ΓΔ: 2345.34 0.72% Τζίρος: 277.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

«Βουτιά» 4,8% για το αμερικανικό ΑΕΠ στο α' τρίμηνο

Η πτώση κατά 7,6% των καταναλωτικών δαπανών βάρυνε ιδιαίτερα, παρά την εκτίναξη κατά 21% των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά τη διάρκεια του α' τριμήνου.

Σε πραγματικά ελεύθερη πτώση βρέθηκε η αμερικανική οικονομία στο α’ τρίμηνο του 2020, σαφώς εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 4,8%, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα υποχωρούσε κατά 3,5%. 

Πρόκειται για το πρώτο αρνητικό τρίμηνο για την αμερικανική οικονομία μετά το α’ τρίμηνο του 2014, όταν είχε συρρικνωθεί 1,1% και παράλληλα το δεύτερο χειρότερο μετά το 8,4% που ήταν η υποχώρησή του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2008.

Η αρνητική πορεία αποδίδεται στη μεγάλη πτώση που σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες, με δεδομένο ότι η κατανάλωση αποτελεί το 67% του αμερικανικού ΑΕΠ, καθώς υποχώρησαν 7,6% με δεδομένο φυσικά ότι κατά τη διάρκεια του Μαρτίου σχεδόν το σύνολο των καταστημάτων λιανικής είχαν διακόψει τη λειτουργία τους. Η αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 21%, εξαιτίας των υψηλών δαπανών ομοσπονδιακής κυβέρνησης και πολιτειακών κυβερνήσεων για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης ήταν το μέγεθος που κατόρθωσε να «σώσει» την αμερικανική οικονομία. 

Παράλληλα οι εξαγωγές υποχώρησαν 8,7%, ενώ οι εισαγωγές κατά 15,3%, ενώ η αρμόδια υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου που εκδίδει τα στοιχεία στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι ενδέχεται αυτά να μην απεικονίζουν πλήρως την πραγματική εικόνα της οικονομίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Όλοι ήξεραν» για τον Έπστιν, είχε πει στον αρχηγό αστυνομίας Μαϊάμι

Νέα κατάθεση στο FBI αμφισβητεί τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι αγνοούσε τα εγκλήματα του Έπστιν, ενώ η κυβέρνηση δέχεται πίεση για τις διασυνδέσεις συνεργατών της με τον χρηματιστή. Το σκάνδαλο συνεχίζει να προκαλεί πολιτικές αναταράξεις.
Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Διαβεβαιώσεις Καναδά για επίλυση της διαφωνίας με ΗΠΑ για τη γέφυρα Γκόρντι Χόου

Ο Τραμπ απείλησε να μπλοκάρει τη νέα γέφυρα ΗΠΑ-Καναδά, ζητώντας οι ΗΠΑ να κατέχουν και να εισπράττουν το 50% των εσόδων της. Ο Καναδός πρωθυπουργός Κάρνεϊ διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα διευθετηθεί μετά από ειλικρινή συζήτηση.
Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ένταση στη Βουλή ΗΠΑ για το μεταναστευτικό και τις αρμόδιες υπηρεσίες

Οι επικεφαλής τριών αμερικανικών υπηρεσιών μετανάστευσης υπερασπίστηκαν τις ενέργειές τους στο Κογκρέσο, όπου Δημοκρατικοί άσκησαν κριτική για την πολιτική Τραμπ, ενώ συζητείται ο προϋπολογισμός μετά τον θάνατο δύο πολιτών στη Μινεάπολη.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σκέψεις για δεύτερο αεροπλανοφόρο στον Κόλπο αν δεν υπάρξει συμφωνία με Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία με το Ιράν, οι ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν «πολύ σκληρά μέτρα», ενώ εξετάζεται και η αποστολή δεύτερου αεροπλανοφόρου στη Μέση Ανατολή λόγω της έντασης με την Τεχεράνη.
Χάουαρντ Λάτνικ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Λάτνικ απαντά για τις κατηγορίες σχέσεων με τον Τζέφρι Έπστιν

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λάτνικ αρνήθηκε τις κατηγορίες για συχνές επαφές με τον Τζέφρι Έπστιν, λέγοντας στη Γερουσία ότι τον είδε ελάχιστα σε 14 χρόνια, αν και υπήρξαν φωνές υπέρ της παραίτησής του.
Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος κατέβασε ανάρτηση του Βανς για τη γενοκτονία Αρμενίων

Ο Λευκός Οίκος διέγραψε ανάρτηση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς για τη «γενοκτονία» των Αρμενίων, σημειώνοντας πως είχε αναρτηθεί κατά λάθος και ίσως ενοχλούσε την Τουρκία, σύμμαχο της Ουάσινγκτον.