τρομοκράτη που δρα υπό ιρανική καθοδήγηση.
Καπνός πάνω από το Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Τεχεράνη: Η επίθεση της Χαμάς επιτάχυνε την παρακμή του Ισραήλ

Ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε πως η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 επιτάχυνε την παρακμή του Ισραήλ, καθώς το Μέτωπο Αντίστασης μετέτρεψε τη στρατηγική του υπέρ της υπεράσπισης των Παλαιστινίων.