ΓΔ: 2130.37 -2.43% Τζίρος: 317.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Ινδονησίας
Η εθνική σημαία της Ινδονησίας κυματίζει με φόντο καθαρό ουρανό.

Η Ινδονησία τιμά τον πρώην δικτάτορα Σουχάρτο ως εθνικό ήρωα

Ο πρώην δικτάτορας της Ινδονησίας Σουχάρτο ανακηρύχθηκε «εθνικός ήρωας», παρά τις καταγγελίες για παραβιάσεις δικαιωμάτων, προκαλώντας αντιδράσεις και αίτημα ακαδημαϊκών και ακτιβιστών να αποσυρθεί η τιμητική διάκριση.

Ο πρώην δικτάτορας της Ινδονησίας, Σουχάρτο, ανακηρύχθηκε «εθνικός ήρωας» με προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα, προκαλώντας αντιδράσεις λόγω των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που χαρακτηρίζουν το καθεστώς του.

Όπως ανακοίνωσε ο στρατιωτικός γραμματέας του προέδρου Πραμπόβο Σουμπιάντο, ο Σουχάρτο εντάχθηκε σε λίστα δέκα προσωπικοτήτων που τιμήθηκαν από το κράτος.

Περισσότεροι από 500 πανεπιστημιακοί, ακαδημαϊκοί και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέγραψαν αίτηση ζητώντας από τον πρόεδρο Πραμπόβο να αποσύρει το όνομα του Σουχάρτο από τη λίστα, επισημαίνοντας το βεβαρημένο παρελθόν του.

Ο Σουχάρτο κυβέρνησε την Ινδονησία με σιδηρά πυγμή από το 1966 έως το 1998, μετά από μαζικές σφαγές το 1965-1966. Ο νυν πρόεδρος Πραμπόβο Σουμπιάντο, που υπήρξε επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων υπό το καθεστώς Σουχάρτο, είναι παντρεμένος με την κόρη του πρώην ηγέτη.

Στη λίστα των «εθνικών ηρώων» συμπεριλήφθηκαν επίσης η Μαρσίνα, συνδικαλίστρια που δολοφονήθηκε το 1993, και ο πρώην πρόεδρος Αμπντουραχμάν Ουάχιντ.

Ο υπουργός Προεδρίας, Πρασέτιο Χάντι, υπερασπίστηκε την απόφαση, δηλώνοντας πως αποτελεί ένδειξη τιμής προς ηγέτες με σημαντική συμβολή στο έθνος.

Το καθεστώς Σουχάρτο προέβαλε την οικονομική ανάπτυξη της Ινδονησίας, ωστόσο δέχθηκε έντονη κριτική για διαφθορά και συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα κατά της αντιπολίτευσης και στη διάρκεια της προσάρτησης του Ανατολικού Τιμόρ.

Στην επιστολή διαμαρτυρίας, οι 500 προσωπικότητες χαρακτήρισαν την απονομή του τίτλου «προδοσία των θυμάτων και των δημοκρατικών αξιών» και «επικίνδυνη διαστρέβλωση της ιστορίας για τη νέα γενιά».

Η Επιτροπή για τους Εξαφανισθέντες και τα Θύματα της Βίας (KONTRAS) καταδίκασε την απόφαση, σημειώνοντας ότι «μετατρέπει την ατιμωρησία σε κοινοτοπία». Ο συντονιστής της ΜΚΟ, Ντίμας Μπαγκούς Άρια, υπογράμμισε ότι στον πρώην δικτάτορα «δεν άξιζε να λάβει τον τίτλο του εθνικού ήρωα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωματερή και ρύπανση
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδονησία: 7 νεκροί από κατάρρευση γιγαντιαίας χωματερής

Ο οριστικός απολογισμός από την κατάρρευση χωματερής στην Ινδονησία λόγω έντονων βροχών έφτασε τους επτά νεκρούς, σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία. Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν στην περιοχή Μπανταργκεμπάνγκ, κοντά στη Τζακάρτα.
Εφαρμογή TikTok κινητό
ΔΙΕΘΝΗ

Απαγόρευση social media σε ανηλίκους κάτω των 16 σε Καρνατάκα και Τζακάρτα

Το Καρνατάκα στη νότια Ινδία απαγόρευσε τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε άτομα κάτω των 16 ετών, σε μια προσπάθεια να προστατευθούν τα παιδιά από τους κινδύνους της υπερβολικής χρήσης κινητών και διαδικτύου.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις Μενδώνη με πρέσβεις Ινδονησίας, Γεωργίας και Τουρκίας

Η Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε με πρέσβεις Ινδονησίας, Γεωργίας και Τουρκίας προωθώντας τη συνεργασία στον πολιτισμό. Με την Ινδονησία συζητήθηκαν η υπογραφή μνημονίου, ανταλλαγή δράσεων και γλυπτών, και πρόσκληση υπουργού στην Ελλάδα.
Χάρης Θεοχάρης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Υφυπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ινδονησίας

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών και στη χαρτογράφηση επενδυτικών ευκαιριών, καθώς και στη συνεργασία στους τομείς του ναυπηγοκατασκευαστικού κλάδου, της διαχείρισης λιμένων, του τουρισμού και της ενέργειας.
Κελί φυλακής
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδονησία: Ζευγάρι τιμωρήθηκε με 140 βουρδουλιές για σχέση εκτός γάμου

Σε άνδρα και γυναίκα στην Άτσεχ της Ινδονησίας επιβλήθηκε μαστίγωση με 140 χτυπήματα, μετά από καταδίκη για σεξ εκτός γάμου και κατανάλωση αλκοόλ από ισλαμικό δικαστήριο. Η γυναίκα λιποθύμησε και διακομίστηκε σε ασθενοφόρο.
Κατολίσθηση σε χωριό Γουινέας
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδονησία: Στους 34 οι νεκροί από κατολίσθηση κοντά στη Μπαντούνγκ

Στους 34 ανέρχονται οι νεκροί από την κατολίσθηση που έπληξε χωριά κοντά στην Μπαντούνγκ της Ιάβας, ενώ δεκάδες αγνοούνται, μετά από σφοδρές βροχές που έθαψαν σπίτια με λάσπη και συντρίμμια, σύμφωνα με τις αρχές.