ΓΔ: 2107.43 0.15% Τζίρος: 200.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίπλα σε σημαίες της ΕΕ.

ΕΕ: Η φον ντερ Λάιεν ζητά τριπλάσια κονδύλια για μετανάστευση και σύνορα

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης, ζήτησε αύξηση της χρηματοδότησης για μετανάστευση, κοινό σύστημα επιστροφών και κυρώσεις στους διακινητές.

Η ανάγκη για σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης που αφορά τη μετανάστευση και τη διαχείριση συνόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναδείχθηκε σε κεντρικό θέμα κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας της Προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την κατάσταση της Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η πρόεδρος επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί συνεχίζουν να επιδεικνύουν διάθεση προσφοράς προς όσους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω πολέμων και διώξεων. 

Ωστόσο, επισήμανε χαρακτηριστικά πως «χρειαζόμαστε ένα σύστημα που να είναι ανθρώπινο, αλλά δεν πρέπει να είμαστε αφελείς», αποτυπώνοντας την ανάγκη ισορροπίας ανάμεσα στην αλληλεγγύη και την αποτελεσματική προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.

Όσον αφορά στο ζήτημα των επιστροφών αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις απορρίπτονται, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέδειξε ότι μόλις το 20% εκείνων που δεν εξασφαλίζουν άδεια παραμονής προχωρούν τελικά σε αποχώρηση από την ΕΕ. 

Όπως υπογράμμισε, είναι αναγκαίο να επιτευχθεί ταχεία συμφωνία για το «Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιστροφών» και προειδοποίησε ότι «δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο»

Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη για πλήρη εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, τονίζοντας πως «εμείς στην Ευρώπη πρέπει να είμαστε αυτοί που θα αποφασίζουμε ποιος έρχεται σε εμάς και υπό ποιες συνθήκες, όχι οι λαθρέμποροι και οι διακινητές ανθρώπων».

Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε επίσης την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου συστήματος κυρώσεων που θα εστιάζει άμεσα στους λαθρέμπορους και τους διακινητές ανθρώπων. 

Όπως τόνισε, είναι αναγκαίο να υπάρξουν μέτρα όπως το «πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων», ο «περιορισμός της ικανότητάς τους να μετακινούνται» και η «διακοπή των κερδών τους». Η Φον ντερ Λάιεν περιέγραψε τη λαθρεμπορία ανθρώπων ως «μια φρικτή, εγκληματική επιχείρηση», ενώ δήλωσε κατηγορηματικά: «κανένας λαθρέμπορος δεν πρέπει να επιτρέπεται να τη γλιτώνει ατιμωρητί στην Ευρώπη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλίες για δάνειο στην Ουκρανία με αξιοποίηση παγωμένων ρωσικών πόρων

Η Κομισιόν εντείνει τις επαφές με Γερμανία και Βέλγιο για σχέδιο δανείου προς την Ουκρανία, αξιοποιώντας τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ενόψει κρίσιμων αποφάσεων τον Δεκέμβριο.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ εξετάζει δάνειο από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για Ουκρανία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε τρεις τρόπους χρηματοδότησης της Ουκρανίας, με προτιμότερη λύση δάνειο που θα βασίζεται σε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, όπως ανέφερε στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Στο επίκεντρο οι πράσινες επενδύσεις από Κομισιόν, καλεί σε αξιοποίησή τους

Άρθρο της πρόεδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και της επιτρόπου Περιβάλλοντος, Γ. Ρούσβαλ, τονίζει πως «η επένδυση στη φύση είναι μια ευκαιρία που η ΕΕ οφείλει να αξιοποιήσει».
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαίοι προτείνουν πολυεθνική δύναμη αν υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία

Ηγέτες δέκα ευρωπαϊκών χωρών και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότειναν πολυεθνική δύναμη για την Ουκρανία, που θα στηρίζεται από τις ΗΠΑ και θα περιορίζει τον ουκρανικό στρατό σε 800.000 άτομα, στο πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Κρίσιμη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Η Κάγια Κάλας χαρακτήρισε κρίσιμη τη σύνοδο της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη πτώση του Ντονμπάς θα άνοιγε τον δρόμο για περαιτέρω ρωσική επέκταση και θα έθετε σε κίνδυνο κι άλλες περιοχές.