ΓΔ: 2278.62 0.86% Τζίρος: 155.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:35:42
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
Φώτο: Shutterstock

ΕΕ προς Ιράν: Άμεση απελευθέρωση υπερασπιστών δικαιωμάτων και Μοχαμαντί

Η ΕΕ κάλεσε το Ιράν να απελευθερώσει υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τη βραβευμένη με Νόμπελ Ναργκίς Μοχαμαντί, εκφράζοντας ανησυχία για τις μαζικές συλλήψεις που στόχο έχουν τη φίμωση των επικριτών του καθεστώτος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τις ιρανικές αρχές να απελευθερώσουν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί. 

Η σχετική έκκληση διατυπώθηκε σε ανακοίνωση που υπογράφει η Ύπατη Εκπρόσωπος Κάγια Κάλας.

Στην ανακοίνωση εκφράζεται σοβαρή ανησυχία για τις μαζικές φυλακίσεις που πραγματοποιούν οι ιρανικές αρχές, με στόχο, όπως σημειώνεται, "να φιμώσουν επικριτικές φωνές" στη χώρα. 

Η ΕΕ καλεί για την άμεση απελευθέρωση όλων όσοι κρατούνται άδικα επειδή άσκησαν θεμελιώδη δικαιώματά τους, όπως η ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η Ναργκίς Μοχαμαντί, της οποίας η υγεία χαρακτηρίζεται ως εύθραυστη, καθώς και άλλοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνελήφθησαν στις 12 Δεκεμβρίου στη Μασχάντ. 

Η ανακοίνωση τονίζει ότι οι υπερασπιστές αυτοί πρέπει να μπορούν να ακούγονται και να επιτελούν το έργο τους χωρίς να διακυβεύεται η ελευθερία τους, τόσο στο Ιράν όσο και διεθνώς.

Η Ναργκίς Μοχαμαντί, 53 ετών, έχει συλληφθεί επανειλημμένα από την εποχή που ήταν φοιτήτρια φυσικής, λόγω της δράσης της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών. Το 2023 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της εναντίον της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Πρωτοβουλίες για Μεσανατολικό, Ιράν και Δυτικά Βαλκάνια

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συμμετέχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου συζητούνται η Ουκρανία, η Γάζα και το Ιράν. Τόνισε στήριξη στην Ουκρανία, διπλωματία στο Ιράν και ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: «Όχι στρατιωτική κλιμάκωση» μετά τις συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν στο Ομάν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί για κίνδυνο σοβαρής αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή και χαιρετίζει νέες συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν, ζητώντας «ευκαιρία στη διπλωματία» και πλήρη συνεργασία της Τεχεράνης με τον ΔΟΑΕ.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Δεν λάβαμε τελεσίγραφο από Τραμπ, συνομιλίες με ΕΕ για τους Φρουρούς

Το Ιράν διέψευσε ότι έλαβε τελεσίγραφο από τις ΗΠΑ για το πυρηνικό του πρόγραμμα, τονίζοντας ότι πάντα συμμετέχει με ειλικρίνεια στις διπλωματικές διαδικασίες, καθώς οι ΗΠΑ απειλούν με στρατιωτική επέμβαση.
Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ προσθέτει τους Φρουρούς Επανάστασης Ιράν στη λίστα τρομοκρατών

Το Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ συμφώνησε να εντάξει τους Φρουρούς της Ιρανικής Επανάστασης στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων, με την Κάγια Κάλας να τονίζει τη σκληρή καταστολή στο Ιράν και ότι "η περιοχή δεν χρειάζεται άλλον πόλεμο".
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν καταδικάζει τον χαρακτηρισμό των Φρουρών ως τρομοκρατική οργάνωση

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας χαρακτήρισε «μείζον στρατηγικό λάθος» την απόφαση της ΕΕ να θέσει τους Φρουρούς της Επανάστασης στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων. Οι ιρανικές Ένοπλες Δυνάμεις την αποκάλεσαν «ανεύθυνη» και «κακόβουλη».