Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε πως η ονομασία «τζιν» μπορεί να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για αλκοολούχα ποτά, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ.
Η υπόθεση ξεκίνησε έπειτα από προσφυγή της Verband Sozialer Wettbewerb, γερμανικής ένωσης κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού, εναντίον της εταιρείας PB Vi Goods. Η τελευταία διαθέτει στην αγορά προϊόν με την ονομασία «Virgin Gin Alkoholfrei».
Το αρμόδιο γερμανικό δικαστήριο παρέπεμψε το ζήτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να κριθεί η νομιμότητα της χρήσης του όρου.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, το τζιν πρέπει να παρασκευάζεται από αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης, αρωματισμένη με άρκευθο, και να έχει ελάχιστη περιεκτικότητα αλκοόλ 37,5%.
Το δικαστήριο υπογράμμισε πως η απαγόρευση αποσκοπεί στην προστασία των καταναλωτών από πιθανή σύγχυση και στη διασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού μεταξύ των παραγωγών τζιν.
Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, «η νομική ονομασία 'τζιν' δεν μπορεί να συνοδεύεται από τον όρο 'μη αλκοολούχο'».