ΓΔ: 2361.56 -0.54% Τζίρος: 100.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:24:36
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ

Βερολίνο: Ανοίγει πιθανό παράθυρο διαλόγου με Ρωσία, λέει πηγή

Το Βερολίνο βλέπει ενδεχόμενο διαλόγου μεταξύ Ευρώπης, Ουκρανίας και Ρωσίας, χάρη στις πρόσφατες ουκρανικές νίκες. Η διαδικασία, ωστόσο, θα αργήσει, ενώ ασαφής παραμένει ποιοι θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες.

Το Βερολίνο εκτιμά ότι, μετά τις πρόσφατες ουκρανικές στρατιωτικές επιτυχίες, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για ένα πιθανό άνοιγμα διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαίων, Ουκρανών και Ρώσων, σύμφωνα με Γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

«Ανοίγει σιγά σιγά ένα παράθυρο για συνομιλίες μεταξύ της ευρωπαϊκής και της ουκρανικής πλευράς και της Μόσχας», ανέφερε η κυβερνητική πηγή, επισημαίνοντας πως οι τελευταίες επιτυχίες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σημειώθηκαν παρά την ένταση των ρωσικών επιθέσεων σε ουκρανικές πόλεις. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «οι σφοδρές μάχες των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν ότι θα χρειαστούν μάλλον μήνες, όχι εβδομάδες για κάτι τέτοιο».

Αναζητείται το κατάλληλο σχήμα συνομιλιών

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι παραμένει ασαφές ποιοι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενες συνομιλίες με τη Ρωσία. «Θα είναι τελικά απαραίτητο να δημιουργηθεί μια μορφή η οποία αφενός θα είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική και αφετέρου θα θεωρείται από τους Ευρωπαίους απολύτως νομιμοποιημένη», ανέφεραν πηγές από κυβερνητικούς κύκλους.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ομάδα E3 (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία) θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το θέμα». Οι τρεις χώρες έχουν ενισχύσει τον συντονισμό τους στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ το Βερολίνο θεωρεί πως οι πιθανές συνομιλίες με τη Μόσχα πρέπει να καθοδηγούνται από «σαφή πολιτική πυξίδα και σαφές όραμα για το επιθυμητό αποτέλεσμα», σε στενή συνεργασία με την Ουκρανία, τους Ευρωπαίους εταίρους και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η γραμμή του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς

Κατευθυντήρια αρχή του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι η θέση «Τίποτα χωρίς την Ουκρανία και όχι σε ανεξάρτητη γερμανορωσική μονομαχία». Η στάση αυτή, όπως υπογραμμίζεται, εκφράζει «την καλύτερη δυνατή έκφραση ενός υπεύθυνου και ιστορικά συνειδητού γερμανικού ρόλου, αλλά και της γερμανικής ηγεσίας».

Το Βερολίνο επισημαίνει, τέλος, ότι οι όποιες συνομιλίες δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε αντιπαλότητα με τις ΗΠΑ, οι οποίες πρέπει να παραμείνουν πλήρως ενταγμένες στη διαδικασία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η πίεση από ΗΠΑ και ΕΕ θα κρίνει το τέλος του πολέμου

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το τέλος του πολέμου εξαρτάται από την πίεση ΗΠΑ-ΕΕ προς τον Πούτιν. Τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει πετύχει τον στόχο της, ενώ εξέφρασε διάθεση για συνομιλίες και άνοιγμα σε συμβιβασμό για τα εδαφικά ζητήματα.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Μοιραζόμαστε την ανησυχία Ουκρανίας για κλιμάκωση του πολέμου

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι συμμερίζεται τους φόβους της Ουκρανίας πως οι ρωσικές κατηγορίες περί επίθεσης με drones μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για κλιμάκωση του πολέμου, παραθέτοντας τη σχετική προειδοποίηση του Ζελένσκι.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Η Ευρώπη δεν μπορεί να μεσολαβήσει ουδέτερα μεταξύ Μόσχας-Κιέβου

Η Κάγια Κάλας τόνισε πως η Ευρώπη δεν θα γίνει ποτέ ουδέτερος μεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στηρίζοντας την Ουκρανία και υπερασπίζοντας τα θεμελιώδη ευρωπαϊκά συμφέροντα ασφάλειας, μετά τη σύνοδο στη Λεμεσό.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Κλήση Ρώσου πρέσβη μετά τις επιθέσεις στο Κίεβο

Ο Ρώσος πρέσβης στο Βερολίνο κλήθηκε στο ΥΠΕΞ λόγω των ρωσικών επιθέσεων στο Κίεβο, ενώ επισημάνθηκαν χτυπήματα σε εκκλησίες, σχολεία και το στούντιο της ARD. Η Γερμανία ξεκαθάρισε πως στηρίζει την Ουκρανία παρά τις απειλές.