ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ουρά μεταναστών προσφύγων
Μετανάστες και πρόσφυγες περιμένουν σε ουρά για διαδικασίες ασύλου στα σύνορα.

Μπουρούντι: Οκτώ νεκροί από χολέρα σε εκτοπισμένους της ΛΔ Κονγκό

Οκτώ πρόσφυγες από τη ΛΔ Κονγκό πέθαναν από χολέρα στο Μπουρούντι, όπου κατέφυγαν από τις συγκρούσεις με το Μ23. Οι αντάρτες κατέλαβαν την Ουβίρα, παρά συμφωνία ειρήνης που υπεγράφη πρόσφατα υπό αμερικανική διαμεσολάβηση.

Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αναζητώντας καταφύγιο στο Μπουρούντι, λόγω της προέλασης του ένοπλου κινήματος M23. Σύμφωνα με πηγή ανθρωπιστικής οργάνωσης, οκτώ πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους από χολέρα, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 150.

Το M23, το οποίο υποστηρίζεται από τη Ρουάντα, προχώρησε σε νέα επίθεση στην επαρχία Νότιου Κίβου στις αρχές του μήνα, παρά το γεγονός ότι Ρουάντα και ΛΔ Κονγκό υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία στην Ουάσινγκτον υπό την αιγίδα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Στις 10 Δεκεμβρίου, οι αντάρτες κατέλαβαν την Ουβίρα, μια πόλη στρατηγικής σημασίας στα σύνορα με το Μπουρούντι.

Παρόλο που οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι αποσύρθηκαν από την Ουβίρα μετά από πιέσεις των ΗΠΑ, τοπικές πηγές αναφέρουν πως παραμένουν στην πόλη αστυνομικοί και πράκτορες πληροφοριών συνδεδεμένοι με το M23.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για άμεση ενίσχυση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που βρέθηκαν στο Μπουρούντι χωρίς στέγη, νερό ή φάρμακα. Ανθρωπιστικές οργανώσεις περιγράφουν την κατάσταση στους καταυλισμούς ως «καταστροφική», με σοβαρές ελλείψεις σε βασικά αγαθά και ανύπαρκτη βοήθεια, ενώ εκφράζουν τον φόβο ότι «οι καταυλισμοί των προσφύγων θα γίνουν νεκροταφεία».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν ότι το 42% των τεστ ελονοσίας που πραγματοποιήθηκαν ήταν θετικά, ενώ έχουν καταγραφεί και ύποπτα κρούσματα ιλαράς. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι εκτοπισμένοι λόγω της δράσης του M23 ανέρχονται συνολικά σε 500.000, εκ των οποίων οι 200.000 προέρχονται από την Ουβίρα και οι υπόλοιποι από την περιοχή Φίζι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

αστυνομία Πακιστάν όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: 12 αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση στην Μπανού

Επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο όχημα και ένοπλη εισβολή σε αστυνομικό σημείο ελέγχου στο βορειοδυτικό Πακιστάν προκάλεσε 12 νεκρούς αστυνομικούς, 5 τραυματίες και έναν αγνοούμενο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
αστυνομία Πακιστάν όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση στο Πακιστάν: Νεκροί τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί

Τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε αστυνομικό τμήμα στο βορειοδυτικό Πακιστάν, ενώ ακολούθησε ενέδρα σε δυνάμεις που έσπευδαν στο σημείο. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης.
Σομαλία τρομοκρατική επίθεση
ΔΙΕΘΝΗ

Δεκάδες νεκροί από νέες τζιχαντιστικές επιθέσεις στο κεντρικό Μαλί

Δεκάδες νεκροί από νέες τζιχαντιστικές επιθέσεις στο κεντρικό Μαλί, όπου η ασφάλεια έχει επιδεινωθεί δραματικά. Συνολικά πάνω από 70 νεκροί σε δύο ημέρες μετά από διαδοχικά χτυπήματα ενόπλων σε χωριά της περιοχής.
Έκρηξη τη νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί σε αμερικανικό βομβαρδισμό κατά σκάφους με ναρκωτικά

Αμερικανικός αεροπορικός βομβαρδισμός στον ανατολικό Ειρηνικό έπληξε σκάφος υπόπτου διακίνησης ναρκωτικών, με τουλάχιστον δύο νεκρούς και έναν επιζώντα. Ο συνολικός απολογισμός από τον Σεπτέμβριο 2025 αγγίζει πλέον τους 192 νεκρούς.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Δέκα νεκροί στον Λίβανο από ισραηλινές επιδρομές την Παρασκευή

Δέκα νεκροί, ανάμεσά τους δύο παιδιά και τρεις γυναίκες, από ισραηλινά πλήγματα σε τέσσερις κοινότητες του νότιου Λιβάνου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Νεκρός και ένας διασώστης από βομβαρδισμό, αναφέρει η Πολιτική Προστασία.
Κατεστραμμένο εργοστάσιο έκρηξη
ΔΙΕΘΝΗ

Αυξήθηκαν σε 37 οι νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στην Κίνα

Η έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στη Λιουγιάνγκ της Κίνας ανέβασε τον απολογισμό στους 37 νεκρούς και έναν αγνοούμενο, ενώ δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση CCTV.