ΓΔ: 2295.44 0.67% Τζίρος: 184.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:07:43
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνάντησης σε κυβερνητικό κτίριο, Ουκρανία.

Συνάντηση Ζελένσκι με Ευρωπαίους ηγέτες για την ουκρανική κρίση

Διπλωματικές διεργασίες εντείνονται με συνάντηση Ζελένσκι και Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι, με επίκεντρο τις εγγυήσεις ασφαλείας και την πορεία της ουκρανικής κρίσης.

Σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις διαγράφονται στο προσκήνιο, καθώς συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και ευρωπαίους ηγέτες αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Παρίσι. 

Η πληροφορία αυτή προέρχεται από ευρωπαϊκή πολιτική πηγή, η οποία παρέμεινε ανώνυμη, επιβεβαιώνοντας την εντατικοποίηση των διεθνών προσπαθειών γύρω από την εξεύρεση λύσης στη συνεχιζόμενη ρωσο-ουκρανική κρίση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «προβλέπεται μια συνάντηση αυτού του είδους» με σκοπό να εξεταστούν οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία και να υπάρξει περαιτέρω προώθηση της διπλωματικής διαδικασίας, καθώς διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η Μόσχα «διαφεύγει για άλλη μια φορά» σε επίπεδο διαπραγματεύσεων.

Η ίδια ευρωπαϊκή πηγή διευκρίνισε πως η συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στη σύνοδο του Παρισιού «δεν προβλέπεται προς το παρόν», γεγονός που υποδηλώνει πως οι αμερικανικές πρωτοβουλίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς την ουσιαστική εμπλοκή στη διαδικασία διαπραγματεύσεων.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η σημείωση ότι οι τελευταίες εβδομάδες είδαν την εντατικοποίηση των διπλωματικών ενεργειών υπό το άτυπο συντονισμό του Ντόναλντ Τραμπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αμερικανός πρόεδρος είχε συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Αλάσκα τον Αύγουστο, χωρίς όμως να υπάρξουν έως σήμερα απτά αποτελέσματα.

Η ουκρανική πλευρά εξακολουθεί να κατηγορεί τη Ρωσία ότι επιδιώκει να κερδίσει χρόνο, υπαινισσόμενη πως η Μόσχα προσποιείται την πρόθεση διαπραγμάτευσης με στόχο να προετοιμάσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα νέες επιθετικές επιχειρήσεις.

Στο πεδίο των επιχειρήσεων, ο ρωσικός στρατός ελέγχει πλέον περίπου το 20% του ουκρανικού εδάφους, διατηρώντας το πλεονέκτημα στο μέτωπο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, έχει πυροδοτήσει τη μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση που έχει γνωρίσει η Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Το τίμημα, τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε οικονομική καταστροφή, υπολογίζεται σε δεκάδες ή ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες, καθιστώντας το ζήτημα καθοριστικής σημασίας για τη διεθνή κοινότητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Γουίτκοφ και Κούσνερ αναμένονται σύντομα στη Μόσχα, λέει το Κρεμλίνο

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε ότι οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, θα επισκεφθούν σύντομα τη Μόσχα για να συνεχίσουν συνομιλίες σχετικά με την Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη εκεχειρία στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη κατάπαυση πυρός στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας 9-11 Μαΐου, με αναστολή εχθροπραξιών και ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων ανά χώρα. Ο ίδιος τόνισε πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες συνεχίζονται.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο-Λαβρόφ για διπλωματικά θέματα

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας μίλησαν τηλεφωνικά για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, τους πολέμους στην Ουκρανία και στο Ιράν. Νέοι βομβαρδισμοί προκάλεσαν δεκάδες θύματα στην Ουκρανία και την Κριμαία, ενώ αναμένεται κατάπαυση πυρός λόγω επετείου.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο προς ΗΠΑ: Εξηγήσεις για ρωσική πρόταση εκεχειρίας στις 9 Μαΐου

Η Ουκρανία θα ζητήσει διευκρινίσεις από την ομάδα Τραμπ σχετικά με τα στοιχεία της ρωσικής πρότασης για σύντομη κατάπαυση πυρός, καθώς η ακριβής ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί, διευκρίνισε ο πρόεδρος Ζελένσκι.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Χρονικό όριο στην πρώτη γραμμή - Ζελένσκι ζητά διευκρινίσεις για κατάπαυση πυρός

Ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων όρισε ανώτατο όριο δύο μηνών για υπηρεσία στην πρώτη γραμμή, με σκοπό την ανακούφιση των στρατιωτών και τη διαχείριση έλλειψης προσωπικού στο μακροχρόνιο πόλεμο με τη Ρωσία.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Πολύ καλή» η συνομιλία μου με Πούτιν, δηλώνει για ΗΠΑ-Ρωσία

Ο Τραμπ δήλωσε ότι είχε μια "πολύ καλή" συνομιλία με τον Πούτιν, στην οποία συζήτησαν για τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και ζήτησε εκεχειρία, ενώ το Κρεμλίνο ανέφερε ότι συζητήθηκαν και ζητήματα για Ιράν και Περσικό Κόλπο.