ΓΔ: 2299.87 3.17% Τζίρος: 441.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Αίθουσα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Η κεντρική αίθουσα σε σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

ΕΕ: Διεύρυνση στο επίκεντρο και έναρξη συζήτησης για νέο προϋπολογισμό

Ολοκληρώθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η συζήτηση για τη Διεύρυνση της ΕΕ, με έμφαση σε Ουκρανία, Μολδαβία και Δυτικά Βαλκάνια, ενώ ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034.

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2028-2034.

Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της ΕΕ, μετά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, οι ηγέτες εστίασαν στην πορεία ένταξης νέων χωρών στην Ένωση. 

Οι ευρωπαίοι ηγέτες επισημαίνουν ότι η διεύρυνση αποτελεί στρατηγική επένδυση στην ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία της Ευρώπης. 

Για πρώτη φορά από το 2014, η διεύρυνση θεωρείται ρεαλιστική πιθανότητα, με βάση την αξιοκρατία, γεγονός που απαιτεί από την ΕΕ να προετοιμάσει κατάλληλα το έδαφος για μια μεγαλύτερη Ένωση.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι η ενταξιακή προοπτική της χώρας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. 

Τονίζεται η ανάγκη εξεύρεσης τρόπων για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της Ουκρανίας, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του Κιέβου υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. 

Η στήριξη μιας ευημερούσας και δημοκρατικής Ουκρανίας θεωρείται βασική για τη συμβολή της ΕΕ στην ειρήνη και την ασφάλεια.

Για τη Μολδαβία, οι ηγέτες αναγνώρισαν τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και τον ρόλο που διαδραμάτισε η ευρωπαϊκή προοπτική στις πρόσφατες εκλογές του Σεπτεμβρίου. 

Υπογραμμίζεται η ανάγκη διατήρησης της μεταρρυθμιστικής δυναμικής.

Σχετικά με τη Σερβία, δόθηκε έμφαση στην ενθάρρυνση των προσπαθειών της χώρας για την ένταξη στην ΕΕ και στην απομάκρυνση από τη ρωσική επιρροή. 

Παρά τις εσωτερικές προκλήσεις, η Σερβία έχει σημειώσει συγκεκριμένη πρόοδο φέτος στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την ενταξιακή διαδικασία.

Η Σύνοδος Κορυφής συνεχίζεται με αντικείμενο τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2028-2034. Οι ηγέτες της Ένωσης πραγματοποιούν μια πρώτη στρατηγικού χαρακτήρα συζήτηση. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της τον Ιούλιο του 2025, ενώ η Δανική Προεδρία του Συμβουλίου έχει ήδη προχωρήσει σημαντικά το προπαρασκευαστικό έργο. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος του 2026, ώστε τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα να τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του 2028.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σλοβακικό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Σλοβακία: Τέλος στην αύξηση ντίζελ για αλλοδαπούς οδηγούς

Η Σλοβακία καταργεί από αυτή την Παρασκευή τη διπλή τιμολόγηση του ντίζελ για ξένους οδηγούς, ώστε να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό δίκαιο, μετά από πιέσεις της Κομισιόν που έκρινε το μέτρο διακριτικό και παράνομο.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Η κυβέρνηση παραβιάζει το κράτος δικαίου και εκθέτει τη χώρα

Ο Σ. Φάμελλος, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επεσήμανε τα σοβαρά προβλήματα στο Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, όπως οι υποκλοπές, η διαφθορά και η έλλειψη διαφάνειας, ζητώντας πολιτική αλλαγή που θα ενισχύσει τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Νέα μέτρα κατά φτώχειας, στεγαστικής κρίσης και για ΑμεΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σχέδιο για την καταπολέμηση της φτώχειας, σε απάντηση στις ανησυχίες για το κόστος ζωής, θέτοντας στόχο μείωσης 15 εκ. πολιτών σε κίνδυνο ως το 2030, εστιάζοντας σε εργασία, υπηρεσίες και ενίσχυση συνεργασίας.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα ρεύματος για κάθε νοικοκυριό

Ο Αλέξης Τσίπρας επαναφέρει το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τη ΔΕΗ και προτείνει καθιέρωση ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας ρεύματος σε όλα τα νοικοκυριά για μείωση λογαριασμών έως 40%.
Σάκης Αρναούτογλου ομιλία Ευρωκοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Αρναούτογλου: Ταχύτερη ανάπτυξη ΑΠΕ στην ΕΕ με κανόνες και συναίνεση

Ο Σάκης Αρναούτογλου ζήτησε άμεση επιτάχυνση των ΑΠΕ, δικτύων και υποδομών φόρτισης στην ΕΕ για επίτευξη κλιματικών στόχων, επισημαίνοντας πως η ενίσχυση πρέπει να γίνεται με διαφάνεια, κοινωνική αποδοχή και περιβαλλοντική αξιοπιστία.