ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο

Σε δύσκολη θέση ο Μακρόν τα τελευταία εικοσιτετράωρα

Ο Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει ασφυκτικές πιέσεις για σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης, με τον Λεκορνί να ερευνά τις πιθανότητες. Η συμφωνία για τον αυστηρό προϋπολογισμό του 2026 και οι εσωτερικές διαφωνίες εντείνουν την πολιτική κρίση.

Υπό έντονη πολιτική πίεση βρίσκεται ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς έχει δώσει προθεσμία μέχρι το βράδυ της Τετάρτης στον υπό παραίτηση πρωθυπουργό Σεμπαστιάν Λεκορνί για να διαπιστωθεί αν είναι εφικτός ο σχηματισμός βιώσιμης κυβέρνησης. Στη συνέχεια, ο κ. Μακρόν καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις, αναλαμβάνοντας πλήρως τις ευθύνες του ως πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Κεντρικό ζήτημα αποτελεί η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2026. Σύμφωνα με τις προτάσεις του πρώην πρωθυπουργού Μπαϊρού, ο νέος προϋπολογισμός θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα, με στόχο την εξοικονόμηση 44 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ο πρόεδρος Μακρόν αντιμετωπίζει έντονη κριτική τόσο από το εσωτερικό του κόμματός του όσο και από την αντιπολίτευση.

Στενοί συνεργάτες και πρώην πρωθυπουργοί, όπως ο Εντουάρ Φιλίπ και ο Γκαμπριέλ Ατάλ, έχουν εκφράσει δημόσια τη διαφωνία τους με τις επιλογές του προέδρου. Ο πρώτος ζητά τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών, ενώ ο δεύτερος δηλώνει ότι δεν κατανοεί τις αποφάσεις του κ. Μακρόν. Παρά τις διαφωνίες, αμφότεροι συμμετείχαν σε συνάντηση στο πρωθυπουργικό μέγαρο, όπου ο Σεμπαστιάν Λεκορνί είχε διαβουλεύσεις με βασικούς παράγοντες των κομμάτων που στήριξαν την κυβέρνηση Μπαϊρού. Ακολούθως, προγραμματίστηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους και άλλων γαλλικών κομμάτων.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν ζητά τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών. Το κόμμα, ενόψει της πιθανότητας να αποτελέσει την πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη χωρίς όμως απόλυτη πλειοψηφία, έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας προς το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, το οποίο προς το παρόν θεωρείται συμπολιτευόμενο.

Στον χώρο της αριστεράς, διαπιστώνεται δυσκολία επίτευξης ενιαίας γραμμής, καθώς δεν φαίνεται εφικτή ούτε μια κοινή συνεδρίαση όλων των συνιστωσών. Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λυκ Μελανσόν στηρίζει την παραίτηση Μακρόν και τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών. Αντίθετα, οι Σοσιαλιστές, οι Οικολόγοι και το Κομμουνιστικό Κόμμα τάσσονται υπέρ της πολιτικής συγκατοίκησης με τον πρόεδρο, υπό την προϋπόθεση ότι θα ορίσει αριστερό πρωθυπουργό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Στήριξη στη σταθερότητα και εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στη λιβανική ηγεσία τη στήριξη της Γαλλίας στην ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου και ζήτησε σεβασμό της κατάπαυσης του πυρός, ενώ η Γαλλία δεσμεύεται να βοηθήσει στη διαδικασία με συγκεκριμένα μέτρα.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία και Ισπανία απορρίπτουν τα "κέντρα επιστροφών" για μετανάστες

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως η Γαλλία δεν θα ιδρύσει Κέντρα Επιστροφής μεταναστών εκτός ΕΕ, θεωρώντας τα μη αποτελεσματικά και αντίθετα στις ευρωπαϊκές αξίες, αν και σέβεται άλλες χώρες που ακολουθούν αυτή την πολιτική.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Οι Ευρωπαίοι να συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες για Ουκρανία

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμμετέχουν σε κάθε διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και πως ο Αντόνιο Κόστα ίσως έχει ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, εφόσον αυτό διευκρινιστεί.
Εμανουέλ Μακρόν ομιλεί
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν ήταν αυθόρμητη, αλλά στη σωστή κατεύθυνση

Ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν «αυθόρμητη αλλά σωστή», αμφισβητώντας το τέλος του πολέμου. Τόνισε τη στήριξη στη διπλωματία, στον Λίβανο και την ασφάλεια Ορμούζ, καλώντας το Ισραήλ σε υπευθυνότητα.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Είχα πάντα εμπιστοσύνη στον Τραμπ, κρατά πάντα τις υποσχέσεις του

Ο Μακρόν δήλωσε ότι πάντα είχε εμπιστοσύνη στον Τραμπ, επισημαίνοντας πως τηρούσε τις δεσμεύσεις του, παρά τις διαφωνίες τους. Υποδέχθηκε θερμά τον Τραμπ στη G7, παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε φύγει νωρίς πέρυσι.