ΓΔ: 2298.84 1.38% Τζίρος: 189.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου ενωμένες, σύμβολο διπλωματίας ή σύγκρουσης.

Συνάντηση Ισραήλ-Λιβάνου με μη στρατιωτικό επικεφαλής τη λιβανική ομάδα

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την αποστολή εκπροσώπου για συνομιλίες με Λιβανέζους αξιωματούχους, με στόχο τη θέσπιση σχέσεων και οικονομικής συνεργασίας. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη η ημερομηνία της συνάντησης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την αποστολή εκπροσώπου για συνάντηση με πολιτικούς και οικονομικούς αξιωματούχους του Λιβάνου, με στόχο τη δημιουργία μιας βάσης σχέσεων και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Όπως αναφέρεται, ο μεταβατικός διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ανέλαβε να εκπροσωπήσει το Ισραήλ σε αυτή τη συνάντηση, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμη η ημερομηνία διεξαγωγής της.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την επίσκεψη του Αμερικανού απεσταλμένου Μόργκαν Όρταγκους στην Ιερουσαλήμ, σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χεζμπολάχ για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε ισχύ στις 27 Νοεμβρίου 2024, λόγω του επανεξοπλισμού της στο νότιο Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός έχει εντείνει τις επιθέσεις στην περιοχή, στοχεύοντας, όπως αναφέρει, μέλη και υποδομές της Χεζμπολάχ.

Τα δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο αυξάνονται σχετικά με το ενδεχόμενο επικείμενης στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Από την πλευρά του, ο Λίβανος ανακοίνωσε ότι πλέον ένας μη στρατιωτικός θα ηγείται της αντιπροσωπείας του στον μηχανισμό επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ, ανταποκρινόμενος σε αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών που διαχειρίζονται τον μηχανισμό αυτό.

Μέχρι σήμερα, ο Λίβανος εκπροσωπείτο από στρατιωτικούς, οι οποίοι απέφευγαν κάθε άμεση επαφή με την ισραηλινή πλευρά. Ο διορισμός μη στρατιωτικού πραγματοποιήθηκε μετά τη δήλωση ετοιμότητας του Λιβάνου για διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, παρότι οι δύο χώρες τεχνικά παραμένουν σε κατάσταση πολέμου.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της λιβανικής προεδρίας, Νατζάτ Σαραφεντίν, ο πρόεδρος Ζοζέφ Αούν ανέθεσε στον πρώην πρεσβευτή Σιμόν Καράμ να προεδρεύσει της λιβανικής αντιπροσωπείας στις συναντήσεις του μηχανισμού. Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από αίτημα των ΗΠΑ και την αποδοχή του Ισραήλ να συμπεριλάβει επίσης μη στρατιωτικό στην αντιπροσωπεία του.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Αμερικανός απεσταλμένος Τομ Μπάρακ εκτίμησε ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της έντασης, τη στιγμή που το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις παρά την κατάπαυση του πυρός.

Ο Σιμόν Καράμ αναμένεται να προεδρεύσει της λιβανικής αντιπροσωπείας στη σημερινή συνάντηση του μηχανισμού, που πραγματοποιείται στο αρχηγείο των δυνάμεων του ΟΗΕ στη Νακούρα, στα σύνορα Λιβάνου–Ισραήλ, με τη συμμετοχή ΗΠΑ, Γαλλίας και ΟΗΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Χεζμπολάχ: Επίθεση με drone σε Ισραηλινούς στρατιώτες στο βόρειο Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε Ισραηλινούς στρατιώτες στο Ρος Χανίκρα, στο βόρειο Ισραήλ, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες Ισραήλ-Λιβάνου στην Ουάσινγκτον λίγες μέρες πριν λήξει η εκεχειρία.
σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος γύρος συνομιλιών Λιβάνου-Ισραήλ στην Ουάσιγκτον για κατάπαυση πυρός

Νέος γύρος συνομιλιών Λιβάνου-Ισραήλ άρχισε σήμερα στην Ουάσιγκτον, ενόψει της λήξης της κατάπαυσης του πυρός. Την ίδια ώρα, το Ισραήλ συνεχίζει βομβαρδισμούς στη Χεζμπολάχ με εκατοντάδες νεκρούς και εκκενώσεις χωριών.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Λιβάνου-Ισραήλ στις ΗΠΑ μετά το ισραηλινό πλήγμα με 22 νεκρούς

Ισραηλινοί και Λιβανέζοι διαπραγματευτές ξεκινούν συνομιλίες στην Ουάσιγκτον πριν λήξει η κατάπαυση του πυρός, εν μέσω νέων ισραηλινών επιδρομών στο Λίβανο με 22 νεκρούς. Ο Τραμπ είχε ήδη παρατείνει την εκεχειρία για τρεις εβδομάδες.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: 22 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα τη Τετάρτη

Το υπουργείο Υγείας Λιβάνου ανακοίνωσε πως 10 ακόμη άνθρωποι, μεταξύ τους πέντε παιδιά και δύο γυναίκες, σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στο νότο, με τους νεκρούς το τελευταίο 24ωρο να φτάνουν τους 22.
Έρημος δρόμος Βηρυτού
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Πάνω από 10.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές μετά την εκεχειρία

Πάνω από 10.000 σπίτια καταστράφηκαν ή έπαθαν σοβαρές ζημιές στον Λίβανο μετά την εκεχειρία μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ, σύμφωνα με το CNRS. Οι συγκρούσεις και τα ισραηλινά πλήγματα συνεχίζονται κυρίως στον νότο.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: 12 νεκροί, ανάμεσά τους 2 παιδιά, από ισραηλινά χτυπήματα

Δώδεκα νεκροί στον Λίβανο από διαδοχικά ισραηλινά πλήγματα, εν μέσω συνεχιζόμενων συγκρούσεων Χεζμπολάχ-Ισραήλ. Σκοτώθηκε και διοικητής της Χεζμπολάχ. Μάχες παρά την εκεχειρία, με έλεγχο «ζώνης ασφαλείας» από το Ισραήλ.