ΓΔ: 2219.32 0.59% Τζίρος: 268.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σφύρα δικαστηρίου
Η σφύρα του δικαστή σε εστιασμένο δικαστικό περιβάλλον, σύμβολο απονομής δικαιοσύνης.

Ελ Σαλβαδόρ: Σε δίκη στρατιωτικοί για σφαγή 986 αμάχων

Δεκατρείς απόστρατοι παραπέμπονται σε δίκη για τη σφαγή 986 αμάχων, ανάμεσά τους 558 παιδιά, στο Ελ Σαλβαδόρ το 1981, κατά τον εμφύλιο, όπως ανακοίνωσε οργάνωση συγγενών των θυμάτων. Το τάγμα Atlacatl κατηγορείται για φριχτά εγκλήματα.

Δεκατρείς απόστρατοι παραπέμπονται σε δίκη για τη σφαγή 986 αμάχων, μεταξύ των οποίων 558 παιδιά, στο βορειοανατολικό Ελ Σαλβαδόρ το 1981, σύμφωνα με ανακοίνωση μη κυβερνητικής οργάνωσης που εκπροσωπεί τις οικογένειες των θυμάτων.

Η σφαγή σημειώθηκε μεταξύ 9 και 13 Δεκεμβρίου 1981, όταν το τάγμα Atlacatl, με αμερικανική εκπαίδευση και φήμη για τη βιαιότητά του, κατέστρεψε σπίτια και εκτέλεσε κατοίκους στην περιοχή Ελ Μοσότε και σε γειτονικά χωριά. Οι επιθέσεις συνδέθηκαν με υποψίες συνεργασίας των κατοίκων με τους αντάρτες του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN).

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι γυναίκες υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση πριν εκτελεστούν, ενώ πολλά παιδιά δολοφονήθηκαν με ιδιαίτερη αγριότητα από τους στρατιωτικούς.

Η οργάνωση Cristosal επεσήμανε ότι δικαστής στην πόλη Σαν Φρανσίσκο Γοτέρα διέταξε στις 26 Νοεμβρίου την παραπομπή 13 κατηγορουμένων, ανάμεσά τους και ο πρώην υπουργός Άμυνας στρατηγός ε.α. Χοσέ Γκιγιέρμο Γκαρσία, 91 ετών, για δολοφονίες και βιασμούς αμάχων.

Η ημερομηνία της δίκης, όπως ενημέρωσε εκπρόσωπος της Cristosal στο Γαλλικό Πρακτορείο, δεν έχει οριστεί μέχρι στιγμής.

Τον Ιούλιο ο Γκιγιέρμο Γκαρσία και δύο ακόμη πρώην ανώτεροι αξιωματικοί καταδικάστηκαν σε 60 χρόνια κάθειρξη για τη δολοφονία τεσσάρων Ολλανδών δημοσιογράφων το 1982, οι οποίοι κάλυπταν τον εμφύλιο πόλεμο στο Ελ Σαλβαδόρ την περίοδο 1980-1992.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και αριστερών ανταρτών κόστισε τη ζωή σε πάνω από 75.000 ανθρώπους, χωρίς να υπολογίζονται περίπου 7.000 αγνοούμενοι έως σήμερα.

Η σφαγή στο Ελ Μοσότε θεωρείται η χειρότερη στην ιστορία του Ελ Σαλβαδόρ και αποτελεί σημείο αναφοράς για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαδήλωση στο Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πάνω από 3.400 διαδηλωτές νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Η Iran Human Rights ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 3.428 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και πάνω από 10.000 συνελήφθησαν στο Ιράν από την έναρξη του κινήματος. Τα στοιχεία προέρχονται από νέες πηγές των ιρανικών υπουργείων Υγείας και Παιδείας.
Εκκλησία με πλήθος πιστών
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 388 εκατ. χριστιανοί παγκοσμίως εκτεθειμένοι σε διωγμούς

Πάνω από 388 εκατ. χριστιανοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με σοβαρούς διωγμούς ή διακρίσεις το 2025, σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ Portes Ouvertes. Πρόκειται για αύξηση 8 εκατ. σε σχέση με το 2024, σημειώνει ο Νταβίντ Εμερλέν.
Διαδηλωτής στην Τεχεράνη
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: 2.003 νεκροί συνολικά, 734 διαδηλωτές σκοτώθηκαν λέει ΜΚΟ

Η HRANA ανακοίνωσε επιβεβαιωμένους θανάτους 2.003 ανθρώπων λόγω ταραχών στο Ιράν, με 1.850 διαδηλωτές μεταξύ των θυμάτων. Η IHR σημειώνει ότι τουλάχιστον 734 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάνει τις χιλιάδες.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Διαλύθηκε με δακρυγόνα διαμαρτυρία στο παζάρι της Τεχεράνης

Ένταση επικράτησε στο παζάρι της Τεχεράνης, όπου η αστυνομία διέλυσε διαδήλωση με δακρυγόνα. Διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της επιστροφής του Παχλεβί και κατά του ανώτατου ηγέτη, διεκδικώντας ελευθερία.