ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
σημαία Ισραήλ
Φώτο: Shutterstock

Αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ την προσάρτηση εδαφών της Δ. Όχθης

Η προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη και της κοιλάδας του Ιορδάνη περιλαμβάνεται στο «όραμα» που παρουσίασαν οι ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν την προσάρτηση από το Ισραήλ μεγάλου μέρους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, καλώντας παράλληλα την ισραηλινή κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με τους Παλαιστίνιους.

Η προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη και της κοιλάδας του Ιορδάνη περιλαμβάνεται στο «όραμα» που παρουσίασαν οι ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, το οποίο, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, θα διευκολύνει την επίτευξη ειρήνευσης στην περιοχή, αν και το απορρίπτουν οι Παλαιστίνιοι.

Έπειτα από 16 μήνες πολιτικής κρίσης και τρεις βουλευτικές εκλογές χωρίς ξεκάθαρο νικητή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο βασικός αντίπαλός του Μπένι Γκαντς κατέληξαν την προηγούμενη εβδομάδα σε συμφωνία για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση ενότητας, η οποία θα ασκεί την «κυριαρχία» της στους «οικισμούς στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια», όπως αναφέρονται στη Δυτική Όχθη οι Ισραηλινοί.

Η συμφωνία προβλέπει ότι από την 1η Ιουλίου το υπουργικό συμβούλιο και οι βουλευτές θα μπορούν να αποφασίσουν για το αμερικανικό σχέδιο χωρίς να δεσμευτούν, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, να προσαρτήσουν τμήματα της Δυτικής Όχθης.

«Όπως λέμε πάντα ξεκάθαρα, είμαστε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε τις ισραηλινές ενέργειες που έχουν στόχο να επεκτείνουν την ισραηλινή κυριαρχία και την εφαρμογή του ισραηλινού νόμου σε περιοχές της Δυτικής Όχθης, τις οποίες ‘το όραμα’ θεωρεί ότι αποτελούν μέρος του κράτους του Ισραήλ», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αυτό θα γίνει «σε ένα πλαίσιο στο οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση θα συμφωνήσει να διαπραγματευθεί με τους Παλαιστίνιους στη βάση των γραμμών που παρουσιάζονται στο Όραμα του προέδρου Τραμπ», πρόσθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ζητά εγγυήσεις ΗΠΑ για εκεχειρία, επίθεση Σαλάμ στη Χεζμπολάχ

Ο Λίβανος καλωσορίζει την 45ήμερη παράταση της κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ, ζητώντας ταυτόχρονα ανεξάρτητο μηχανισμό επιτήρησης και εγγυήσεις από τις ΗΠΑ για βιώσιμη σταθερότητα και αποτροπή αποτυχιών του παρελθόντος.
Νυχτερινό Άμπου Ντάμπι
ΔΙΕΘΝΗ

Το Αμπού Ντάμπι διαψεύδει τις ιρανικές κατηγορίες για ανάμειξη

Τα ΗΑΕ απέρριψαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Ιράν για ενεργό συμμετοχή τους στον πόλεμο κατά της Τεχεράνης, τονίζοντας πως η Τεχεράνη προσπαθεί να δικαιολογήσει τρομοκρατικές επιθέσεις στα Εμιράτα και άλλες χώρες της περιοχής.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Θετικό κλίμα στην πρώτη μέρα συνομιλιών Ισραήλ-Λιβάνου στις ΗΠΑ

Θετικές και παραγωγικές ήταν οι συνομιλίες Ισραήλ-Λιβάνου για την κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και σήμερα, με την ελπίδα για περαιτέρω πρόοδο.
Ολομέλεια Βουλής Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταγγελία Νέας Αριστεράς για μεροληπτική κάλυψη της ΕΡΤ στη Μέση Ανατολή

Η Νέα Αριστερά καταγγέλλει ότι η ΕΡΤ αναπαράγει σχεδόν αποκλειστικά τη ρητορική Ισραήλ και ΗΠΑ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, χωρίς δημοσιογραφική ισορροπία και ανάδειξη των επιπτώσεων στον άμαχο πληθυσμό.