ΓΔ: 2160.8 4.16% Τζίρος: 472.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα σημαίες
Οι σημαίες ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας με εφέ ρήξης, συμβολίζοντας γεωπολιτικές εντάσεις.

Στήριξη υπόσχεται η Ρωσία στην Κίνα για κυριαρχία στην πυρηνική ενέργεια

Η Ρωσία σκοπεύει να βοηθήσει την Κίνα να ξεπεράσει τις ΗΠΑ στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Η Κίνα αυξάνει γρήγορα τη δυναμικότητά της με νέους αντιδραστήρες.

Η Ρωσία δηλώνει αποφασιστικά έτοιμη να στηρίξει την Κίνα στη στρατηγική της επιδίωξη να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον κορυφαίο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς παγκοσμίως. 

Αυτό επεσήμανε ο Αλεξέι Λίκατσεφ, επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rosatom, σε τοποθετήσεις που μεταδόθηκαν από τη ρωσική κρατική τηλεόραση, στον απόηχο συνομιλιών που πραγματοποίησε πρόσφατα στο Πεκίνο.

Σήμερα, οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα με το μεγαλύτερο δίκτυο πυρηνικών αντιδραστήρων, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος που προσεγγίζει τα 97 γιγαβάτ (GW).

Ωστόσο, η Κίνα βρίσκεται σε τροχιά ταχείας ανάπτυξης στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, υλοποιώντας ευρύτατο πρόγραμμα κατασκευής νέων αντιδραστήρων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Αρχής Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (US Energy Information Administration), τον Απρίλιο του 2024 η Κίνα διέθετε ήδη 53,2 GW λειτουργικής ισχύος πυρηνικών αντιδραστήρων.

Όπως επισήμανε ο Λίκατσεφ στη ρωσική κρατική τηλεόραση, «Η Κίνα έχει φιλόδοξα σχέδια για την ανάπτυξη της ατομικής ενέργειας. Έχει οριστεί ο στόχος να προλάβει και να ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε εγκατεστημένη ισχύ, πράγμα που σημαίνει να φτάσει σε ισχύ πάνω από 100 γιγαβάτ».

Σε σχετική ερώτηση αν η Ρωσία προτίθεται να ενισχύσει την Κίνα προς αυτήν την κατεύθυνση, ο επικεφαλής της Rosatom ήταν ξεκάθαρος: «Βεβαίως. Θα βοηθήσουμε. Ήδη βοηθάμε».

Ήδη η Ρωσία έχει συνεισφέρει στην κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων στη Κίνα και συμμετέχει στην ανάπτυξη ακόμη τεσσάρων μονάδων, ενώ η ζήτηση της Κίνας για μεγάλες ποσότητες ουρανίου και πυρηνικού καυσίμου εντείνεται σύμφωνα με τα φιλόδοξα σχέδιά της.

Ο Λίκατσεφ σημείωσε ότι ως επόμενο βήμα, η Κίνα θα χρειαστεί να υιοθετήσει μια νέα γενιά πυρηνικών αντιδραστήρων με κλειστό κύκλο καυσίμου, αξιοποιώντας τη ρωσική τεχνογνωσία στη συγκεκριμένη τεχνολογία, στοιχείο που αναμένεται να σηματοδοτήσει το επόμενο κεφάλαιο στην ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα ζητά άμεση εκεχειρία και έκτακτη σύγκληση του ΣΑ ΟΗΕ για το Ιράν

Η Κίνα εξέφρασε ανησυχία για τα χτυπήματα ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν, ζητώντας άμεση κατάπαυση πυρός και σεβασμό στην κυριαρχία του Ιράν. Κίνα και Ρωσία ζήτησαν έκτακτη σύγκληση του ΣΑ ΟΗΕ για το θέμα.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βαρσοβία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία κρίνει τον τρίτο πυλώνα της παγκόσμιας τάξης

Ο Πολωνός ΥΠΕΞ, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, δήλωσε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα καθορίσει αν η Ευρώπη ή η Ρωσία θα είναι ο τρίτος πυλώνας παγκόσμιας ισχύος. Στη Γενεύη γίνονται διαπραγματεύσεις Ουκρανών και Αμερικανών.
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Γενεύη: Συνομιλίες ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας για έλεγχο πυρηνικών

Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν συναντήσεις στη Γενεύη με Ρώσους και Κινέζους για πιθανή νέα πολυμερή συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού, καθώς λήγει η τελευταία διμερής με τη Μόσχα. Η Κίνα, πάντως, δεν προτίθεται να συμμετάσχει επί του παρόντος.
Σημαίες ΗΠΑ Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κατηγορίες κατά Πεκίνου για μυστικές πυρηνικές δοκιμές

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα για μυστικές πυρηνικές δοκιμές, καλώντας την να συμμετάσχει σε έλεγχο εξοπλισμών μαζί με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Τόμας ΝτιΝάνο, δοκιμή αυτού του τύπου έγινε στις 22 Ιουνίου 2020.
Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Πλήρης πρόσβαση» ΗΠΑ στη Γροιλανδία με συμφωνία ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ ανακοίνωσε πλήρη πρόσβαση των ΗΠΑ στη Γροιλανδία μέσω NATO, αποκλείοντας βία ή νέους δασμούς στην Ευρώπη. Δανία τονίζει πως διατηρεί την κυριαρχία της, ενώ η Κάλας δηλώνει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ έχουν πληγεί πρόσφατα.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα σε ΗΠΑ για Γροιλανδία: Η Αρκτική είναι υπόθεση διεθνούς κοινότητας

Η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να μην αξιοποιούν άλλες χώρες ως πρόσχημα για τα συμφέροντά τους, μετά τις δηλώσεις Τραμπ για τη Γροιλανδία. Τόνισε ότι οι κινεζικές δράσεις στην Αρκτική στοχεύουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα.