ΓΔ: 2572.36 0.10% Τζίρος: 53.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:29:37
Ρωσική σημαία κυβερνητικό κτίριο

Η Ρωσία υπέβαλε νέο αίτημα στο Παρίσι για τον ερευνητή Βινατιέ

Η Ρωσία υπέβαλε πρόταση στη Γαλλία για τον κρατούμενο ερευνητή Λοράν Βινατιέ, που κατηγορείται για κατασκοπεία. Το Κρεμλίνο δήλωσε πως η πρωτοβουλία περνά στη Γαλλία. Ο Πούτιν ανέφερε ότι θα εξεταστεί η υπόθεση με βάση τη ρωσική νομοθεσία.

Η Ρωσία υπέβαλε πρόταση προς τη Γαλλία για την υπόθεση του Γάλλου ερευνητή Λοράν Βινατιέ, ο οποίος κρατείται στη Μόσχα από τον Ιούνιο του 2024 με κατηγορίες περί «κατασκοπείας». Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επαφές μεταξύ των δύο χωρών για το ζήτημα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σε ενημέρωση Τύπου πως «η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Γαλλίας», χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της ρωσικής πρότασης.

Στην ετήσια συνέντευξη Τύπου της περασμένης Παρασκευής, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι δεν είχε γνώση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Τόνισε, ωστόσο, πως αν υπάρξει δυνατότητα επίλυσης στο πλαίσιο της ρωσικής νομοθεσίας, θα καταβληθούν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Λοράν Βινατιέ καταδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2024 από ρωσικό δικαστήριο σε τρία χρόνια φυλάκισης για μη καταγραφή ως «ξένος πράκτορας», ενώ φέρεται να συνέλεγε πληροφορίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά της ρωσικής ασφάλειας. Ο ίδιος παραδέχθηκε τα γεγονότα, υποστηρίζοντας ότι αγνοούσε τη σχετική νομοθεσία.

Τον Αύγουστο οδηγήθηκε εκ νέου ενώπιον δικαστηρίου με κατηγορίες για «κατασκοπεία», οι οποίες ενδέχεται να επιφέρουν βαρύτερη ποινή εφόσον επιβεβαιωθούν. Η έρευνα παρατάθηκε και, σύμφωνα με τον Γάλλο δικηγόρο του, νέα δίκη αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου 2026.

Ο 49χρονος ερευνητής ειδικεύεται στις εξελίξεις στον μετασοβιετικό χώρο και εργαζόταν για το Κέντρο Ανθρωπιστικού Διαλόγου, μια ελβετική ΜΚΟ με αντικείμενο τη διαμεσολάβηση σε συγκρούσεις, κυρίως όσον αφορά την Ουκρανία.

Το Παρίσι έχει ζητήσει την άμεση απελευθέρωση του Βινατιέ, κατηγορώντας τη Ρωσία για τακτική κράτησης δυτικών πολιτών ως «ομήρους», σε μια περίοδο όπου οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιόνας Γκαρ Στόρε πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνικές επαφές Πούτιν με ηγέτες Νορβηγίας και Φινλανδίας – Επικοινωνία και με Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας και ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας συνομίλησαν τηλεφωνικά με τον Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Στουμπ και επιβεβαίωσε το Κρεμλίνο μέσω του TASS.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό πλήγμα σε βασική γέφυρα Κιέβου – Δύο νεκροί σε Μπριάνσκ από ουκρανικά drones

Η Ρωσία χτύπησε βασική γέφυρα στο Κίεβο με 16 πυραύλους και 280 drones, προκαλώντας σοβαρή κλιμάκωση και πλήγματα σε ουκρανικές υποδομές, με θύματα και ζημιές σε πολλές περιοχές, σύμφωνα με τον Ζελένσκι.
Κατεστραμμένη γέφυρα Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν κατάπαυση του πυρός μόνον στο Ολέσκι

Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν σε τοπική κατάπαυση του πυρός για να διευκολυνθεί ανθρωπιστική βοήθεια και εκκένωση κατοίκων στην Ολέσκι, όπου υπάρχει έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, ενώ οι επιθέσεις συνεχίζονται σε άλλες περιοχές.
Έκρηξη στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο: Ρωσική επίθεση έπληξε σημαντική γέφυρα, δηλώνει ο Κλίτσκο

Ρωσική αεροπορική επιδρομή έπληξε τη γέφυρα Πιβντένι στο νότιο Κίεβο, προκαλώντας ζημιές και στις υποδομές του μετρό πάνω σ’ αυτή, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Κλίτσκο. Επίσης, τη νύχτα εκτοξεύτηκαν δέκα ρωσικοί πύραυλοι.
σημαία Ρουμανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρουμανία: Εξάρθρωση ρωσικού δικτύου δολιοφθοράς σε στρατιωτικούς στόχους

Η Ρουμανική Υπηρεσία Πληροφοριών αποκάλυψε ρωσικό δίκτυο δολιοφθορών, υπεύθυνο για πυρκαγιά σε εγκατάσταση κοντά σε εταιρεία όπλων. Η Ρωσία διαψεύδει κάθε ανάμειξη σε δολιοφθορές στην Ευρώπη.
Ουκρανία σε βομβαρδισμό
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στο Χάρκιβ: 2 νεκροί, 4 τραυματίες

Ρωσικές επιθέσεις στη Χάρκιβ προκάλεσαν δύο νεκρούς και τέσσερις τραυματίες, σύμφωνα με τον δήμαρχο. Τρεις επιθέσεις έπληξαν συνοικία της πόλης, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια, ενώ οι επιθέσεις έγιναν με πυραύλους.