ΓΔ: 2104.74 0.67% Τζίρος: 178.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαία Χεζμπολάχ και Λιβάνου
Οι σημαίες της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου κυματίζουν μαζί σε εξωτερικό χώρο.

Ο πρόεδρος της λιβανέζικης Βουλής Μπέρι ζητά διάλογο για τη Χεζμπολάχ

Ο πρόεδρος της Βουλής του Λιβάνου Ναμπί Μπέρι κάλεσε σε διάλογο για τον αφοπλισμό της Χεζμπολά, μετά από κυβερνητική απόφαση υπό αμερικανική πίεση. Η οργάνωση, που στηρίζεται από το Ιράν, απορρίπτει το ενδεχόμενο.

Ο Ναμπί Μπέρι, πρόεδρος του λιβανικού κοινοβουλίου και πολιτικός σύμμαχος της Χεζμπολά, απηύθυνε έκκληση για έναρξη διαλόγου σχετικά με το αμφιλεγόμενο ζήτημα του αφοπλισμού της Χεζμπολά. Η συζήτηση προέκυψε μετά από απόφαση της κυβέρνησης της χώρας, η οποία ελήφθη υπό την πίεση των ΗΠΑ και καλεί στην κατάθεση σχεδίου για τον αφοπλισμό του σιιτικού κινήματος έως τα τέλη του 2025.

Στις 5 Αυγούστου, η λιβανική κυβέρνηση εξουσιοδότησε το στρατό να εκπονήσει συγκεκριμένο πλάνο σχετικά με τον αφοπλισμό της Χεζμπολά. Το κίνημα, το οποίο υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από το Ιράν, προαιώνιο αντίπαλο του Ισραήλ, βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων αυτών.

Σημαντική υποχώρηση στη δύναμή της παρουσίασε η Χεζμπολά μετά τον πόλεμο του 2024 με το Ισραήλ, καθώς υπέστη σημαντικές απώλειες σε έμψυχο δυναμικό και στρατιωτικό εξοπλισμό. Παρά τις εξελίξεις, η οργάνωση, που παραμένει η μοναδική λιβανική παράταξη με οπλισμό μετά τον εμφύλιο πόλεμο (1975-1990), αρνείται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αφοπλισμού.

Η απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας. Σιίτες υπουργοί, ανάμεσά τους αντιπρόσωποι τόσο της Χεζμπολά όσο και του κινήματος Άμαλ του κ. Μπέρι («Ελπίδα»), αποχώρησαν από την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο Μπέρι, σε ομιλία του με αφορμή την επέτειο της εξαφάνισης του ιδρυτή του Άμαλ, Μούσα Σαντρ, δήλωσε: «Επαναβεβαιώνουμε ότι είμαστε ανοικτοί στη συζήτηση για την τύχη αυτών των όπλων (...) στο πλαίσιο διαλόγου ήρεμου και συναινετικού». Παράλληλα, επέκρινε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που, όπως σημείωσε, βασίζονται σε αμερικανικές προτάσεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπέρι σχολίασε πως «αυτό που προτείνεται στο αμερικανικό έγγραφο (...) μοιάζει μάλλον με εναλλακτική στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός» μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο σχεδιαζόμενος αφοπλισμός ενδέχεται να λειτουργήσει ως μοχλός αστάθειας αντί για βήμα ειρήνευσης.

Παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η κατάσταση στα σύνορα παραμένει εκρηκτική. Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιδρομές στο νότιο Λίβανο, διαμηνύοντας ότι η Χεζμπολά παραμένει στο στόχαστρό του

Χθες, ανακοινώθηκε πλήγμα σε εγκατάσταση της οργάνωσης, με το επίσημο λιβανικό πρακτορείο ANI να αναφέρει ρίψη «μεγάλου αριθμού πυραύλων» από ισραηλινά αεροσκάφη. Οπτικό υλικό του AFP καταγράφει στήλες πυκνού καπνού να υψώνονται από την περιοχή.

Σε δεύτερη επίθεση, η οποία στόχευσε μοτοσυκλέτα, καταγράφηκε ένας νεκρός σύμφωνα με το ANI. Αυτές οι εξελίξεις υποδεικνύουν ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή το Νοέμβριο του 2024, όχι μόνο δεν έχει τερματίσει την ένταση, αλλά και παραμένουν πολλά ανοιχτά μέτωπα ασφάλειας στα σύνορα.

Η εν λόγω συμφωνία προέβλεπε την απομάκρυνση της στρατιωτικής υποδομής της Χεζμπολά από τον νότιο Λίβανο, με τους μαχητές να μετακινούνται βόρεια του ποταμού Λιτάνι—περίπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ. Την ασφάλεια της περιοχής θα διασφάλιζαν μόνο οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ και μονάδες του λιβανικού στρατού.

Παρά τις προβλέψεις σχετικά με την αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, εξακολουθούν να κατέχουν πέντε σημεία «στρατηγικής» σημασίας εντός της λιβανικής επικράτειας, γεγονός που συντηρεί τον φαύλο κύκλο αβεβαιότητας και αντιπαραθέσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Χεζμπολάχ: Στήριξη στη διπλωματική προσέγγιση Βηρυτού με Ισραήλ

Ο Ναΐμ Κασέμ της Χεζμπολάχ τόνισε ότι στηρίζουν τη διπλωματική προσπάθεια του Λιβάνου για τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων, χαρακτηρίζοντας «λάθος» τον διορισμό Λιβανέζου στην επιτροπή εκεχειρίας. Πρώτη απευθείας συνάντηση με Ισραήλ.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Νέος γύρος συνομιλιών με Ισραήλ στις 19 Δεκεμβρίου

Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες με το Ισραήλ θα ξαναρχίσουν στις 19 Δεκεμβρίου, επισημαίνοντας τη θετική ατμόσφαιρα της τελευταίας συνάντησης και στόχο την αποτροπή νέου πολέμου.
Καπνός στην Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινές επιδρομές με βομβαρδισμούς στο νότιο Λίβανο

Ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, λίγο μετά από προειδοποιήσεις εκκένωσης σε τέσσερις πόλεις, μία μέρα μετά την πρώτη απευθείας συνάντηση Ισραήλ-Λιβάνου εδώ και 40 χρόνια.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Οι συνομιλίες με Ισραήλ δεν είναι διαπραγματεύσεις ειρήνης

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου υπογράμμισε πως οι συνομιλίες με το Ισραήλ δεν είναι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά στοχεύουν στη διακοπή των εχθροπραξιών, αποχώρηση ισραηλινών δυνάμεων και απελευθέρωση Λιβανέζων ομήρων.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ιστορική συνάντηση Ισραηλινών-Λιβανέζων πολιτικών μετά από 40 χρόνια

Έπειτα από 40 χρόνια, Ισραηλινοί και Λιβανέζοι αξιωματούχοι είχαν απευθείας συνομιλίες στον Λίβανο στο πλαίσιο παρακολούθησης της κατάπαυσης πυρός. Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε σημαντικό βήμα για μελλοντική συνεργασία.
Πάπας Λέων σε δημόσια εμφάνιση
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πάπας Λέων καλεί σε ενότητα, ειρήνη και δικαιοσύνη για τον Λίβανο

Ο πάπας Λέων 14ος κάλεσε για νέες λύσεις και ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ζητώντας από τους χριστιανούς θάρρος, κατά τη λειτουργία στη Βηρυτό ενώπιον 150.000 πιστών, τονίζοντας τα προβλήματα, τη βία και τις κρίσεις στον Λίβανο.