ΓΔ: 2613.23 -0.02% Τζίρος: 212.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σφυρί δικαιοσύνης Ευρώπη

Ο Μαξίμ Μπουτκέβιτς τιμήθηκε με το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ

Ο Ουκρανός δημοσιογράφος Μαξίμ Μπουτκέβιτς τιμήθηκε με το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ του Συμβουλίου της Ευρώπης για την υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετά την απελευθέρωσή του από ρωσική αιχμαλωσία το 2024.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να απονείμει το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον Ουκρανό δημοσιογράφο Μαξίμ Μπουτκέβιτς, ο οποίος απελευθερώθηκε το 2024 ύστερα από σύλληψή του από ρωσικές δυνάμεις.

Το βραβείο, που φέρει το όνομα του πρώην προέδρου της Τσεχίας, απονέμεται από το 2013 από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΚΣΕ). Ο θεσμός αυτός συνενώνει 46 χώρες και αποτελεί θεματοφύλακα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει αποβληθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022.

Ο Μαξίμ Μπουτκέβιτς, αφού κατατάχθηκε εθελοντικά στις ουκρανικές δυνάμεις μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκισης από τις ρωσικές δυνάμεις. Αφέθηκε ελεύθερος τον Οκτώβριο του 2024 στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων.

Είναι ιδρυτής του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού Hromadske Radio και συνιδρυτής του κέντρου υπεράσπισης των ελευθεριών Zmina.

Υποψήφιοι για το βραβείο ήταν επίσης δύο δημοσιογράφοι που τελούν υπό κράτηση: η Γεωργιανή Μζία Αμαγκλομπέλι και ο Αζέρος Ουλβί Χασανλί.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, τόνισε ότι «οι τελευταίοι μήνες έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τους δημοσιογράφους». Όπως επεσήμανε, στις αρχές του έτους 171 δημοσιογράφοι κρατούνταν στην Ευρώπη, ανάμεσά τους τουλάχιστον 26 Ουκρανοί που βρίσκονταν στη Ρωσία ή σε κατεχόμενα από τη Μόσχα ουκρανικά εδάφη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία ζήτησε κατάπαυση πυρός σε μη στρατιωτικούς στόχους στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ουκρανία πρότεινε μέσω τρίτης χώρας στη Ρωσία την αμοιβαία παύση επιθέσεων σε μη στρατιωτικούς στόχους στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με το Reuters, η Μόσχα δεν έχει ακόμα απαντήσει στην πρόταση του Κιέβου.
Έκρηξη στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Σεβαστούπολη: Θάνατος Ρώσου αξιωματικού και 5 ακόμη από έκρηξη

Ρώσος αξιωματικός σκοτώθηκε στη Σεβαστούπολη, Κριμαία, σε επίθεση που θεωρείται δολοφονία. Μια γυναίκα συνελήφθη ως ύποπτη συνεργάτης ουκρανικών υπηρεσιών. Η ταυτότητα του θύματος και της υπόπτου δεν αποκαλύφθηκαν.
Έκρηξη σε εργοστάσιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ουκρανικές επιθέσεις έπληξαν διυλιστήριο και πετροχημικό στο Μπασκορτοστάν

Ουκρανικές δυνάμεις χτύπησαν διυλιστήριο και πετροχημικό εργοστάσιο στη ρωσική Μπασκορτοστάν, προκαλώντας πυρκαγιά, σύμφωνα με το Κίεβο. Αυξημένες επιθέσεις έχουν φέρει ελλείψεις καυσίμων στη Ρωσία και δυσλειτουργίες σε διυλιστήρια.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία χρειάζεται το 5% των Patriot πυραύλων των ΗΠΑ

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τις ΗΠΑ να πουλήσουν στην Ουκρανία τουλάχιστον το 5% των πυραύλων Patriot, για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ρωσικές επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους, που πλήττουν συχνά το Κίεβο με βαριές απώλειες.