ΓΔ: 2623.25 0.38% Τζίρος: 234.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Τεθωρακισμένο-Τανκ
Φώτο: Τεθωρακισμένο όχημα. Credits: Shutterstock

Η Λετονία παρέδωσε νέα τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία

Η Λετονία παρέδωσε νέα θωρακισμένα οχήματα 6x6 στην Ουκρανία, χωρίς να ανακοινώσει τον αριθμό τους. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για 42 οχήματα έως το 2025.

Η Λετονία προχώρησε στην παράδοση μιας νέας παρτίδας τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού 6x6 στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, εν μέσω του πολέμου που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022 με τη Ρωσία. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Άμυνας στη Ρίγα, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί ο ακριβής αριθμός των οχημάτων που περιλαμβάνονται σε αυτή τη φάση.

Η λετονική κυβέρνηση είχε ήδη δημοσιοποιήσει τα σχέδιά της για την παράδοση συνολικά 42 τέτοιων οχημάτων στον ουκρανικό στρατό μέχρι το τέλος του 2025. Τα οχήματα παράγονται στις εγκαταστάσεις της φινλανδικής αμυντικής βιομηχανίας Patria, οι οποίες βρίσκονται στη Λετονία, μέλος τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του NATO.

Σημαντικό μέρος αυτής της πρωτοβουλίας καταγράφηκε τον Ιούλιο, όταν η πρωθυπουργός της Λετονίας, Έβικα Σίλινια, παρέδωσε προσωπικά δεκαπέντε οχήματα κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Κίεβο. Η συγκεκριμένη κίνηση επιβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της Λετονίας προς την Ουκρανία, η οποία δέχεται σκληρές πιέσεις λόγω της συνεχιζόμενης ρωσικής επίθεσης.

Η Λετονία, ως πρώην σοβιετική δημοκρατία με γεωγραφική εγγύτητα στη Ρωσία και στη σύμμαχό της Λευκορωσία, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο επίμονους και αποφασισμένους υποστηρικτές της Ουκρανίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Όπως ανέφεραν αρμόδιοι φορείς, η σταθερή αυτή στήριξη αποσκοπεί στην ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας και στην ανάδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ασφάλεια της περιοχής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ καλεί τον Ρώσο πρέσβη για ζημιές στο προξενείο Λετονίας στη Σλαβιάνσκ

Η ΕΕ θα καλέσει τον Ρώσο πρέσβη λόγω επίθεσης στο Σλοβιάνσκ και ζημιών στο προξενείο Λετονίας, ανακοίνωσε η Κάγια Κάλας, που τόνισε πως οι επιθέσεις προκαλούν απώλειες αμάχων και θα προτείνει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Καταδίκη ρωσικών επιθέσεων στο Κίεβο, ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων

Ο Μακρόν καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στρατηγική τρόμου της Ρωσίας και τόνισε ότι ΕΕ και εταίροι θα εντείνουν τις κυρώσεις και θα συνεχίσουν τη στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Καταδίκη ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία και παραβίασης πολωνικού εναέριου χώρου

Η Ελλάδα καταδικάζει τις ρωσικές επιθέσεις σε αμάχους στην Ουκρανία και την παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου, εκφράζοντας αλληλεγγύη στην Πολωνία και υπογραμμίζοντας πως τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Ο εισαγγελέας Ουκρανίας: Δεν ευθύνεται το Κίεβο για τη δολιοφθορά Nord Stream

Ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας διέψευσε κάθε ανάμειξη της Ουκρανίας στη δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream το 2022 και πρότεινε κοινή έρευνα με τη Γερμανία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις εμπλοκής Ουκρανών αξιωματούχων.