ΓΔ: 2456.16 -2.02% Τζίρος: 414.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
σημαία Ισραήλ

Το Ισραήλ εκτόξευσε τον κατασκοπευτικό δορυφόρο Ofek 19 με στρατηγικό μήνυμα

Το Ισραήλ εκτόξευσε τον δορυφόρο Ofek 19, ενισχύοντας τις δυνατότητες παρακολούθησης και στέλνοντας μήνυμα τεχνολογικής υπεροχής εν μέσω γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ προχώρησε στην επιτυχή τοποθέτηση σε τροχιά ενός νέου κατασκοπευτικού δορυφόρου, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις χώρες που θεωρεί εχθρικές αναφορικά με τις τεχνολογικές του δυνατότητες στον τομέα των πληροφοριών. 

Ο υπουργός Άμυνας, Ίσραελ Κατς, ανακοίνωσε μέσω του X ότι η εκτόξευση του δορυφόρου Ofek 19, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, ανήκει στις επιτυχίες «στο υψηλότερο επίπεδο παγκοσμίως», τονίζοντας ότι ελάχιστα κράτη διαθέτουν τέτοιου είδους προηγμένες τεχνολογίες.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο Κατς: «Είναι επίσης ένα μήνυμα προς όλους τους εχθρούς μας, όπου κι αν βρίσκονται: σας παρακολουθούμε διαρκώς και σε όλες τις συνθήκες», αναδεικνύοντας τον αποτρεπτικό χαρακτήρα της νέας αυτής τεχνολογικής επένδυσης.

Η έμφαση στις στρατηγικές δυνατότητες των δορυφορικών συστημάτων του Ισραήλ αναδείχθηκε έντονα μετά τις εξελίξεις του Ιουνίου, όταν ο ενδεκαήμερος πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν οδήγησε σε στοχευμένες επιθέσεις σε ιρανικές στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις, σε αποστάσεις άνω των 1.000 χιλιομέτρων. 

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, χρησιμοποιήθηκαν περισσότερες από 12.000 δορυφορικές φωτογραφίες του ιρανικού εδάφους για τον σχεδιασμό των πληγμάτων, σύμφωνα με τον Ντάνιελ Γκολντ, επικεφαλής του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης του Υπουργείου Άμυνας.

Ο Μποάζ Λεβί, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Israel Aerospace Industries, της εταιρείας που συνεργάστηκε με το υπουργείο Άμυνας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τόνισε ότι η επιχείρηση αυτή «υπογράμμισε ότι είναι ουσιώδες να διαθέτει κανείς εξελιγμένες ικανότητες παρατήρησης στην περιοχή μας ώστε να εξασφαλίσει την υπεροχή, αεροπορική και χερσαία».

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ συνεχίζει να διεξάγει πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της Χαμάς, ενώ αντιμετωπίζει και άλλες ένοπλες οργανώσεις που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, όπως οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη. 

Η ενίσχυση των διαστημικών δυνατοτήτων κατασκοπείας έρχεται σε μια περίοδο μεγάλης γεωπολιτικής έντασης, καθιστώντας το Ισραήλ έναν από τους ελάχιστους παγκόσμιους «παίκτες» με τέτοιο επίπεδο τεχνολογικής υπεροχής.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ εντάχθηκε στη λέσχη των διαστημικών δυνάμεων ήδη από το 1988 με την ανάπτυξη του πρώτου του δορυφόρου, του Ofek, ενώ το 2023 είχε προχωρήσει σε εκτόξευση δορυφόρου με περαιτέρω βελτιωμένες δυνατότητες απεικόνισης.

 Η σταθερή επένδυση στην τεχνολογία δίνει στη χώρα συγκριτικό πλεονέκτημα στον τομέα της άμυνας και της ασφαλείας, διαμορφώνοντας νέες ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Επέστρεψε στη Γη το πλήρωμα της κινεζικής διαστημικής αποστολής Shenzhou-21

Το πλήρωμα της κινεζικής αποστολής Shenzhou-21 επέστρεψε στη Γη μετά από περίπου επτά μήνες στο Διάστημα. Και οι τρεις αστροναύτες είναι καλά στην υγεία τους. Η αποστολή ξεκίνησε στις 31 Οκτωβρίου από την έρημο Γκόμπι.
Σημαία Σαουδικής Αραβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: "Ιστορικό άλμα" η ένταξη Σ. Αραβίας στις Συμφωνίες Αβραάμ

Το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε πως η αναγνώριση του Ισραήλ από τη Σαουδική Αραβία θα αποτελούσε σημαντικό βήμα ειρήνης, χωρίς να σχολιάσει την πρόσφατη πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Πυρηνική συμφωνία με Σ. Αραβία μόνο με αναγνώριση Ισραήλ

Ο Τραμπ δήλωσε πως η συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για ειρηνική πυρηνική ενέργεια εξαρτάται πλήρως από την αναγνώριση του Ισραήλ μέσω των Συμφωνιών του Αβραάμ, που υπεγράφησαν το 2020 με πρωτοβουλία του.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Φόβοι για εξοπλιστική κούρσα λόγω πυρηνικής συμφωνίας Σ. Αραβίας

Η συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για πυρηνικούς αντιδραστήρες με αμερικανική τεχνολογία και εμπλουτισμό ουρανίου προκαλεί ανησυχίες για κούρσα εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή, ενώ το Ισραήλ δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα ακόμα.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αούν παρουσιάζει στις ΗΠΑ σχέδιο αφοπλισμού Χεζμπολάχ και ζητά στήριξη

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν θα παρουσιάσει στον Ντόναλντ Τραμπ σχέδιο αφοπλισμού της Χεζμπολάχ και αποχώρησης ισραηλινών δυνάμεων από το νότιο Λίβανο, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Νετανιάχου δεν θα συλληφθεί ποτέ στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν θα συλληφθεί στις ΗΠΑ, απαντώντας στις δηλώσεις του δημάρχου Νέας Υόρκης που άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο λόγω νομικών διαδικασιών.