ΓΔ: 2040.3 0.43% Τζίρος: 199.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
nosokomeio, koronoios, covid-19
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Επικίνδυνος μύκητας σημαίνει συναγερμό στα νοσοκομεία της Ευρώπης

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων ενός ανθεκτικού μύκητα καταγράφει το ECDC, προειδοποιώντας για σοβαρή απειλή στα νοσοκομεία της Ευρώπης με θνησιμότητα έως 60%.

Συναγερμό έχει σημάνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τον μύκητα Candidozyma auris (C. auris), ο οποίος καταγράφει εκρηκτική αύξηση στα ευρωπαϊκά νοσοκομεία και χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως σοβαρή απειλή για τους ασθενείς και τα συστήματα υγείας.

Μόνο το 2023 εντοπίστηκαν 1.346 περιστατικά, αριθμός-ρεκόρ που αντιστοιχεί σε άνοδο 67% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC. Μέχρι το 2013, κρούσματα του μύκητα δεν είχαν αναφερθεί στην ήπειρο.

Ο C. auris είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστεί, καθώς συχνά εμφανίζει αντοχή στα αντιμυκητιασικά φάρμακα, παραμένει ενεργός για μεγάλο διάστημα σε επιφάνειες και ιατρικό εξοπλισμό και εξαπλώνεται με ευκολία από ασθενή σε ασθενή. Για τα ήδη νοσηρά άτομα, ο κίνδυνος είναι τεράστιος, με τα ποσοστά θνησιμότητας να φτάνουν έως και το 60%.

Το ECDC προειδοποιεί ότι χωρίς άμεση παρέμβαση, οι επιδημίες μπορούν να παγιωθούν σε περιφερειακό ή ακόμη και εθνικό επίπεδο.

Η εικόνα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από την ασταθή χρηματοδότηση για νέα αντιμυκητιασικά. Ενώ το 2022 οι επενδύσεις άγγιξαν τα 383 εκατ. δολάρια, το 2023 δεν σημειώθηκαν νέες δεσμεύσεις, σύμφωνα με στοιχεία του PitchBook.

Η περιορισμένη χρηματοδότηση καταλήγει σε λίγες εξειδικευμένες εταιρείες, όπως οι Pulmocide Ltd. και F2G, καθώς η ανάπτυξη νέων θεραπειών συναντά υψηλά κόστη, περιορισμένα κίνητρα και την πολυπλοκότητα εύρεσης νέων φαρμακευτικών στόχων.

Κρούσματα σε όλη την Ευρώπη

Νέα περιστατικά έχουν καταγραφεί στην Κύπρο, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Ισπανία η διασπορά είναι τόσο εκτεταμένη που δεν είναι πλέον δυνατό να θεωρούνται μεμονωμένα κρούσματα.

«Αυτό δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί να ριζώσει στα νοσοκομεία», δήλωσε ο Διαμαντής Πλαχούρας, επικεφαλής του τμήματος αντοχής στα αντιμικροβιακά του ECDC, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η εξάπλωση δεν είναι αναπόφευκτη: «Η έγκαιρη ανίχνευση και η συντονισμένη δράση μπορούν να ανακόψουν τη μετάδοση».

Η απομόνωση των ασθενών σε μονόκλινα δωμάτια και η σχολαστική απολύμανση του εξοπλισμού αποτελούν βασικά όπλα στη μάχη με τον μύκητα. Η Δανία αναφέρεται ως θετικό παράδειγμα, καθώς κατάφερε να περιορίσει εγκαίρως την επιδημία και να μηδενίσει τα νέα κρούσματα.

Ωστόσο, οι ελλείψεις είναι σημαντικές. Από τις 36 χώρες που συμμετείχαν σε έρευνα του ECDC, μόλις 17 διαθέτουν εθνικό σύστημα επιτήρησης για τον C. auris και μόνο 15 έχουν θεσπίσει ειδικές οδηγίες πρόληψης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άδωνις Γεωργιάδης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς θα κατανεμηθούν τα 1,5 δισ. ευρώ στα 50 έργα του υπουργείου Υγείας

Ο Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε στο Χ την κατανομή της χρηματοδότησης 1,5 δισ. ευρώ για τα 50 έργα του Υπουργείου Υγείας μέσω του Ελλάδα 2.0, δημοσιεύοντας πίνακα με στοιχεία και ποσοστά ανά θεματική ενότητα.
Άδωνις Γεωργιάδης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Εντυπωσιακά αποτελέσματα αξιολόγησης νοσοκομείων από ασθενείς

Σύμφωνα με στοιχεία της «Καθημερινής», σχεδόν 5.000 ασθενείς από 93 νοσοκομεία αξιολόγησαν το ΕΣΥ, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως σχολίασε και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτησή του.