ΓΔ: 2679.97 0.48% Τζίρος: 239.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Ινδονησίας

Η Ινδονησία τιμά τον πρώην δικτάτορα Σουχάρτο ως εθνικό ήρωα

Ο πρώην δικτάτορας της Ινδονησίας Σουχάρτο ανακηρύχθηκε «εθνικός ήρωας», παρά τις καταγγελίες για παραβιάσεις δικαιωμάτων, προκαλώντας αντιδράσεις και αίτημα ακαδημαϊκών και ακτιβιστών να αποσυρθεί η τιμητική διάκριση.

Ο πρώην δικτάτορας της Ινδονησίας, Σουχάρτο, ανακηρύχθηκε «εθνικός ήρωας» με προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα, προκαλώντας αντιδράσεις λόγω των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που χαρακτηρίζουν το καθεστώς του.

Όπως ανακοίνωσε ο στρατιωτικός γραμματέας του προέδρου Πραμπόβο Σουμπιάντο, ο Σουχάρτο εντάχθηκε σε λίστα δέκα προσωπικοτήτων που τιμήθηκαν από το κράτος.

Περισσότεροι από 500 πανεπιστημιακοί, ακαδημαϊκοί και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέγραψαν αίτηση ζητώντας από τον πρόεδρο Πραμπόβο να αποσύρει το όνομα του Σουχάρτο από τη λίστα, επισημαίνοντας το βεβαρημένο παρελθόν του.

Ο Σουχάρτο κυβέρνησε την Ινδονησία με σιδηρά πυγμή από το 1966 έως το 1998, μετά από μαζικές σφαγές το 1965-1966. Ο νυν πρόεδρος Πραμπόβο Σουμπιάντο, που υπήρξε επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων υπό το καθεστώς Σουχάρτο, είναι παντρεμένος με την κόρη του πρώην ηγέτη.

Στη λίστα των «εθνικών ηρώων» συμπεριλήφθηκαν επίσης η Μαρσίνα, συνδικαλίστρια που δολοφονήθηκε το 1993, και ο πρώην πρόεδρος Αμπντουραχμάν Ουάχιντ.

Ο υπουργός Προεδρίας, Πρασέτιο Χάντι, υπερασπίστηκε την απόφαση, δηλώνοντας πως αποτελεί ένδειξη τιμής προς ηγέτες με σημαντική συμβολή στο έθνος.

Το καθεστώς Σουχάρτο προέβαλε την οικονομική ανάπτυξη της Ινδονησίας, ωστόσο δέχθηκε έντονη κριτική για διαφθορά και συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα κατά της αντιπολίτευσης και στη διάρκεια της προσάρτησης του Ανατολικού Τιμόρ.

Στην επιστολή διαμαρτυρίας, οι 500 προσωπικότητες χαρακτήρισαν την απονομή του τίτλου «προδοσία των θυμάτων και των δημοκρατικών αξιών» και «επικίνδυνη διαστρέβλωση της ιστορίας για τη νέα γενιά».

Η Επιτροπή για τους Εξαφανισθέντες και τα Θύματα της Βίας (KONTRAS) καταδίκασε την απόφαση, σημειώνοντας ότι «μετατρέπει την ατιμωρησία σε κοινοτοπία». Ο συντονιστής της ΜΚΟ, Ντίμας Μπαγκούς Άρια, υπογράμμισε ότι στον πρώην δικτάτορα «δεν άξιζε να λάβει τον τίτλο του εθνικού ήρωα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτήριο σεισμός
ΔΙΕΘΝΗ

84χρονη διασώθηκε ζωντανή 3 μέρες μετά τον σεισμό στο Φλόρες

Μια 84χρονη παράλυτη γυναίκα διασώθηκε ζωντανή τρεις μέρες μετά τον σεισμό 7,7 ρίχτερ στο νησί Φλόρες της Ινδονησίας, που στοίχισε τη ζωή σε 73 άτομα και εκτόπισε σχεδόν 60.000 ανθρώπους, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Σημαία Ινδονησίας
ΔΙΕΘΝΗ

Στους 68 οι νεκροί από τον σεισμό στην Ινδονησία

Στους 68 ανήλθαν οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό 7,7 Ρίχτερ στη Φλόρες Ινδονησίας. Περίπου 13.000 εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ενώ οι σεισμόπληκτοι δηλώνουν έλλειψη τροφίμων, νερού και φαρμάκων παρά την αναγγελθείσα βοήθεια.
Κατεστραμμένο κτήριο Ισπανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδονησία: 53 οι νεκροί και χιλιάδες σε ανάγκη βοήθειας από τον πρόσφατο σεισμό

Χιλιάδες κάτοικοι στο νησί Φλόρες, Ινδονησίας χρειάζονται άμεση βοήθεια μετά τον φονικό σεισμό 7,7 Ρίχτερ που προκάλεσε απώλειες, ζημιές και διακοπές ηλεκτροδότησης. Έκτακτα μέτρα και ανθρωπιστική βοήθεια σε εξέλιξη.
Κατεστραμμένο αυτοκίνητο σεισμού
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία: Μαζικές εκκενώσεις κατοικιών

Ισχυρός σεισμός 7,7 Ρίχτερ στην ανατολική Ινδονησία προκάλεσε τουλάχιστον 51 θύματα, μετασεισμούς, κατολισθήσεις και εκκένωση 5.000 κατοίκων, σύμφωνα με τις αρχές. Πρόκειται για τον πιο φονικό σεισμό στη χώρα μετά το 2022.