ΓΔ: 2587.23 0.68% Τζίρος: 92.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:46:37
Φορτηγό LNG σε λιμάνι
Φορτηγό πλοίο LNG ελλιμενισμένο σε εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου.

ΗΠΑ: Άδεια για ρωσικό πετρέλαιο Sakhalin-2 έως 18 Ιουνίου

Οι ΗΠΑ επέκτειναν την απαλλαγή από τις κυρώσεις για το ρωσικό έργο Sakhalin-2 έως τις 18 Ιουνίου 2025, επιτρέποντας στην Ιαπωνία να συνεχίσει να προμηθεύεται υγροποιημένο φυσικό αέριο, παρά τις αρχικές κυρώσεις του 2022.

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να παρατείνουν την απαλλαγή από τις κυρώσεις που επιτρέπει τις πωλήσεις πετρελαίου από το ρωσικό έργο Sakhalin-2 έως τις 18 Ιουνίου του επόμενου έτους. Η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τη συνέχιση της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου από το συγκεκριμένο έργο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, η γενική άδεια είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ιαπωνία, σύμμαχο των ΗΠΑ, η οποία καλύπτει περίπου το 9% των αναγκών της σε υγροποιημένο φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές. Η συγκεκριμένη άδεια αποτελεί εξαίρεση από τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο Sakhalin-2 το 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η απόφαση ελήφθη παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία, με στόχο τον περιορισμό των αγορών ρωσικού πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Επιπλέον, το υπουργείο παρέτεινε έως τις 18 Ιουνίου και την απαλλαγή που επιτρέπει συναλλαγές με ρωσικές τράπεζες, όπως η Gazprombank, για δραστηριότητες που σχετίζονται με τη μη στρατιωτική χρήση πυρηνικής ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Επί ένα μήνα αναμένουμε να παραδοθούν Patriot των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία περιμένει σχεδόν μήνα για έγκριση πυραύλων Patriot από τις ΗΠΑ, ενώ σημειώνονται εντατικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές. Ζήτησε να επισπευστούν οι αποστολές καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό τάνκερ με ντίζελ πλέει προς Νέα Υόρκη μετά τη συμφωνία Πούτιν-Τραμπ

Δεξαμενόπλοιο με σημαία Μάλτας, μεταφέροντας 40.000 τόνους ρωσικού ντίζελ, κατευθύνεται προς Νέα Υόρκη μετά από συμφωνία με τον Τραμπ, που επιδιώκει μείωση τιμών πριν τις εκλογές, αναβάλλοντας νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Υπογραφή συμβάσεων με ΗΠΑ για το ντίζελ τις επόμενες μέρες

Η Μόσχα αναμένει την υπογραφή των πρώτων συμβολαίων εξαγωγής ντίζελ τις επόμενες ημέρες, μετά τη συμφωνία Πούτιν-Τραμπ, σύμφωνα με τον Κίριλ Ντμίτριεφ. Οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά για την ταχεία υλοποίηση της συμφωνίας.
Ρωσική οικονομία πετρέλαιο δολάριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η συμφωνία με τις ΗΠΑ για το ντίζελ θα ενισχύσει την οικονομία

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλέξάντρ Νόβακ δήλωσε πως η συμφωνία με τις ΗΠΑ για το ντίζελ θα ενισχύσει την οικονομία της Ρωσίας, επιτρέποντας αύξηση στην παραγωγή και εξαγωγή σε ΗΠΑ και παγκόσμιες αγορές.
Το Κρεμλίνο Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο: Ασαφής ακόμη η έκταση της ενεργειακής εκεχειρίας με Ουκρανία

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως οι όροι της ενεργειακής εκεχειρίας Ρωσίας-Ουκρανίας που πρότεινε ο Τραμπ δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί και οι σχετικές διαβουλεύσεις συνεχίζονται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

12 γερουσιαστές ΗΠΑ: Προδοσία η αγορά ρωσικού ντίζελ από συμμάχους

Δώδεκα Αμερικανοί γερουσιαστές, ανάμεσά τους και Ρεπουμπλικάνοι, καταγγέλλουν συμφωνία Τραμπ για αγορά ρωσικού ντίζελ, μιλώντας για «προδοσία Ουκρανών» και ζητούν την επαναφορά κυρώσεων κατά της Μόσχας.