ΓΔ: 2276.28 2.16% Τζίρος: 406.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά σε δημοσιογράφους με φόντο αμερικανικές σημαίες.

CNN: Ο Τραμπ εξετάζει στρατιωτικά πλήγματα κατά των καρτέλ στη Βενεζουέλα

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικών χτυπημάτων κατά καρτέλ ναρκωτικών στη Βενεζουέλα, σημειώνει το CNN.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να εξετάζει ένα φάσμα επιλογών για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών από τη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών στρατιωτικών πληγμάτων εντός της χώρας. Την είδηση μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο πηγές με πλήρη γνώση των στρατηγικών σχεδιασμών της αμερικανικής διοίκησης.

Σε περίπτωση που υλοποιηθούν στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός των βενεζουελάνικων συνόρων, αυτό θα συνιστά μια σημαντική κλιμάκωση στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Καράκας.

Αναβαθμισμένη επιχειρησιακή δράση ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν πλήγμα εναντίον ταχύπλοου σκάφους που είχε αποπλεύσει από τη Βενεζουέλα και βρισκόταν σε διεθνή ύδατα στην Καραϊβική. Κατά τον πρόεδρο των ΗΠΑ, το εν λόγω σκάφος μετέφερε «ναρκωτικά» και η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο «11 ναρκωτρομοκρατών».

Το συγκεκριμένο περιστατικό θεωρείται, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, ως η αφετηρία μιας εκτεταμένης επιχείρησης, με στόχο τον τερματισμό της διακίνησης ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και την ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση του καθεστώτος του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Ο ίδιος χαρακτηρίζεται από την Ουάσιγκτον ως «επικεφαλής καρτέλ».

Σημειώνεται πως ούτε ο Λευκός Οίκος, ούτε το Υπουργείο Επικοινωνίας της Βενεζουέλας προέβησαν άμεσα σε κάποιο σχόλιο προς το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, σχετικά με τις εξελίξεις.

Διπλωματικές δηλώσεις και διαστάσεις

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν οι ΗΠΑ στοχεύουν σε αλλαγή καθεστώτος στη Βενεζουέλα, ο κ. Τραμπ απέφυγε να απαντήσει ευθέως, δηλώνοντας: «δεν μιλάμε γι’ αυτό, αλλά μιλάμε για το γεγονός ότι είχατε εκλογές που ήταν πολύ παράξενες εκλογές, για να το θέσουμε επιεικώς».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μαδούρο απαίτησε από τις ΗΠΑ τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας της Βενεζουέλας. Όπως επισήμανε σε διάγγελμα: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα όφειλε να εγκαταλείψει το σχέδιό της για βίαιη αλλαγή καθεστώτος στη Βενεζουέλα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στη Λατινική Αμερική και να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία, το δικαίωμα στην ειρήνη και την ανεξαρτησία» της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντέλσι Ροντρίγκες Βενεζουέλα
ΔΙΕΘΝΗ

Η μεταβατική πρόεδρος Βενεζουέλας Ροντρίγκες προσκλήθηκε στον Λευκό Οίκο

Η προσωρινή πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκες, αναμένεται να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Βενεζουέλας, για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια.
Νικολάς Μαδούρο και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Εξάγαμε 50 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από Βενεζουέλα, δεν με νοιάζει ο Μαδούρο

Οι ΗΠΑ εξασφάλισαν 50 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, τα οποία ήδη πωλούν, όπως δήλωσε ο Τραμπ. Δεν σκοπεύει να μιλήσει με τον Μαδούρο, που παραμένει κρατούμενος σε αμερικανική φυλακή μετά τα γεγονότα της 3ης Ιανουαρίου.
Νικολάς Μαδούρο και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πιθανή συμμετοχή της Μαρία Κορίνα Ματσάδο στη διακυβέρνηση Βενεζουέλας

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα ήθελε στο μέλλον να εντάξει ηγετικό ρόλο στη Βενεζουέλα για τη βραβευμένη με Νόμπελ Μαρία Κορίνα Ματσάδο, αν και προς το παρόν δεν την έχει συμπεριλάβει στη στρατηγική του για τη χώρα.
Ντέλσι Ροντρίγκες Βενεζουέλα
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Η Ροδρίγκες απομακρύνει συνεργάτη του Μαδούρο από την κυβέρνηση

Η Ντέλσι Ροδρίγκες απομάκρυνε από την κυβέρνηση τον Άλεξ Σάαμπ, στενό συνεργάτη του Νικολάς Μαδούρο, που είχε ανταλλαγεί το 2023 με Αμερικανούς κρατούμενους, εν μέσω αμερικανικής πίεσης προς τη Βενεζουέλα.
Στρατιώτης ΗΠΑ και Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ σκεφτόταν «εισβολή» στη Βενεζουέλα ήδη από το 2017, λέει ο Σάντος

Ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, αποκάλυψε στους Financial Times ότι το 2017 ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υπαινιχθεί πιθανή εισβολή στη Βενεζουέλα, γεγονός που χαρακτήρισε «τρομερό» για την παγκόσμια σταθερότητα.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ επαινεί τη Ματσάδο για την προσφορά του Νόμπελ Ειρήνης

Ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε τη Μαρία Κορίνα Ματσάδο για την προσφορά του Νόμπελ Ειρήνης που πήρε το 2025, τονίζοντας την υπέροχη χειρονομία αμοιβαίου σεβασμού, μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.