ΓΔ: 2228.17 0.53% Τζίρος: 351.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
σημαία Ισραήλ
Φώτο: Shutterstock

Αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ την προσάρτηση εδαφών της Δ. Όχθης

Η προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη και της κοιλάδας του Ιορδάνη περιλαμβάνεται στο «όραμα» που παρουσίασαν οι ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν την προσάρτηση από το Ισραήλ μεγάλου μέρους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, καλώντας παράλληλα την ισραηλινή κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με τους Παλαιστίνιους.

Η προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη και της κοιλάδας του Ιορδάνη περιλαμβάνεται στο «όραμα» που παρουσίασαν οι ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, το οποίο, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, θα διευκολύνει την επίτευξη ειρήνευσης στην περιοχή, αν και το απορρίπτουν οι Παλαιστίνιοι.

Έπειτα από 16 μήνες πολιτικής κρίσης και τρεις βουλευτικές εκλογές χωρίς ξεκάθαρο νικητή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο βασικός αντίπαλός του Μπένι Γκαντς κατέληξαν την προηγούμενη εβδομάδα σε συμφωνία για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση ενότητας, η οποία θα ασκεί την «κυριαρχία» της στους «οικισμούς στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια», όπως αναφέρονται στη Δυτική Όχθη οι Ισραηλινοί.

Η συμφωνία προβλέπει ότι από την 1η Ιουλίου το υπουργικό συμβούλιο και οι βουλευτές θα μπορούν να αποφασίσουν για το αμερικανικό σχέδιο χωρίς να δεσμευτούν, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, να προσαρτήσουν τμήματα της Δυτικής Όχθης.

«Όπως λέμε πάντα ξεκάθαρα, είμαστε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε τις ισραηλινές ενέργειες που έχουν στόχο να επεκτείνουν την ισραηλινή κυριαρχία και την εφαρμογή του ισραηλινού νόμου σε περιοχές της Δυτικής Όχθης, τις οποίες ‘το όραμα’ θεωρεί ότι αποτελούν μέρος του κράτους του Ισραήλ», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αυτό θα γίνει «σε ένα πλαίσιο στο οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση θα συμφωνήσει να διαπραγματευθεί με τους Παλαιστίνιους στη βάση των γραμμών που παρουσιάζονται στο Όραμα του προέδρου Τραμπ», πρόσθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυβερνοασφάλεια και δεδομένα
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο καλεί κινεζικές εταιρείες να αποφεύγουν λογισμικό ΗΠΑ και Ισραήλ

Οι κινεζικές αρχές ζήτησαν από εγχώριες εταιρείες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν λογισμικό κυβερνοασφάλειας αμερικανικών και ισραηλινών εταιρειών λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με πηγές του Reuters.
Διαδηλωτής στην Τεχεράνη
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Προειδοποίηση σε ΗΠΑ για αντίποινα - 116 νεκροί σε διαδηλώσεις

Η Τεχεράνη απειλεί να πλήξει Ισραήλ και αμερικανικές βάσεις αν δεχθεί επίθεση από τις ΗΠΑ, ενώ το Ισραήλ βρίσκεται σε επιφυλακή. Ο Τραμπ τονίζει πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στηρίξουν τους διαδηλωτές στο Ιράν.
Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη απειλεί ΗΠΑ και Ισραήλ, 116 καταγεγραμένοι νεκροί στις διαδηλώσεις

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου προειδοποίησε τον Τραμπ ότι παρέμβαση των ΗΠΑ θα φέρει αντίποινα κατά Ισραήλ και αμερικανικών βάσεων. 116 νεκροί στις διαδηλώσεις, η πρόσβαση στο διαδίκτυο παραμένει κομμένη.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλία Ρούμπιο με Νετανιάχου για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, επικοινώνησε με τον Νετανιάχου για Γάζα, Συρία και τις μεγάλες διαδηλώσεις στο Ιράν, σύμφωνα με το Axios, χωρίς να αποκαλυφθούν λεπτομέρειες της συνομιλίας τους.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Κατηγορίες κατά ΗΠΑ και Ισραήλ για ανάμειξη στις διαδηλώσεις

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ κατηγόρησε ΗΠΑ και Ισραήλ για παρέμβαση στις διαδηλώσεις στο Ιράν, τονίζοντας πως στοχεύουν να τις μετατρέψουν σε βίαιες, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ξένης στρατιωτικής επέμβασης.