ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρος

Μακρόν προς κόμματα: Οικοδομήστε συνασπισμούς ή βρείτε συμβιβασμούς

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως το ζήτημα του προϋπολογισμού αφορά την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, ενώ για πιθανή νέα διάλυση της Εθνοσυνέλευσης αρνήθηκε να σχολιάσει υποθετικά σενάρια. Υπερασπίστηκε την πρόσφατη απόφασή του.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σχολίασε σε συνέντευξή του σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2026. Ο κ. Μακρόν τόνισε πως το θέμα αυτό αποτελεί αρμοδιότητα της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι έργο της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέας διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης σε περίπτωση παρατεταμένου αδιεξόδου, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν ασκεί πολιτική στη βάση υποθετικών σεναρίων.

Ο Μακρόν υπερασπίστηκε για ακόμη μία φορά την απόφασή του να διαλύσει τη γαλλική Εθνοσυνέλευση μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024. Όπως ανέφερε, «έκανα μια συνειδητή επιλογή, αντιμετωπίζοντας μια πολιτική κατάσταση που είχε μπλοκαριστεί και ανθρώπους που ανακοίνωναν ψήφους δυσπιστίας. Στη συνέχεια, οι Γάλλοι ανέλαβαν τις ευθύνες τους. Πήγαν μαζικά να ψηφίσουν και εξέλεξαν μια Εθνοσυνέλευση που είναι νόμιμη, αν και κατακερματισμένη».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας υπογράμμισε ότι πλέον οι εκλεγμένοι βουλευτές έχουν την ευθύνη να οικοδομήσουν συνασπισμούς ή να επιδιώξουν συμβιβασμούς, ώστε τα νομοσχέδια να μπορούν να υπερψηφιστούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν επισκέπτεται επίσημα την Ισπανία στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του θα επισκεφθούν επίσημα την Ισπανία στις 29-30 Σεπτεμβρίου μετά από πρόσκληση του βασιλιά Φελίπε, για συνομιλίες με τον Πέδρο Σάντσεθ σχετικά με τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Νέα πρόταση Μακρόν για απαγόρευση social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών

Η γαλλική κυβέρνηση υποβάλλει νέο σχέδιο για απαγόρευση των social media σε παιδιά κάτω των 15, μετά το μπλοκάρισμα από το Συνταγματικό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μακρόν, διαβεβαιώνοντας για τη συμβατότητά του με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Τηλεφωνικές επαφές με τον Ιρακινό πρωθυπουργό και ευρωπαίους ηγέτες

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με ηγέτες Ιράκ και Ευρώπης για την κατάσταση στην περιοχή, ενώ γαλλικά πλοία κατευθύνονται στη Μεσόγειο για προστασία πολιτών. Η Γαλλία δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να εμπλακεί στον πόλεμο.
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Πολιτικές δυνάμεις με δεσμούς βίας να ξεκαθαρίσουν θέσεις

Ο Μακρόν ζήτησε από πολιτικές δυνάμεις με δεσμούς βίας να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. Η κυβέρνηση καταδικάζει όλες τις πράξεις βίας. Το υπ. Εσωτερικών ερευνά αν η «Νέα Φρουρά» συνεχίζει τη δράση της μετά τον θάνατο εθνικιστή στη Λυών.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Σύμβουλος Μακρόν στη Μόσχα για προετοιμασία διαλόγου με Πούτιν

Ο διπλωματικός σύμβουλος του Μακρόν, Εμανουέλ Μπον, επισκέφθηκε διακριτικά τη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, προετοιμάζοντας πιθανή επικοινωνία μεταξύ Μακρόν και Πούτιν, μετά από τέσσερα χρόνια παύσης λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
Εμανουέλ Μακρόν και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Καταδίκη δηλώσεων Τραμπ για στρατιώτες ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

Ο Μακρόν επαναλαμβάνει την ευγνωμοσύνη της Γαλλίας στις οικογένειες στρατιωτών που έπεσαν στο Αφγανιστάν, απαντώντας στους ισχυρισμούς Τραμπ ότι οι στρατιώτες των χωρών του ΝΑΤΟ δεν συνέβαλαν ουσιαστικά στον πόλεμο.