ΓΔ: 2305.74 0.26% Τζίρος: 327.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
Φώτο: Shutterstock

Αντιδράσεις στο Ευρωκοινοβούλιο για το πρόγραμμα στήριξης της EDIP

Το ΕΛΚ χαιρετίζει τη συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας EDIP, που ενισχύει τη συνεργασία και την αυτονομία στην άμυνα. Υπογραμμίζει όμως το χάσμα ανάμεσα σε φιλοδοξίες και χρηματοδότηση, ζητώντας αναθεώρηση προτεραιοτήτων.

Η συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας (EDIP) αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Όπως επισημαίνει ο ευρωβουλευτής Φρανσουά-Ξαβιέ Μπελαμί, συνδιαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE), το EDIP διασφαλίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα επενδύσουν σε αμυντικά συστήματα που προσφέρουν πλήρη αυτονομία δράσης.

Ο Μίχαελ Γκάλερ, διαπραγματευτής για το EDIP στην Επιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας του Κοινοβουλίου (SEDE), τόνισε πως το πρόγραμμα συμβάλλει στην επίτευξη αμυντικής ετοιμότητας έως το 2030, ενισχύοντας τις βιομηχανικές δυνατότητες και προωθώντας κοινές προμήθειες. Παράλληλα, επισήμανε το χάσμα μεταξύ των φιλοδοξιών και της διαθέσιμης χρηματοδότησης, καλώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη να επανεξετάσουν τις προτεραιότητές τους στον νέο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών του ΕΚ χαρακτήρισε τη συμφωνία για το EDIP ως "ένα πρώτο βήμα προς μια πραγματική Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση". Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το EDIP, Ραφαέλ Γκλικσμάν, ανέφερε ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αναδεικνύει την ανάγκη για άμεση ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, ενώ υπογράμμισε πως η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης αποτελεί χαμένη ευκαιρία για την ΕΕ.

Ο Γιάννης Μανιάτης, αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών και διαπραγματευτής της επιτροπής ITRE, σημείωσε ότι η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία Ευρωπαϊκών Αμυντικών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (EDPCIs), τα οποία εξυπηρετούν τα κοινά συμφέροντα ασφαλείας της Ένωσης. Τόνισε επίσης πως το EDIP περιλαμβάνει ισχυρά κριτήρια ευρωπαϊκής προτίμησης, χρηματοδοτώντας έργα που ενισχύουν τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και μειώνουν τις εξαρτήσεις από τρίτες χώρες.

Αντιδράσεις από πολιτικές ομάδες και προοπτικές

Η Ομάδα των Φιλελευθέρων (Renew Europe) χαιρέτισε τη συμφωνία, επισημαίνοντας ότι σηματοδοτεί καμπή για την ευρωπαϊκή άμυνα και τον επανεξοπλισμό, ενώ συμβάλλει στην υποστήριξη της Ουκρανίας. Η ευρωβουλευτής Ναταλί Λουαζό υπογράμμισε τη σημασία της ευρωπαϊκής προτίμησης για την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας.

Από την πλευρά των Πρασίνων, ο Βιρτζίνιους Σινκεβίτσιους τόνισε ότι η συμφωνία ενισχύει την αμυντική βάση της Ευρώπης, προειδοποιώντας παράλληλα για την ανάγκη διατήρησης της βιομηχανικής κυριαρχίας εντός της ΕΕ.

Αντίθετα, η Ομάδα της Αριστεράς (The Left) εξέφρασε αρνητική θέση, επισημαίνοντας ότι το EDIP προωθεί τη διοχέτευση δημόσιων πόρων προς την αμυντική βιομηχανία εις βάρος κοινωνικών επενδύσεων και εργασιακών δικαιωμάτων, συνδέοντας το μέλλον των οικονομιών με τον πόλεμο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κάρολ Ναβρότσκι ομιλητής
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Πρόταση δημοψηφίσματος κατά της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας

Ο Πολωνός πρόεδρος Κάρολ Ναβρότσκι, αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ανακοίνωσε δημοψήφισμα για την κλιματική πολιτική της ΕΕ, προκαλώντας αντιδράσεις από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ: Δεν χρειάζονται ακόμη μέτρα στήριξης για τον τουρισμό λόγω Ιράν

Η ΕΕ αναμένεται να πει στις αεροπορικές ότι ο πόλεμος Ιράν-ΗΠΑ/Ισραήλ δεν δικαιολογεί ακόμα έκτακτα μέτρα όπως αποζημιώσεις για ακυρωμένες πτήσεις, αν και το κόστος καυσίμων έχει αυξηθεί 84%. Πιθανές ελλείψεις αναμένονται.
Κτήριο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν για το κρουαζιερόπλοιο MV Hondius: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Η Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας μετά το ξέσπασμα χανταϊού στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius. Εξειδικευμένοι φορείς παρακολουθούν στενά την κατάσταση και πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις με εμπλεκόμενες χώρες.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ-ΗΠΑ: Χωρίς τελική συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Κοινοβουλίου για τη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ στους δασμούς διήρκεσαν σχεδόν έξι ώρες, με πρόοδο αλλά χωρίς τελική συμφωνία.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Διήμερη εκεχειρία στην Ουκρανία για την Ημέρα Νίκης

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία για τις 8-9 Μαΐου λόγω των εορτασμών της νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας. Η Ουκρανία συμφώνησε, αλλά κατηγορεί τη Ρωσία ότι παραβίασε ήδη την εκεχειρία συνεχίζοντας τις επιθέσεις.