ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:38
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο

Πούτιν: Διατεθειμένος για συνάντηση με Ζελένσκι, μόνο αν έρθει στη Μόσχα

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πρόθυμος για απευθείας διάλογο με τον Ζελένσκι στη Μόσχα, τονίζοντας ότι απαιτείται ουσιαστικό όφελος και σαφείς στόχοι για να υπάρξει αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, εξέφρασε την ετοιμότητά του για άμεσες συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπό την προϋπόθεση ότι ο τελευταίος θα μεταβεί στη Μόσχα.

 Παράλληλα, ο Πούτιν διευκρίνισε πως η πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης εξαρτάται από το αν όντως υπάρχει ουσιαστικό όφελος και προοπτική επίτευξης αποτελέσματος.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ασκώντας πιέσεις για διαπραγματεύσεις, επιδιώκει άμεση επαφή με τον Πούτιν ώστε να εξεταστούν οι όροι μιας ενδεχόμενης συμφωνίας. Στο προσκήνιο παρεμβάλλεται και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστηρίζει τη διεξαγωγή συνάντησης Ζελένσκι-Πούτιν στο πλαίσιο διεθνούς πρωτοβουλίας με στόχο την ειρηνευτική επίλυση της σύγκρουσης.

Σε δηλώσεις του από το Πεκίνο, στο τέλος της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα, ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι «είναι πάντα ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ζελένσκι», τονίζοντας όμως πως κάτι τέτοιο οφείλει να είναι το αποτέλεσμα σωστής προετοιμασίας. Όπως επεσήμανε, κάθε τέτοιου είδους υψηλού επιπέδου διάλογος προϋποθέτει ξεκάθαρους στόχους και προσδοκίες για απτά αποτελέσματα.

Μεταφέροντας την πάγια θέση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν σημείωσε: «Σε ό,τι αφορά μια συνάντηση με τον Ζελένσκι, δεν έχω αποκλείσει ποτέ την πιθανότητα μιας τέτοιας συνάντησης. Αλλά υπάρχει κάποιο νόημα; Ας δούμε».

Υπογράμμισε επίσης ότι, κατά την άποψή του, για να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, η Ουκρανία θα πρέπει να ακυρώσει τον στρατιωτικό νόμο, να προκηρύξει εκλογές και να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα όσον αφορά τα εδαφικά ζητήματα, βήματα που θέτει ως βασικές προϋποθέσεις για ουσιαστικό διάλογο.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022, η Ρωσία προχώρησε μονομερώς στην προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών. Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίστηκε από το Κίεβο αλλά και τη συντριπτική πλειονότητα των δυτικών κρατών ως «παράνομη αρπαγή εδαφών» και συνδεόμενη με έναν «κατακτητικό πόλεμο αποικιακού χαρακτήρα».

Επιπρόσθετα, ο Πούτιν ανέφερε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη, «αν χρειαστεί», να ενισχύσει τα διαπραγματευτικά της κλιμάκια στις συνομιλίες με την Ουκρανία. Ωστόσο, απέφυγε να δημοσιοποιήσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία ή τα πρόσωπα που ενδέχεται να εμπλακούν σε μεταγενέστερες φάσεις.

Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο των διαπραγματευτών της χώρας του, δίνοντας έμφαση στη συμβολή του επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, συμβούλου του Κρεμλίνου, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο εργοστάσιο έκρηξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ζημιές σε εγκαταστάσεις DTEK στη Ντνιπροπετρόφσκ από ρωσικές επιθέσεις

Ρωσικές επιθέσεις με drones και πυροβολικό προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε ενεργειακές εγκαταστάσεις της DTEK στη Ντνιπροπετρόφσκ, με πυρκαγιές σε κάποιες από αυτές, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία μέσω Telegram την Παρασκευή.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Νεκρό 8χρονο κορίτσι από ουκρανική επίθεση με drone στη Μόσχα

Ένα 8χρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του σε πυρκαγιά που προκλήθηκε από ουκρανική επίθεση με drone στη Μόσχα, δήλωσε ο κυβερνήτης Αντρέι Βορομπιόφ, προσθέτοντας πως 16 άτομα τραυματίστηκαν και 18 πολυκατοικίες υπέστησαν ζημιές.
Ολλανδικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδός πρωθυπουργός: Καθοριστική η πίεση ΗΠΑ για ειρήνη στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Ρομπ Γέτεν, δήλωσε ότι η πίεση των ΗΠΑ στη Ρωσία είναι κρίσιμη για ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία, αλλά η Ρωσία δεν δείχνει διάθεση για συνομιλίες που θα φέρουν δίκαιη λύση.