ΓΔ: 2229.56 0.46% Τζίρος: 94.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:42:43
Λογότυπο Deutsche Welle
Το λογότυπο της Deutsche Welle στην είσοδο του κτιρίου της, dw.com.

Ρωσία: «Ανεπιθύμητος οργανισμός» η Deutsche Welle

Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτήρισε τη Deutsche Welle «ανεπιθύμητο οργανισμό», μετά από απόφαση της εισαγγελίας, με τη διοίκηση του μέσου να δηλώνει ότι δεν θα αποθαρρυνθεί.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας προχώρησε στην ταξινόμηση του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα Deutsche Welle ως «ανεπιθύμητου οργανισμού», σε συνέχεια σχετικής απόφασης της ρωσικής εισαγγελίας.

Η εισαγγελία είχε προβεί στον χαρακτηρισμό αυτό την Κυριακή, ανταποκρινόμενη σε αίτημα της κάτω βουλής, η οποία είχε ζητήσει τη λήψη του μέτρου ήδη από τον Αύγουστο του 2024.

Σε δήλωσή της, η γενική διευθύντρια της Deutsche Welle, Μπάρμπαρα Μάσινγκ, τόνισε ότι «η ρωσική στάση δεν θα μας αποθαρρύνει».

Η Μόσχα συχνά χαρακτηρίζει ως «ανεπιθύμητες» οντότητες που θεωρεί ότι υπονομεύουν την εθνική της ασφάλεια. Ο χαρακτηρισμός αυτός συνεπάγεται ποινές φυλάκισης έως και πέντε ετών για Ρώσους πολίτες που συνεργάζονται ή χρηματοδοτούν τέτοιες οργανώσεις.

Η DW είχε ήδη λάβει από το 2022 τον χαρακτηρισμό «ξένος πράκτορας» στη Ρωσία, κατηγορία που αφορά ΜΜΕ και οργανισμούς με ξένη χρηματοδότηση. 

Στο παρελθόν, είχε απαγορευτεί στη Deutsche Welle να μεταδίδει ειδήσεις, το στούντιό της στη Μόσχα είχε εκκενωθεί, ενώ αποκλείστηκε και η πρόσβαση στην ιστοσελίδα dw.com από τη ρωσική επικράτεια. 

Μεταξύ των ΜΜΕ που έχουν χαρακτηριστεί «ανεπιθύμητοι οργανισμοί» περιλαμβάνονται τα Radio Free Europe/Radio Liberty, Bellingcat, CORRECTIV, Reporters Without Borders και TV Rain.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Ο Τραμπ σωστά κατηγορεί τον Ζελένσκι για καθυστέρηση ειρήνης

Το Κρεμλίνο υιοθετεί τη θέση του Τραμπ ότι ο Ζελένσκι, και όχι η Ρωσία, καθυστερεί την ειρηνευτική συμφωνία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε αντίθεση με απόψεις Ευρωπαίων που κατηγορούν τη Μόσχα για έλλειψη διάθεσης για ειρήνη.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουσκ: Όχι σε στρατό στη Γροιλανδία, βλέπει ρωσική εμπλοκή σε κυβερνοεπίθεση

Ο Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε πως η Πολωνία δεν θα στείλει στρατιώτες στη Γροιλανδία, ενώ σημείωσε πως επίθεση ΝΑΤΟϊκής χώρας σε άλλη θα ήταν καταστροφή. Απέδωσε κυβερνοεπίθεση στη Ρωσία. Οι ΗΠΑ θεωρούν τη Γροιλανδία στρατηγική.
Το Κρεμλίνο Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Το Κρεμλίνο ζητά μέτρα μετά τον θάνατο νεογνών στη Σιβηρία

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε τραγωδία τον θάνατο εννέα βρεφών σε νοσοκομείο της Σιβηρίας και υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μέτρων για αποτροπή παρόμοιων περιστατικών. Οι αρχές ερευνούν το συμβάν στο Νοβοκουζνέτσκ.
Το Κρεμλίνο Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο: Οι ΗΠΑ δεν απάντησαν στην πρότασή μας για έλεγχο όπλων

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ δεν απάντησαν στην πρόταση Πούτιν για παράταση ενός έτους στη συνθήκη New START, η οποία λήγει σύντομα, με τον Τραμπ να επιδιώκει νέα, ευρύτερη συμφωνία που θα περιλαμβάνει και την Κίνα.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία συμφωνεί με Τραμπ: Ο Ζελένσκι καθυστερεί την ειρήνη στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο συμφωνεί με τον Τραμπ ότι ο Ζελένσκι ευθύνεται για την καθυστέρηση ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα δεχτεί Αμερικανούς απεσταλμένους όταν καθοριστεί ημερομηνία επίσκεψης.
Κρεμλίνο στη Μόσχα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απελαύνει Βρετανό διπλωμάτη με κατηγορίες για κατασκοπεία

Η Ρωσία ανακοίνωσε την απέλαση Βρετανού διπλωμάτη, με την FSB να τον χαρακτηρίζει «κατάσκοπο». Του δόθηκαν δύο εβδομάδες να φύγει, ενώ το ΥΠΕΞ κάλεσε τον επιτετραμμένο της Βρετανίας και προειδοποίησε για αντίμετρα.