ΓΔ: 2667.49 0.19% Τζίρος: 356.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:41:38
Ουρά μεταναστών προσφύγων
Μετανάστες και πρόσφυγες περιμένουν σε ουρά για διαδικασίες ασύλου στα σύνορα.

Μπουρούντι: Οκτώ νεκροί από χολέρα σε εκτοπισμένους της ΛΔ Κονγκό

Οκτώ πρόσφυγες από τη ΛΔ Κονγκό πέθαναν από χολέρα στο Μπουρούντι, όπου κατέφυγαν από τις συγκρούσεις με το Μ23. Οι αντάρτες κατέλαβαν την Ουβίρα, παρά συμφωνία ειρήνης που υπεγράφη πρόσφατα υπό αμερικανική διαμεσολάβηση.

Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αναζητώντας καταφύγιο στο Μπουρούντι, λόγω της προέλασης του ένοπλου κινήματος M23. Σύμφωνα με πηγή ανθρωπιστικής οργάνωσης, οκτώ πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους από χολέρα, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 150.

Το M23, το οποίο υποστηρίζεται από τη Ρουάντα, προχώρησε σε νέα επίθεση στην επαρχία Νότιου Κίβου στις αρχές του μήνα, παρά το γεγονός ότι Ρουάντα και ΛΔ Κονγκό υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία στην Ουάσινγκτον υπό την αιγίδα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Στις 10 Δεκεμβρίου, οι αντάρτες κατέλαβαν την Ουβίρα, μια πόλη στρατηγικής σημασίας στα σύνορα με το Μπουρούντι.

Παρόλο που οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι αποσύρθηκαν από την Ουβίρα μετά από πιέσεις των ΗΠΑ, τοπικές πηγές αναφέρουν πως παραμένουν στην πόλη αστυνομικοί και πράκτορες πληροφοριών συνδεδεμένοι με το M23.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για άμεση ενίσχυση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που βρέθηκαν στο Μπουρούντι χωρίς στέγη, νερό ή φάρμακα. Ανθρωπιστικές οργανώσεις περιγράφουν την κατάσταση στους καταυλισμούς ως «καταστροφική», με σοβαρές ελλείψεις σε βασικά αγαθά και ανύπαρκτη βοήθεια, ενώ εκφράζουν τον φόβο ότι «οι καταυλισμοί των προσφύγων θα γίνουν νεκροταφεία».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν ότι το 42% των τεστ ελονοσίας που πραγματοποιήθηκαν ήταν θετικά, ενώ έχουν καταγραφεί και ύποπτα κρούσματα ιλαράς. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι εκτοπισμένοι λόγω της δράσης του M23 ανέρχονται συνολικά σε 500.000, εκ των οποίων οι 200.000 προέρχονται από την Ουβίρα και οι υπόλοιποι από την περιοχή Φίζι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί από ουκρανικό πλήγμα στη ρωσική Μπέλγκοροντ

Ουκρανικό drone χτύπησε μικρό λεωφορείο στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία μέλη οικογένειας, μεταξύ τους ένα 8χρονο παιδί. Χθες τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα από παρόμοια επίθεση σε άλλη κοινότητα.
Ελικόπτερο κατάσβεσης πυρκαγιάς
ΔΙΕΘΝΗ

Συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Ινδονησία με δύο νεκρούς

Στρατιωτικό ελικόπτερο που επιχειρούσε σε κατάσβεση πυρκαγιάς στη Βόρνεο συνετρίβη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο μέλη του πληρώματος. Πέντε διασώθηκαν, ενώ ένα αγνοείται, σύμφωνα με τον ινδονησιακό στρατό.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκροί και αγνοούμενοι από ρωσικές επιθέσεις στη Ζαπορίζια

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ένας τραυματίστηκε από δύο ρωσικές επιθέσεις στη Βιλνιάνσκ της Ζαπορίζια, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Νεκροί είναι μια 52χρονη γυναίκα και ένας 63χρονος άνδρας.
Σύγκρουση τρένων, Ισπανία
ΔΙΕΘΝΗ

Παραιτήθηκε ο Ισπανός υπ. Μεταφορών μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Ισπανός υπουργός Μεταφορών Όσκαρ Πουέντε, μετά το πρόσφατο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα με 69 νεκρούς, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να παραμείνει με δύο σοβαρά ατυχήματα σε λιγότερο από έναν χρόνο.
Ζαπορίζια πυρηνικός σταθμός
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από ουκρανικό drone στη Ζαπορίζια, θύμα και εργαζόμενη

Εκπρόσωπος του ρωσικού ελεγχόμενου πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια ανέφερε ότι ουκρανικό drone χτύπησε αυτοκίνητο, σκοτώνοντας δύο άτομα, μεταξύ αυτών μια εργαζόμενη. Είναι ο τρίτος εργαζόμενος που χάνει τη ζωή του σε δύο εβδομάδες.
Κατεστραμμένο εργοστάσιο έκρηξη
ΔΙΕΘΝΗ

Έκρηξη σε εργοστάσιο στο Καμερούν: 4 νεκροί και 16 τραυματίες

Έκρηξη σε εργοστάσιο χυτοσιδήρου στη Ντουάλα του Καμερούν προκάλεσε τέσσερις νεκρούς και 16 τραυματίες. Κάποιοι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ η Metafrique Steel μιλά για «εξωγενή παράγοντα» και πυρκαγιά.