ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Τίτζα Κάλας Εσθονία

Κάλας: Οι επιθέσεις ΗΠΑ και Ιράν δυσκολεύουν τον τερματισμό του πολέμου

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Κάγια Κάλας, προειδοποιεί ότι οι νέες επιθέσεις ΗΠΑ και Ιράν περιπλέκουν τις συνομιλίες, ενώ η EASA συστήνει αποφυγή πτήσεων σε Ιράν και Ιράκ.

Οι νέες επιθέσεις του Ιράν και των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή περιπλέκουν τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με τη δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Κάγια Κάλας.

Η Κάλας ανέφερε ότι «οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν περιπλέκουν περαιτέρω τις ήδη επιβαρυμένες συνομιλίες για τερματισμό του πολέμου», προσθέτοντας πως οι επιθέσεις του Ιράν στο Μπαχρέιν και το Κουβέιτ είναι απαράδεκτες. Η δήλωσή της έγινε μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα X.

Η ίδια σημείωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους από τις χώρες του Κόλπου, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους συνεργασίας για τη στήριξη της εφαρμογής της συμφωνίας και τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ και στην Ερυθρά Θάλασσα.

Παράλληλα, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέο κύμα πληγμάτων εναντίον του Ιράν, ανακαλώντας την άδεια που επέτρεπε στην Τεχεράνη να πουλάει πετρέλαιο, μετά τα πλήγματα σε τρία δεξαμενόπλοια στο Στενό του Ορμούζ.

Ανησυχία για την ασφάλεια των πτήσεων

Η Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) προειδοποίησε ότι οι αεροπορικές εταιρίες δεν θα πρέπει να επιχειρούν εντός του εναέριου χώρου του Ιράν και του Ιράκ, λόγω των συνεχιζόμενων εντάσεων και του κινδύνου περαιτέρω στρατιωτικής δράσης.

Η EASA ανακοίνωσε ότι το ισχύον δελτίο της για τον εναέριο χώρο των δύο χωρών θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 31 Αυγούστου. Το προηγούμενο δελτίο, που λήγει σήμερα, περιλάμβανε και τον Λίβανο, ενώ καλούσε τις αεροπορικές εταιρίες να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή κατά τη λειτουργία τους στον εναέριο χώρο του Μπαχρέιν, του Κουβέιτ, του Ισραήλ, της Ιορδανίας, του Κατάρ, του Ομάν, των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ιράκ κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράκ ανοίγει ξανά τον εναέριο χώρο του μετά την κατάπαυση πυρός ΗΠΑ-Ιράν

Το Ιράκ άνοιξε ξανά τον εναέριο χώρο του μετά το κλείσιμο λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, καθώς η κατάσταση σταθεροποιήθηκε. Όλες οι πολιτικές πτήσεις επιτρέπονται εκ νέου στα αεροδρόμια της χώρας.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Κλείσιμο τριών φυλακίων με Ιράν μετά τον εντοπισμό drone εκτοξευτήρων

Το Ιράκ έκλεισε τρία φυλάκια στα σύνορα με το Ιράν, μετά από επίθεση με drones κατά σαουδαραβικού αγωγού που ξεκίνησε από έδαφός του. Ο πρωθυπουργός απέπεμψε τον τοπικό στρατιωτικό διοικητή στη Μισάν, όπου εντοπίστηκε η εκτόξευση.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο πόλεμος με το Ιράν θα λήξει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

Ο Τραμπ εκτίμησε ότι ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει μετά τις εκλογές για το Κογκρέσο τον Νοέμβριο και τότε οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν σημαντικά, τονίζοντας ότι ο κόσμος το έχει καταλάβει.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Σκληρότερη απάντηση στις ΗΠΑ προαναγγέλλει ο πρόεδρος της Βουλής

Ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής, Μοχάμαντ Γκαλιμπάφ, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι οι κανόνες στον πόλεμο κατά του Ιράν άλλαξαν και τόνισε πως κάθε νέα επίθεση θα απαντηθεί πιο γρήγορα και δυναμικά.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη άναψε πράσινο φως σε ορισμένα ιρακινά δεξαμενόπλοια στο Ορμούζ

Το Ιράν επέτρεψε σε ορισμένα ιρακινά πετρελαιοφόρα να περάσουν από τα Στενά του Ορμούζ, παρά τον ναυτικό αποκλεισμό των ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο Irna, μετά την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν απειλεί με επίθεση, οι ΗΠΑ απορρίπτουν νέα κατάπαυση πυρός

Η Τεχεράνη εξετάζει πλήρη επίθεση λόγω αδιεξόδου στις διπλωματικές συνομιλίες για τη λήξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της είναι έτοιμες να κλιμακώσουν τη δράση τους στον Περσικό Κόλπο.