ΓΔ: 2651.07 -0.76% Τζίρος: 328.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Καπιτώλιο ΗΠΑ

Τροπολογία στις ΗΠΑ ζητάει έκθεση για πιθανή τουρκική στήριξη στη Χαμάς

Κατατέθηκε τροπολογία στο αμερικανικό Κογκρέσο που ζητά έκθεση για πιθανές διασυνδέσεις της Τουρκίας με τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Τροπολογία που εισάγεται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, απαιτεί την υποβολή επίσημης έκθεσης σχετικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Χαμάς καθώς και ενδεχόμενες διασυνδέσεις με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η συγκεκριμένη διάταξη κατατέθηκε κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων διεργασιών για την κατάρτιση του νομοσχεδίου που θα καθορίσει το αμυντικό κονδύλι των ΗΠΑ για το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών –σε συνεργασία με τους υπουργούς Άμυνας, Οικονομικών και Εξωτερικών– θα υποχρεούται να καταθέσει στο αμερικανικό Κογκρέσο μία πλήρη αναφορά εντός 120 ημερών. Η αναφορά θα εξετάζει εάν η τουρκική κυβέρνηση:

  • Παρέχει καταφύγιο ή διευκολύνει τη διαχείριση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων της Χαμάς ή άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων.
  • Γνωρίζει και επιτρέπει την παρουσία ή τη δράση τέτοιων οργανώσεων στο έδαφός της.
  • Προσφέρει στρατιωτική, οικονομική ή οποιαδήποτε άλλη μορφή βοήθειας στις εν λόγω ομάδες.

Η έκθεση αυτή θα αποσταλεί σε μη διαβαθμισμένη μορφή, με δυνατότητα ενσωμάτωσης απόρρητου παραρτήματος για τα πιο ευαίσθητα δεδομένα.

Πολιτικό υπόβαθρο και διακομματικές πρωτοβουλίες

Η συγκεκριμένη τροπολογία αποτελεί συνέχεια προηγούμενης απόρρητης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε το 2024 σε δώδεκα μέλη του Κογκρέσου, με αφορμή επιστολή του βουλευτή Νταν Γκόλντμαν προς την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Την πρωτοβουλία για την αποστολή της επιστολής είχε αναλάβει το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI), ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η στήριξη σημαντικών εβραϊκών οργανώσεων, όπως η Anti-Defamation League (ADL), η American Jewish Committee (AJC), το Jewish Institute for National Security of America (JINSA), και το lobbying arm του Foundation for Defense of Democracies (FDD Action).

Την επιστολή συνυπέγραψαν επίσης οι βουλευτές Τζος Γκότχαιμερ, Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλλιωτάκη. Οι τέσσερις αυτοί νομοθέτες ηγήθηκαν διακομματικής πρωτοβουλίας 39 μελών του Κογκρέσου, με αίτημα προς τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και την επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Άβριλ Χέινς, να διερευνηθεί αν η Άγκυρα προσφέρει καταφύγιο σε ηγέτες της Χαμάς.

Κρίσιμη σημασία για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Η απαίτηση για νέα επίσημη έκθεση αναδεικνύει τη διαρκή ανησυχία στο αμερικανικό Κογκρέσο σχετικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με παλαιστινιακές οργανώσεις. Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ–Τουρκίας δοκιμάζονται λόγω γεωπολιτικών διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Τα ευρήματα της επικείμενης αναφοράς ενδέχεται να αποτελέσουν τη βάση για μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις ή νομοθετικές παρεμβάσεις, με άμεσο αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ–Τουρκίας και στον διάλογο για τον ρόλο της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Ερντογάν με τον ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες στην Τουρκία

Ο Ερντογάν, μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, συναντήθηκε με τον Γκουτέρες και τόνισε ότι λύση στο Κυπριακό δεν υπάρχει χωρίς αναγνώριση της κυριαρχίας και του καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ο Φιντάν καλεί τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν κάλεσε τις ΗΠΑ να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή στο Ισραήλ για να σταματήσουν ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια πάνελ στη Νέα Υόρκη για τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Το Ισραήλ αποσταθεροποιεί τη Συρία

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, από τη Συρία, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι αποσταθεροποιεί τη χώρα, ενώ ο Σύρος ομόλογός του επανέλαβε τη δέσμευση της Δαμασκού στη διπλωματία. Η Άγκυρα διαψεύδει στρατιωτική παρουσία στη βορειοδυτική Συρία.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έτοιμη για όλα – Η ισχύς δεν φαίνεται στη φωνή

Ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν κάνει πίσω στα κυριαρχικά της δικαιώματα, αποφεύγοντας όμως κινήσεις που οδηγούν σε κλιμάκωση, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση παραμένει έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και απορρίπτει εχθροπάθειες.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνέντευξη Τύπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει γέφυρα Ευρώπης με Μέση Ανατολή

Η Ελλάδα έχει χτίσει ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης με χώρες της Β. Αφρικής, Μ. Ανατολής και του Κόλπου, λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής. Αυτά τα στρατηγικά ανοίγματα ενισχύουν τη χώρα γεωπολιτικά, αμυντικά και οικονομικά.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Χ. Φιντάν: «Η Συμμαχία της Μέκκας δεν απειλεί καμία χώρα»

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, τόνισε πως η «Συμμαχία Άμυνας της Μέκκας» στοχεύει στην περιφερειακή σταθερότητα και συμπληρώνει το ΝΑΤΟ, είναι ανοιχτή σε κράτη που σέβονται κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα.