ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού κινούνται σε δρόμο με ερείπια στη Γάζα κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικής αποστολής.

Ισραήλ: Η ΔΕΕΣ δεν έχει πλέον πρόσβαση σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Ο Υπ. Άμυνας Ισραήλ Ισραελ Κατς απαγόρευσε στον Ερυθρό Σταυρό να επισκέπτεται Παλαιστίνιους κρατούμενους ως «παράνομους μαχητές», επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας. Ο νόμος επιτρέπει την απεριόριστη κράτησή τους χωρίς απαγγελία κατηγορίας.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς, ανακοίνωσε σήμερα την απαγόρευση πρόσβασης του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Όπως γνωστοποίησε το γραφείο του υπουργού, ο Κατς υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει στους εκπροσώπους της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού να επισκέπτονται κρατούμενους βάσει του νόμου για την κράτηση "παράνομων μαχητών". Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τέτοιες επισκέψεις θα έθεταν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Ο όρος «παράνομος μαχητής» εντάχθηκε στην ισραηλινή νομοθεσία το 2002, επιτρέποντας την επ’ αόριστον κράτηση σε στρατιωτικές φυλακές χωρίς απαγγελία κατηγορίας.

Η νέα απαγόρευση διατηρεί το προηγούμενο καθεστώς που ίσχυε πριν από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει τη Χαμάς ότι σκηνοθέτησε πρόσφατη ανακάλυψη σορού μπροστά σε εκπροσώπους της ΔΕΕΣ, η οποία μεσολαβεί για την απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων.

Η ΔΕΕΣ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023, τονίζοντας πως ο ρόλος των επισκέψεων ήταν καθαρά ανθρωπιστικός.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι ακόμη και πριν το διάταγμα, οι δικηγόροι αντιμετώπιζαν σημαντικές δυσκολίες και καθυστερήσεις κατά τις επισκέψεις σε Παλαιστίνιους κρατούμενους. Η σωφρονιστική υπηρεσία ισχυρίζεται ότι τέτοιες επισκέψεις μπορεί να αξιοποιηθούν για μετάδοση μηνυμάτων σε ισλαμιστικές παλαιστινιακές οργανώσεις.

Δικαστική προσφυγή και εξελίξεις

Το διάταγμα εκδόθηκε λίγο πριν από την έναρξη δίκης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ για το ζήτημα αυτό. Τον Φεβρουάριο του 2024, μη κυβερνητικές οργανώσεις προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, ζητώντας να επιτραπούν οι επισκέψεις της ΔΕΕΣ σε Παλαιστίνιους κρατούμενους από τον ισραηλινό στρατό ή τη σωφρονιστική υπηρεσία.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο νομικός εκπρόσωπος του κράτους, Ρον Ρόζενμπεργκ, ανέφερε ότι θα επιτρέπεται η παροχή πληροφοριών στον Ερυθρό Σταυρό μόνο για τα ονόματα και την τοποθεσία κράτησης, υπό τον όρο ότι οι κρατούμενοι δεν σχετίζονται με τη Γάζα και τη Χαμάς. Το μέτρο θα εφαρμοστεί τις επόμενες ημέρες.

Ο ίδιος προσέθεσε πως οι τρέχουσες ανησυχίες για την ασφάλεια εμποδίζουν την έγκριση πρόσβασης, μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι, ενώ υπογράμμισε ότι ο Ερυθρός Σταυρός δεν αποτελεί το μοναδικό μέσο επικοινωνίας των κρατουμένων με τον έξω κόσμο.

Σύμφωνα με την Ένωση για τα Πολιτικά Δικαιώματα στο Ισραήλ (ACRI), στις αρχές Οκτωβρίου υπήρχαν 2.673 κρατούμενοι με την ιδιότητα του «παράνομου μαχητή» σε ισραηλινές φυλακές. Πολλές εκατοντάδες απελευθερώθηκαν στις 13 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε στον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός 24χρονου λοχαγού στον νότιο Λίβανο, ανεβάζοντας τους νεκρούς στρατιώτες στους 21 από την έναρξη των συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ τον Μάρτιο. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινά νέα πλήγματα κατά Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Το Ισραήλ πραγματοποίησε επιθέσεις σε χωριά του νοτίου Λιβάνου, ζητώντας ταυτόχρονα την εκκένωσή τους, παρά την πρόσφατη παράταση κατάπαυσης πυρός. Αναφέρθηκαν χτυπήματα και μετακινήσεις κατοίκων προς Σιδώνα και Βηρυτό.
Στρατιώτες με σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει το θάνατο ηγετικού μέλους της Χαμάς στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι ο Εζεντίν αλ Χαντάντ, ηγετικό στέλεχος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς και βασικός εγκέφαλος της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023, σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στη Λωρίδα της Γάζας.
Έκρηξη στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς επιβεβαιώνει το θάνατο του Αλ Χαντάντ μετά από ισραηλινά πλήγματα

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Reuters πως ο αρχηγός της στρατιωτικής πτέρυγας, Ιζ αλ Ντιν αλ Χαντάντ, πέθανε έπειτα από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, χωρίς επίσημη επιβεβαίωση από τη Χαμάς.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ζητά εγγυήσεις ΗΠΑ για εκεχειρία, επίθεση Σαλάμ στη Χεζμπολάχ

Ο Λίβανος καλωσορίζει την 45ήμερη παράταση της κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ, ζητώντας ταυτόχρονα ανεξάρτητο μηχανισμό επιτήρησης και εγγυήσεις από τις ΗΠΑ για βιώσιμη σταθερότητα και αποτροπή αποτυχιών του παρελθόντος.