ΓΔ: 2211.2 -1.12% Τζίρος: 284.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία Ισραήλ
Η σημαία του Ισραήλ κυματίζει πάνω από τοπίο με καθαρό ουρανό.

Ισραήλ: Σχέδιο Σμότριτς για προσάρτηση Δυτικής Όχθης με εξαίρεση πόλεις

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπ. Σμότριτς παρουσίασε χάρτη για προσάρτηση της Δυτικής Όχθης. Το σχέδιο εξαιρεί έξι παλαιστινιακές πόλεις και προκαλεί διεθνείς ανησυχίες.

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, γνωστός για τις ακροδεξιές πολιτικές του θέσεις, ανακοίνωσε την εκκίνηση της διαδικασίας για τη δημιουργία χαρτών που θα θέσουν σε εφαρμογή την προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης

Πρόκειται για περιοχή που διεθνώς αναγνωρίζεται ως ο πυρήνας των εδαφών όπου οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν να ιδρύσουν το μελλοντικό τους κράτος. Η έκταση και το εύρος της κυβερνητικής στήριξης προς το σχέδιο του Μπεζαλέλ Σμότριτς, ιδιαίτερα από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, παραμένουν μέχρι στιγμής ασαφή.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιερουσαλήμ, ο υπουργός Σμότριτς παρουσίασε ένα χάρτη που καταδεικνύει πως το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Όχθης προβλέπεται να τεθεί υπό ισραηλινή κυριαρχία. 

Από την πρόταση εξαιρούνται μόνο έξι σημαντικά παλαιστινιακά αστικά κέντρα, όπως η Ραμάλα και η Νάμπλους, σύμφωνα με τα όσα φάνηκαν από τη δημόσια παρουσίαση.

Ο Σμότριτς, στη δήλωσή του, τόνισε ότι στόχος του είναι να τεθεί υπό ισραηλινή διοίκηση «το μέγιστο έδαφος και ο λιγότερος (παλαιστινιακός) πληθυσμός». Παράλληλα, κάλεσε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να εγκρίνει το χάρτη που εκπονεί σχετική υπηρεσία του υπουργείου Άμυνας, η οποία υπάγεται στην αρμοδιότητά του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ήρθε ο καιρός να εφαρμόσουμε την ισραηλινή κυριαρχία στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια, να απομακρύνουμε μια και καλή από την ατζέντα την ιδέα της διαίρεσης της μικρής γης μας και της ίδρυσης ενός τρομοκρατικού κράτους στο κέντρο της».

 Στις δηλώσεις του, έκανε χρήση των βιβλικών τοπωνυμίων, που χρησιμοποιεί συστηματικά η ισραηλινή κυβέρνηση για την περιγραφή της Δυτικής Όχθης.

Σε συνέχεια αυτού, διερωτήθηκε «ποιος μπορεί να υπερασπιστεί ένα κράτος με τόσο μικρό στρατηγικό βάθος; Και για αυτό ο στόχος της κυριαρχίας είναι να βγάλουμε, μια και καλή, από την ατζέντα το παλαιστινιακό κράτος. Και αυτό γίνεται όταν εφαρμόσουμε (την ισραηλινή κυριαρχία) σε όλο αυτό το έδαφος, εκτός από τα αραβικά αστικά κέντρα. Δεν με ενδιαφέρει να τους επιτρέψω να απολαύσουν όσα έχει να προσφέρει το κράτος του Ισραήλ», κατέληξε.

Ο υπουργός, ο ίδιος κάτοικος εποικισμών, στηρίζει διαχρονικά την πλήρη προσάρτηση της Δυτικής Όχθης, την οποία το Ισραήλ κατέλαβε κατά τον πόλεμο του 1967. Η στάση αυτή του Σμότριτς ενισχύει την εσωτερική πίεση για μεταβολή του καθεστώτος της περιοχής και δυναμιτίζει το ήδη εύθραυστο status quo.

Μέχρι στιγμής, το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου δεν έχει σχολιάσει την πρόταση για προσάρτηση. Τυχόν προώθηση ενός τέτοιου σχεδίου εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις όχι μόνο από τις αραβικές χώρες, αλλά και από δυτικούς συμμάχους του Ισραήλ. 

Ερωτήματα επίσης εγείρονται για τη μελλοντική στάση των Ηνωμένων Πολιτειών και του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απέναντι σε μια προοπτική που απειλεί να μεταβάλλει ριζικά τις ισορροπίες στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανοραμική της Βηρυτού
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ισραηλινός στρατός ζητά εκκένωση 12 χωριών στον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε την εκκένωση δώδεκα χωριών στο νότιο Λίβανο λόγω ενδεχόμενων νέων επιθέσεων κατά Χεζμπολάχ, παρά την επέκταση της κατάπαυσης πυρός, επικαλούμενος παραβιάσεις της εκεχειρίας από τη Χεζμπολάχ.
Επίθεση πυραύλων νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επίθεση Φρουρών κατά οργανώσεων που δρούσαν υπέρ ΗΠΑ-Ισραήλ

Το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση σε ομάδες κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, που, σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης, δρούσαν για ΗΠΑ και Ισραήλ και προσπάθησαν να μεταφέρουν αμερικανικά όπλα, χωρίς να διευκρινίζεται αν υπάρχουν θύματα.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 200 ρουκέτες κατά στρατευμάτων στον Λίβανο

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε πως η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 200 βλήματα προς Ισραήλ και ισραηλινά στρατεύματα στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο, παραβιάζοντας την εκεχειρία που είχε παραταθεί για 45 ημέρες.
Καπνός πάνω από το Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Χεζμπολάχ: Επίθεση σε στρατόπεδο στο βόρειο Ισραήλ ανακοίνωσε η οργάνωση

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε επίθεση με drones σε στρατιωτική βάση στη βόρεια Ισραήλ, ενώ επεσήμανε πως συνεχίζει τις επιχειρήσεις κατά ισραηλινών δυνάμεων στον νότιο Λίβανο, παρά την εύθραυστη εκεχειρία που ισχύει από 2 Μαρτίου.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε στον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός 24χρονου λοχαγού στον νότιο Λίβανο, ανεβάζοντας τους νεκρούς στρατιώτες στους 21 από την έναρξη των συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ τον Μάρτιο. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες.