ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Νικολά Σαρκοζί πορτρέτο
Φώτο: Shutterstock

Ο Σαρκοζί οδηγείται στη φυλακή για χρηματοδότηση από το καθεστώς Καντάφι

Στις φυλακές του Παρισιού αναμένεται να οδηγηθεί ο Νικολά Σαρκοζί, μετά την καταδίκη του σε πέντε χρόνια κάθειρξη για σύσταση συμμορίας και παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας από το καθεστώς Καντάφι το 2007.

Στις φυλακές που βρίσκονται στο 14ο διαμέρισμα του Παρισιού αναμένεται να οδηγηθεί ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Ο Σαρκοζί καταδικάστηκε σε πενταετή κάθειρξη για σύσταση συμμορίας στην υπόθεση χρηματοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας του 2007 από το καθεστώς Καντάφι.

Η ημερομηνία έναρξης της φυλάκισής του θα καθοριστεί στις 13 Οκτωβρίου. Μετά την ημερομηνία αυτή, το μέγιστο διάστημα που μπορεί να παραμείνει εκτός φυλακής ανέρχεται σε τέσσερις μήνες.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί φυλάκισής του σε σωφρονιστικό ίδρυμα του Παρισιού, ο Σαρκοζί αναμένεται να έχει κελί εννέα τετραγωνικών μέτρων, εξοπλισμένο με τουαλέτα, ψυγείο και τηλεόραση. Θα παραμένει κλεισμένος σε αυτό για είκοσι τρεις ώρες το εικοσιτετράωρο.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο δικηγόρος του, Ζαν Μισέλ Νταρουά, καθώς και πολιτικά πρόσωπα που τον στηρίζουν, έκαναν λόγο για άδικη απόφαση, αφήνοντας να εννοηθεί πως πρόκειται για πολιτική δίωξη. Υποστηρικτές του πρώην προέδρου θεωρούν πως ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να ασκήσει το δικαίωμα απονομής χάριτος, ωστόσο ο δικηγόρος του Σαρκοζί ανέφερε πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, καθώς ο ίδιος επιθυμεί να αποδείξει την αθωότητά του.

Μετά τη φυλάκισή του, ο Νικολά Σαρκοζί διατηρεί το δικαίωμα να αιτηθεί αποφυλάκιση και να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Στήριξη στη σταθερότητα και εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στη λιβανική ηγεσία τη στήριξη της Γαλλίας στην ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου και ζήτησε σεβασμό της κατάπαυσης του πυρός, ενώ η Γαλλία δεσμεύεται να βοηθήσει στη διαδικασία με συγκεκριμένα μέτρα.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία και Ισπανία απορρίπτουν τα "κέντρα επιστροφών" για μετανάστες

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως η Γαλλία δεν θα ιδρύσει Κέντρα Επιστροφής μεταναστών εκτός ΕΕ, θεωρώντας τα μη αποτελεσματικά και αντίθετα στις ευρωπαϊκές αξίες, αν και σέβεται άλλες χώρες που ακολουθούν αυτή την πολιτική.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Οι Ευρωπαίοι να συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες για Ουκρανία

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμμετέχουν σε κάθε διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και πως ο Αντόνιο Κόστα ίσως έχει ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, εφόσον αυτό διευκρινιστεί.
Εμανουέλ Μακρόν ομιλεί
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν ήταν αυθόρμητη, αλλά στη σωστή κατεύθυνση

Ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν «αυθόρμητη αλλά σωστή», αμφισβητώντας το τέλος του πολέμου. Τόνισε τη στήριξη στη διπλωματία, στον Λίβανο και την ασφάλεια Ορμούζ, καλώντας το Ισραήλ σε υπευθυνότητα.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Είχα πάντα εμπιστοσύνη στον Τραμπ, κρατά πάντα τις υποσχέσεις του

Ο Μακρόν δήλωσε ότι πάντα είχε εμπιστοσύνη στον Τραμπ, επισημαίνοντας πως τηρούσε τις δεσμεύσεις του, παρά τις διαφωνίες τους. Υποδέχθηκε θερμά τον Τραμπ στη G7, παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε φύγει νωρίς πέρυσι.