ΓΔ: 2661.91 -0.02% Τζίρος: 370.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:02:38
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο

Υπέγραψε ο Ντ. Τραμπ το διάταγμα προσωρινής αναστολής της μετανάστευσης

Το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ντ. Τραμπ αφορά μόνο τις «πράσινες κάρτες», δηλαδή τους μετανάστες στους οποίους χορηγείται άδεια μόνιμης παραμονής.

Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη (τις πρώτες πρωινές σήμερα ώρα Ελλάδας) ότι υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα διά του οποίου αναστέλλεται προσωρινά η χορήγηση πράσινων καρτών, αδειών μόνιμης παραμονής, σε μετανάστες, για να «προστατεύσει» τις θέσεις εργασίας των Αμερικανών.

«Μόλις υπέγραψα» το εκτελεστικό διάταγμα που «αναστέλλει προσωρινά τη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ», ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί για τις προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πανδημία.

«Για να προστατεύσω τους σπουδαίους Αμερικανούς εργαζομένους μας, μόλις υπέγραψα το εκτελεστικό διάταγμα που αναστέλλει προσωρινά τη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι οι άνεργοι Αμερικανοί (...) θα είναι πρώτοι στην ουρά καθώς η οικονομία μας θα ξανανοίγει», ανέφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου. Το διάταγμα έχει ισχύ 60 ημερών, που ενδέχεται να παραταθεί.

Αντίθετα με αυτό που άφηνε να εννοηθεί αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος, το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε δεν αφορά εκείνους που λαμβάνουν βίζες προσωρινής διαμονής και εργασίας, αλλά μόνο τις πράσινες κάρτες, δηλαδή τους μετανάστες στους οποίους χορηγείται άδεια μόνιμης παραμονής. Ο Τραμπ διευκρίνισε ότι η ενδεχόμενη παράταση της ισχύος του μέτρου θα εξεταστεί «εν καιρώ».

Επικριτές του Ρεπουμπλικάνου βλέπουν στην κίνηση μια απόπειρα του Τραμπ να εκμεταλλευθεί την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού για να επιτύχει έναν διακηρυγμένο πολιτικό στόχο του, να περιορίσει τη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ, ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου σημείωσε πως το μέτρο «συντηρεί τους πόρους του συστήματος υγείας μας για τους Αμερικανούς» που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Τραμπ, ο αρχηγός του κράτους αδημονούσε να υπογράψει το κείμενο, το οποίο επεξεργάζονταν νομικοί σύμβουλοι της προεδρίας όλη μέρα. Ο νεοϋορκέζος επιχειρηματίας των ακινήτων, που κέρδισε τις εκλογές του 2016 εν μέρει χάρη στην υπόσχεσή του να μειώσει τη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ και να υψώσει τείχος στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό, έχει μετατρέψει τη μεταναστευτική κρίση σε κεντρικό ζήτημα της προεδρίας του. Ωστόσο, όπως και άλλες κινήσεις του στο πεδίο αυτό, το νέο εκτελεστικό διάταγμα αναμένεται να αμφισβητηθεί στα δικαστήρια.

Στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, διευκρίνισε πως το μέτρο δεν έχει εφαρμογή για όσους βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ και έχουν υποβάλλει έγγραφα για να λάβουν πράσινη κάρτα, αλλά μόνο για τους νέους μετανάστες.

Πηγή ενήμερη για όσα διαμείφθηκαν στον Λευκό Οίκο σημείωσε πως ο Τραμπ συζήταγε για το μέτρο με συνεργάτες του όλο το Σαββατοκύριακο και ότι απευθύνεται πάνω απ’ όλα στην εκλογική του βάση. «Ήθελε να το κάνει από την αρχή. Τώρα, με την πανδημία, είναι απολύτως σε θέση να το κάνει», εξήγησε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η ήττα Ρεπουμπλικάνων επηρεάζει τη διαδοχή Τραμπ

Η βαριά ήττα Τραμπ στις ενδιάμεσες εκλογές επηρεάζει και τις προεδρικές εκλογές του 2028, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον Τζέι Ντι Βανς, που πλέον συνδέεται πολιτικά με έναν αποδυναμωμένο πρόεδρο στο τέλος της καριέρας του.
πιόνια με σημαίες ΗΠΑ-Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Πώς η ήττα Τραμπ θα επηρεάσει τις σχέσεις με την Κίνα

Η ήττα Τραμπ στις ενδιάμεσες εκλογές αλλάζει τα δεδομένα για τις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας. Τι προβλέπουν οι αναλυτές για τους δασμούς, την Ταϊβάν και τις επόμενες κινήσεις του Πεκίνου.
Μελάνια Τραμπ χαμογελάει
ΔΙΕΘΝΗ

Μελάνια Τραμπ: Συνάντηση με Ρώσους και Ουκρανούς στο Αμπού Ντάμπι

Η Μελάνια Τραμπ θα υποδεχτεί σήμερα στον Λευκό Οίκο ρώσους και ουκρανούς αντιπροσώπους, λίγο πριν τις διαπραγματεύσεις στο Αμπού Ντάμπι, και θα μιλήσει στα ΜΜΕ για τις ανθρωπιστικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Ζελένσκι με απεσταλμένους των ΗΠΑ πριν τις συνομιλίες με Ρωσία

Σε διπλωματικές επαφές με στόχο την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων προχωρά το Κίεβο, με τον Ζελένσκι να συνομιλεί με τους Αμερικανούς απεσταλμένους και να προετοιμάζεται για νέες συναντήσεις.
Έλον Μασκ με μικρόφωνο
ΔΙΕΘΝΗ

Μασκ: Δαπάνες 440 εκατ. δολαρίων χωρίς πολιτικό αποτέλεσμα

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η νίκη των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές έπληξε την επιρροή του Έλον Μασκ, ο οποίος στήριξε οικονομικά τους Ρεπουμπλικανούς χωρίς αποτέλεσμα, ενώ στο Τέξας ηττήθηκε η βασική του επιλογή.