ΓΔ: 2065.42 0.18% Τζίρος: 875.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σφύρα δικαστηρίου
Φώτο: Shutterstock

Ένοχος δήλωσε ο δολοφόνος του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε

Ο Τετσούγια Γιαμαγκάμι παραδέχθηκε τη δολοφονία του Σίνζο Άμπε στη Νάρα το 2022. Η δίκη του ξεκίνησε σχεδόν τρία χρόνια μετά το σοκ που προκάλεσε το έγκλημα στην Ιαπωνία και διεθνώς.

Ένοχος δήλωσε ο άνδρας που πυροβόλησε και σκότωσε τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, κατά την έναρξη της δίκης του, σχεδόν τρία χρόνια μετά το περιστατικό που συγκλόνισε τη διεθνή κοινότητα.

Ο 45χρονος Τετσούγια Γιαμαγκάμι κατηγορείται για φόνο εκ προμελέτης και παραβίαση της νομοθεσίας περί ελέγχου όπλων, καθώς φέρεται να πυροβόλησε τον Άμπε με αυτοσχέδιο όπλο σε προεκλογική συγκέντρωση στη Νάρα, στις 8 Ιουλίου 2022.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη δίκη, ο Γιαμαγκάμι παραδέχθηκε τις πράξεις του, δηλώνοντας: «Είναι όλα αλήθεια, εγώ το έκανα», αμέσως μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου. Εισήλθε στην αίθουσα του δικαστηρίου συνοδευόμενος από ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Σε περίπτωση καταδίκης, ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει βαριά ποινή κάθειρξης. Στην Ιαπωνία εφαρμόζεται η θανατική ποινή, ωστόσο αυτή επιβάλλεται κυρίως σε υποθέσεις με πολλαπλά θύματα.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου αναμένεται τον Ιανουάριο, ενώ το περιστατικό είχε προκαλέσει σοκ στην Ιαπωνία, όπου τα εγκλήματα με όπλα είναι εξαιρετικά σπάνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΗΕ: Συνεδρίαση για την ναυτική ασφάλεια συνδιοργάνωσαν Ελλάδα, Ινδία, Φιλιππίνες

Στον ΟΗΕ πραγματοποιήθηκε άτυπη συνεδρίαση για τη ναυτική ασφάλεια και την προστασία ναυτικών, με διοργανώτριες χώρες την Ελλάδα, Ινδία, Φιλιππίνες και συνδιοργανωτές Δανία, Ιαπωνία, Παναμά, Ρουμανία.
Πυρηνικός σταθμός ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Έγκριση για μερική επαναλειτουργία του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού

Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στον κόσμο έλαβε τοπική έγκριση για μερική επαναλειτουργία, σημαντικό βήμα μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα το 2011, με την τελική απόφαση να ανήκει στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές.
Σαναέ Τακαΐτσι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Η Τακαΐτσι ζητά καλές σχέσεις με Κίνα, σταθερή στάση για Ταϊβάν

Η πρωθυπουργός Ιαπωνίας Σανάε Τακαΐτσι επεσήμανε τη βούληση για εποικοδομητική σχέση με την Κίνα, τονίζοντας ότι η στάση της Ιαπωνίας για την Ταϊβάν παραμένει αμετάβλητη, παρά τις εντάσεις με το Πεκίνο.
Σαναέ Τακαΐτσι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η πρωθυπουργός Τακαΐτσι ανακοινώνει πακέτο στήριξης 117 δισ. ευρώ

Η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας ανακοίνωσε νέο πακέτο στήριξης 117 δισ. ευρώ για τόνωση της οικονομίας, τονίζοντας ότι δεν θα ακολουθήσει λιτότητα, αλλά προορατικές πολιτικές για μείωση του δημόσιου χρέους και ενίσχυση της ανάπτυξης.
εμπορευματοκιβώτια εξαγωγών λιμάνι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλαμπόκης: Οι νέες αγορές μειώνουν σταδιακά το εμπορικό έλλειμμα

Τα σημαντικότερα ελληνικά εξαγόμενα προϊόντα για το εννεάμηνο 2025 παραμένουν αμετάβλητα, ενώ η Κίνα, η Δανία και η Ιαπωνία ανέβηκαν στις εξαγωγικές αγορές. Αντίθετα, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία και Νότια Κορέα σημείωσαν πτώση.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Διακόπτει εισαγωγές ιαπωνικών θαλασσινών λόγω διπλωματικής έντασης

Η Κίνα εξετάζει νέα αναστολή εισαγωγών ιαπωνικών θαλασσινών μετά τις δηλώσεις Τακαΐτσι για την Ταϊβάν, επαναφέροντας την ένταση που είχε ξεσπάσει με την απόρριψη επεξεργασμένων υδάτων της Φουκουσίμα.