Ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ανακοίνωσε πως ο ESM ενέκρινε την ίδρυση του μηχανισμού για την στήριξη των ευρωπαϊκών κρατών που πλήττονται από την πανδημία που θα διαθέσει 240 δισ. ευρώ. Παράλληλα όμως, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση για την δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς ακόμα δεν έχουν παραδοθεί οι προτάσεις της Κομισιόν.
Όπως ανέφερε στην δήλωση του ο Μάριο Σεντένο «τα επόμενα δυόμισι χρόνια, ο ESM θα έχει διαθέσιμα 240 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τα μέλη του να καταπολεμήσουν την πανδημική κρίση. Πρόκειται για ένα καινοτόμο μέσο με ευνοϊκούς όρους δανεισμού. Με τη δημιουργία αυτού του μέσου σε χρόνο ρεκόρ, οι υπουργοί Οικονομικών έδειξαν ότι ο ESM είναι ένα πραγματικός μηχανισμός στήριξης έκτακτης ανάγκης με μια ευέλικτη εργαλειοθήκη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών της εποχής μας».
Όπως είχε αναφέρει και νωρίτερα το BD οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ασκούν αρκετά ισχυρή πίεση στις κυβερνήσεις του Νότου να υποκαταστήσουν δανεισμό από την αγορά, που έχει υψηλό κόστος, με τα φθηνά δάνεια του νέου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την πανδημία. Ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει κατ' επανάληψη εκφρασθεί επιφυλακτικά έναντι του νέου προγράμματος και δεν έχει ενταχθεί ακόμη η χρήση του στους σχεδιασμούς για την άντληση ρευστότητας, κυρίως επειδή υπάρχει ο φόβος ότι η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ως «αδύναμη» από την αγορά ομολόγων και να αυξηθεί το κόστος δανεισμού.
O Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε (μιλώντας σε ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων), επικαλούμενος το παράδειγμα της Ισπανίας, ότι η χώρα δανείζεται με κάτι λιγότερο από 1%, ενώ μπορεί να δανεισθεί σχεδόν άτοκα (0,1%) από τον ESM ένα ποσό της τάξεως του 2% του ΑΕΠ και να εξοικονομήσει μεγάλα ποσά τόκων, κάτι που ισχύει και για την Ιταλία, όπως τόνισε ο επικεφαλής του ESM. Δεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα, αλλά η χώρα μας είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση, καθώς το κόστος δανεισμού για δεκαετή περίοδο είναι υπερεικοσαπλάσιο του κόστους δανεισμού από τον ESM.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει αποκλείσει οριστικά τη χρήση του νέου προγράμματος, για να αντλήσει ένα ποσό που θα μπορούσε να φθάσει τα 3,8 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ 2019), αλλά θα περιμένει να ξεκαθαρίσει και μέσα από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ποιοι θα είναι οι ακριβείς όροι για αυτά τα δάνεια (που ως τώρα φαίνεται ότι θα δίνονται χωρίς μνημόνια και πρόσθετη επιτήρηση), αλλά και ποιες δαπάνες, άμεσα και έμμεσα σχετιζόμενες με την πανδημία, μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το νέο πρόγραμμα.
Το Ταμειο Ανακαμψης είναι ο χρηματοδοτικός μηχανισμός που πρόκειται να συσταθεί εντός του κοινοτικού προϋπολογισμού για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις μετά την πανδημία προχωρώντας και σε έκδοση χρέους για λογαριασμό της ΕΕ.