ΓΔ: 2582.1 -0.83% Τζίρος: 343.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:15
Νικολά Σαρκοζί πορτρέτο
Φώτο: Shutterstock

Ο Σαρκοζί οδηγείται στη φυλακή για χρηματοδότηση από το καθεστώς Καντάφι

Στις φυλακές του Παρισιού αναμένεται να οδηγηθεί ο Νικολά Σαρκοζί, μετά την καταδίκη του σε πέντε χρόνια κάθειρξη για σύσταση συμμορίας και παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας από το καθεστώς Καντάφι το 2007.

Στις φυλακές που βρίσκονται στο 14ο διαμέρισμα του Παρισιού αναμένεται να οδηγηθεί ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Ο Σαρκοζί καταδικάστηκε σε πενταετή κάθειρξη για σύσταση συμμορίας στην υπόθεση χρηματοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας του 2007 από το καθεστώς Καντάφι.

Η ημερομηνία έναρξης της φυλάκισής του θα καθοριστεί στις 13 Οκτωβρίου. Μετά την ημερομηνία αυτή, το μέγιστο διάστημα που μπορεί να παραμείνει εκτός φυλακής ανέρχεται σε τέσσερις μήνες.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί φυλάκισής του σε σωφρονιστικό ίδρυμα του Παρισιού, ο Σαρκοζί αναμένεται να έχει κελί εννέα τετραγωνικών μέτρων, εξοπλισμένο με τουαλέτα, ψυγείο και τηλεόραση. Θα παραμένει κλεισμένος σε αυτό για είκοσι τρεις ώρες το εικοσιτετράωρο.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο δικηγόρος του, Ζαν Μισέλ Νταρουά, καθώς και πολιτικά πρόσωπα που τον στηρίζουν, έκαναν λόγο για άδικη απόφαση, αφήνοντας να εννοηθεί πως πρόκειται για πολιτική δίωξη. Υποστηρικτές του πρώην προέδρου θεωρούν πως ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να ασκήσει το δικαίωμα απονομής χάριτος, ωστόσο ο δικηγόρος του Σαρκοζί ανέφερε πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, καθώς ο ίδιος επιθυμεί να αποδείξει την αθωότητά του.

Μετά τη φυλάκισή του, ο Νικολά Σαρκοζί διατηρεί το δικαίωμα να αιτηθεί αποφυλάκιση και να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν επίσημη τελετή
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Περιοδεία σε 4 χώρες του Κόλπου για συνομιλίες για το Ορμούζ

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί Κουβέιτ, ΗΑΕ, Μπαχρέιν και Κατάρ από 19 έως 21 Οκτωβρίου, όπου θα συναντήσει τους ηγέτες τους για να συζητήσει την κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ και τις επιπτώσεις στις τιμές ενέργειας.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η ΕΕ προστατεύει την αγορά από αθέμιτο ανταγωνισμό με Κίνα

Ο Μακρόν τόνισε ότι η συμφωνία ΕΕ-Κίνας για περιορισμό στις εισαγωγές κινεζικών υβριδικών οχημάτων προστατεύει την ευρωπαϊκή αγορά από αθέμιτο ανταγωνισμό, μειώνοντας κατά το ήμισυ τις τρέχουσες εισαγωγές.
Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρος
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Δεν πρέπει να λυγίσουμε απέναντι στη ρωσική απειλή

Ο Μακρόν τόνισε πως δεν πρέπει να υποκύψουμε στη ρωσική απειλή, σχολιάζοντας δηλώσεις Τραμπ υπέρ Ρωσίας. Επανέλαβε τη στήριξη στην Ουκρανία, ζητώντας κατάπαυση πυρός και επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν και Μερτς ζητούν νέο εμπορικό όπλο για την ΕΕ με φόντο την Κίνα

Μακρόν και Μερτς ζητούν από την ΕΕ νέο νομικό οπλοστάσιο για άμεση αντιμετώπιση εμπορικών πολέμων, όπως με την Κίνα, προτείνοντας τον αποκλεισμό των προϊόντων χωρών που πλήττουν την ευρωπαϊκή αγορά. Η επιστολή στάλθηκε στη φον ντερ Λάιεν.
Βαρέλια πετρελαίου και γράφημα
ΔΙΕΘΝΗ

Η G7 θα διαθέσει 100 εκατ. βαρέλια ντίζελ και πετρελαίου σε 4 μήνες

Η G7 θα αποδεσμεύσει έως 100 εκ. βαρέλια ντίζελ και αργού πετρελαίου από τα αποθέματά της τους επόμενους τέσσερις μήνες για να μετριάσει τις τιμές καυσίμων και δεσμεύτηκε να μην περιορίσει τις εξαγωγές, ανακοίνωσε ο Μακρόν.
Πέδρο Σάντσεθ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Σάντσεθ: «Συγγνώμη» στον Μακρόν για το «όχι» της Γερουσίας στη συνθήκη

Ο Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τον Εμανουέλ Μακρόν για την άρνηση της Ισπανικής Γερουσίας να επικυρώσει τη συνθήκη γαλλοϊσπανικής φιλίας, τονίζοντας ότι αφορά τις σχέσεις δύο φιλικών χωρών με κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.