ΓΔ: 2206.3 -0.21% Τζίρος: 281.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φάρμακα και χάπια
Στο προσκήνιο πακέτα χαπιών, φιαλίδια και ιατρικός εξοπλισμός σε φαρμακευτικό περιβάλλον.

Η γήρανση αυξάνει τις ανθεκτικές λοιμώξεις αίματος στην Ευρώπη

Η γήρανση του πληθυσμού αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά λοιμώξεων του αίματος από ανθεκτικά βακτήρια στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με μελέτη του PLOS Medicine που ανέλυσε δεδομένα από 29 χώρες.

Σημαντική αύξηση αναμένεται στα ποσοστά των λοιμώξεων του αίματος από ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «PLOS Medicine». Η κύρια αιτία αυτής της ανόδου αποδίδεται στη γήρανση του πληθυσμού, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί παγκόσμια πρόκληση για τη δημόσια υγεία. Η ακριβής εκτίμηση της εξέλιξης του φαινομένου είναι απαραίτητη για τον σχεδιασμό αποτελεσματικών παρεμβάσεων και την παρακολούθηση της προόδου προς τους διεθνείς στόχους.

Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του London School of Hygiene and Tropical Medicine, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από δώδεκα εκατομμύρια αιματολογικές εξετάσεις σε 29 ευρωπαϊκές χώρες για την περίοδο 2010-2019. Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι ειδικοί υπολόγισαν τις τρέχουσες τάσεις και διαμόρφωσαν προβλέψεις για την εξέλιξη των ανθεκτικών λοιμώξεων του αίματος έως το 2050, λαμβάνοντας υπόψη τις δημογραφικές μεταβολές.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα ποσοστά λοιμώξεων του αίματος θα αυξηθούν, με σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ χωρών και συνδυασμών βακτηρίων-αντιβιοτικών. Οι αυξήσεις αναμένονται εντονότερες στους άνδρες σε έξι από τα οκτώ μελετώμενα βακτήρια, ενώ ιδιαίτερα υψηλές προβλέπονται για τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες (άνω των 74 ετών). Αντίθετα, στους νεότερους, τα ποσοστά εκτιμάται ότι θα σταθεροποιηθούν ή θα μειωθούν.

Ακόμη και με ισχυρές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας, η επίτευξη του στόχου του ΟΗΕ για μείωση κατά 10% των ανθεκτικών λοιμώξεων έως το 2030 θεωρείται εφικτή μόνο για περίπου τα δύο τρίτα των συνδυασμών βακτηρίων-αντιβιοτικών.

Περισσότερες πληροφορίες και η πλήρης επιστημονική δημοσίευση είναι διαθέσιμες στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://plos.io/3Jc5WWd

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάριος Θεμιστοκλέους πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεμιστοκλέους για γρίπη: Διαχειρίσιμη η αύξηση κρουσμάτων, «όχι πανικός»

Ο υφυπουργός Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους δήλωσε πως η αύξηση γρίπης είναι αναμενόμενη και όχι ανησυχητική. Συνέστησε εμβολιασμό σε ευπαθείς ομάδες και παιδιά ως 5 ετών, ενώ διαβεβαίωσε για επάρκεια αντιικών φαρμάκων.
Σημαία Ρωσίας ουρανός
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Έρευνα για αμέλεια μετά τον θάνατο 9 βρεφών σε νοσοκομείο

Η Ρωσία διεξάγει ποινική έρευνα για τους θανάτους εννέα νεογέννητων σε μαιευτήριο της Σιβηρίας, υπόνοιες αμέλειας, με έλεγχο προσωπικού και ιατρικών φακέλων στη Νοβοκουζνέτσκ. Το νοσοκομείο είχε 32 νεογνά σε ΜΕΘ, 17 σε κρίσιμη κατάσταση.
Γιατρός με tablet
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπογεννητικότητα: Οι λόγοι που οι άνθρωποι αποκτούν λιγότερα παιδιά

Η υπογεννητικότητα αποτελεί πλέον παγκόσμιο φαινόμενο, με τις γεννήσεις σε πολλές χώρες να πέφτουν κάτω από το όριο πληθυσμιακής διατήρησης. Παρά τα οικονομικά κίνητρα, οι πολιτικές ενίσχυσης της γονιμότητας έχουν ως τώρα μέτρια αποτελέσματα.
Διάδρομος νοσοκομείου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ποινική έρευνα για τον θάνατο 9 βρεφών σε νοσοκομείο Σιβηρίας

Η Ρωσία διερευνά ποινικά τον θάνατο εννέα νεογέννητων σε μαιευτήριο της Σιβηρίας, εξετάζοντας πιθανή αμέλεια. Κατασχέθηκαν ιατρικοί φάκελοι, έγιναν ανακρίσεις προσωπικού και διενεργούνται ιατροδικαστικές εξετάσεις.
Ιατρός στο νοσοκομείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΣΑ: Σεμινάριο για ορθολογική χρήση αντιβιοτικών στα νοσοκομεία

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διοργάνωσε το 3ο μετεκπαιδευτικό σεμινάριο για ορθολογική χρήση αντιβιοτικών στα νοσοκομεία, με αιγίδα ΕΚΠΑ και Ελλ. Εταιρείας Χημειοθεραπείας. Έμφαση σε ΜΕΘ, πρωτόκολλα και επιτήρηση.
Ράφια σούπερ μάρκετ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανάκληση σοκολατοειδών από τον ΕΦΕΤ λόγω έλλειψης επισήμανσης αλλεργιογόνου

Ο ΕΦΕΤ ζητά ανάκληση παρτίδων «Milka σοκολάτα oreo» και «Milka oreo Brownies» 100 γρ., καθώς δεν αναγράφεται στα ελληνικά το αλλεργιογόνο «πάστα φουντουκιού». Καλούνται όσοι έχουν αλλεργία στα φουντούκια να μην τα καταναλώσουν.