ΓΔ: 2328.46 -1.43% Τζίρος: 405.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Αμερικανική σημαία Καπιτώλιο
Φώτο: Shutterstock

Αναστολή μεταναστευτικών αιτημάτων από 19 χώρες μετά την επίθεση στις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ ανέστειλε αιτήματα μετανάστευσης και πολιτογράφησης από 19 χώρες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, μετά την επίθεση στην Ουάσινγκτον, επιβάλλοντας εκτεταμένους περιορισμούς.

Η κυβέρνηση Τραμπ προχώρησε στην αναστολή όλων των αιτημάτων μετανάστευσης από 19 χώρες που χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου, μετά τους πρόσφατους θανατηφόρους πυροβολισμούς στην Ουάσινγκτον, με φερόμενο δράστη έναν Αφγανό υπήκοο, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας.

Η απόφαση αφορά πολίτες δώδεκα χωρών, οι οποίοι ήδη από τον Ιούνιο δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και πολίτες επτά επιπλέον χωρών που υπόκεινταν σε περιορισμούς στη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου. Αυτό προκύπτει από σχετικό έγγραφο των μεταναστευτικών υπηρεσιών.

Τα αιτήματα για "πράσινη κάρτα" και πολιτογράφηση πολιτών των συγκεκριμένων χωρών έχουν διακοπεί. Ο κατάλογος περιλαμβάνει χώρες που χαρακτηρίζονται από έντονη φτώχεια και αστάθεια.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Ιούνιο, απαγορεύτηκε η είσοδος σε πολίτες του Αφγανιστάν, της Βιρμανίας, του Τσαντ, της Δημοκρατίας του Κονγκό, της Ισημερινής Γουινέας, της Ερυθραίας, της Αϊτής, του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν και της Υεμένης.

Οι επτά επιπλέον χώρες που επηρεάζονται είναι το Μπουρούντι, η Κούβα, το Λάος, η Σιέρα Λεόνε, το Τόγκο, το Τουρκμενιστάν και η Βενεζουέλα.

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, Κρίστι Νόεμ, είχε δηλώσει ότι συνέστησε στον πρόεδρο Τραμπ "την πλήρη απαγόρευση εισόδου για τους υπηκόους κάθε διαβολεμένης χώρας που έχει κατακλύσει το έθνος μας με φονιάδες, βδέλλες και εξαρτημένους από τα κοινωνικά επιδόματα". Είχε προσθέσει: "Δεν τους θέλουμε αυτούς, ούτε έναν απ' αυτούς".

Ο Αμερικανός πρόεδρος, με τη σειρά του, εξαπέλυσε επικρίσεις κατά της Σομαλίας, δηλώνοντας πως οι μετανάστες από τη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα δεν είναι ευπρόσδεκτοι στις ΗΠΑ. "Δεν τους θέλω στη χώρα μας", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετά την επίθεση της 26ης Νοεμβρίου, που αποδίδεται σε Αφγανό υπήκοο και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο μέλους της Εθνοφρουράς και τον σοβαρό τραυματισμό ενός ακόμη στρατιώτη, η κυβέρνηση Τραμπ έχει παγώσει όλες τις αποφάσεις για χορήγηση ασύλου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σύλληψη υπόπτου για την επίθεση στο προξενείο της Βεγγάζης το 2012

Οι ΗΠΑ συνέλαβαν τον Ζουμπάγιαρ αλ-Μπακούς για συμμετοχή στην επίθεση στο προξενείο στη Βεγγάζη το 2012. Εκδόθηκε στις ΗΠΑ και κατηγορείται για φόνο, εμπρησμό και τρομοκρατία, σύμφωνα με τη υπουργό Δικαιοσύνης Παμ Μπόντι.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Χαμάς ίσως αφοπλιστεί σύντομα, δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Χαμάς έπαιξε ρόλο στην επιστροφή ομήρων από τη Γάζα, ενώ εκτίμησε πως η οργάνωση θα αφοπλιστεί. Ο Στιβ Γουίτκοφ ανέφερε ότι η δεύτερη φάση του αμερικανικού σχεδίου για τη Γάζα προχωρά.
Σημαίες ΗΠΑ και Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

Μεταφορά μελών ΙΚ από Συρία σε φυλακές του Ιράκ βρίσκεται σε εξέλιξη

Εκατοντάδες μέλη του Ισλαμικού Κράτους μεταφέρθηκαν από τη Συρία στο Ιράκ, στη δεύτερη τέτοια επιχείρηση, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για μεταφορά τζιχαντιστών από συριακές φυλακές σε τρεις ιρακινές φυλακές.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Εμπόδισα απόδραση τζιχαντιστών στη Συρία, δηλώνει ο πρώην πρόεδρος

Ο Τραμπ δήλωσε ότι βοήθησε να συλληφθούν εκ νέου Ευρωπαίοι τζιχαντιστές που δραπέτευσαν στη Συρία, σε συνεργασία με τη συριακή κυβέρνηση. Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις, ενώ η Δαμασκός έδωσε διορία στους Κούρδους.
Βομβαρδισμός στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εξοντώσαμε ηγέτη συνδεδεμένο με Αλ Κάιντα στη Συρία

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν ηγέτη με δεσμούς με την Αλ Κάιντα στη βορειοδυτική Συρία, ως αντίποινα για επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε τρεις Αμερικανούς τον Δεκέμβριο. Το πλήγμα έγινε μετά από ανάλογες επιθέσεις κατά του ΙΚ.
Αστυνομική ταινία νύχτας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απέτρεψαν επίθεση με έμπνευση Ισλαμικού Κράτους στη Β. Καρολίνα

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι σταμάτησε σχέδιο 18χρονου στη Βόρεια Καρολίνα για τρομοκρατική επίθεση την Πρωτοχρονιά, εμπνευσμένη από το Ισλαμικό Κράτος. Ο κατηγορούμενος αρνείται προς το παρόν τις κατηγορίες.