ΓΔ: 2534.88 0.54% Τζίρος: 152.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:41:39
USS Gunston Hall πλοίο
Το USS Gunston Hall του Ναυτικού των ΗΠΑ πλέει κοντά σε αμερικανική πόλη.

Βενεζουέλα-ΗΠΑ: Αμερικανικό πλοίο πέρασε τη διώρυγα του Παναμά

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Lake Erie πέρασε το βράδυ της Παρασκευής τη διώρυγα του Παναμά προς την Καραϊβική.

Το βράδυ της Παρασκευής, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου παρατήρησαν το αμερικανικό πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό USS Lake Erie να εισέρχεται στη Διώρυγα του Παναμά, με πορεία προς την Καραϊβική.

Η αναπτυσσόμενη στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή έχει εγείρει την έντονη αντίδραση της Βενεζουέλας, επιτείνοντας το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Το USS Lake Erie καταγράφηκε να περνάει από ένα από τα θυροφράγματα της διώρυγας στις 21:30 τοπική ώρα (05:30 ώρα Ελλάδας), πραγματοποιώντας τη διάσχιση των 80 χιλιομέτρων σε ένα προγραμματισμένο οκτάωρο ταξίδι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Το πολεμικό πλοίο, που αναγνωρίζεται από τον λευκό αριθμό 70 στο πλευρό του, είχε αγκυροβολήσει τις προηγούμενες ημέρες στο λιμάνι Ρόντμαν, στη εισόδο της διώρυγας από τον Ειρηνικό.

Αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Καραϊβική

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν την αποστολή πολεμικών πλοίων στην περιοχή, σημειώνοντας ως λόγο την καταπολέμηση του διεθνούς λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την ανάπτυξη τριών ακόμη αντιτορπιλικών με κατευθυνόμενους πυραύλους στα ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας, ενισχύοντας το στρατιωτικό αποτύπωμα στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, όπως μεταδίδεται, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος αποκάλυψε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφασίσει την ανάπτυξη επιπλέον ναυτικών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων το πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό USS Lake Erie καθώς και το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS Newport.

Στον απόηχο των εξελίξεων, η Βενεζουέλα απάντησε ανακοινώνοντας αποστολή πολεμικών πλοίων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) για περιπολίες στα χωρικά της ύδατα, σηματοδοτώντας ενίσχυση των αμυντικών της μέτρων.

Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Καράκας παραμένουν διαχρονικά τεταμένες, με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να εντείνει περαιτέρω τις πιέσεις στον Βενεζουελανό ομόλογό του, Νικολάς Μαδούρο. Υπενθυμίζεται ότι η επανεκλογή του Μαδούρο τον Ιούλιο του 2024 δεν είχε αναγνωριστεί από τον προκάτοχο του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Σημαντική παράμετρος αποτελεί και η ενίσχυση του χρηματικού επάθλου: τον Αύγουστο, η κυβέρνηση Τραμπ αύξησε στα 50 εκατομμύρια δολάρια το ποσό που προσφέρεται ως ανταμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο. Ο ηγέτης της Βενεζουέλας κατηγορείται από τις ΗΠΑ ως επικεφαλής του λεγόμενου καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών Cártel de los Soles («καρτέλ των ήλιων»).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κορίνα Ματσάδο συγκέντρωση
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Η Ματσάδο αρνείται διάλογο με την αμερικανόφιλη κυβέρνηση

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, Νομπελίστρια Ειρήνης και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, τόνισε πως δεν θα συμμετέχει στον διάλογο μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης Ροδρίγκες που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ τον Αύγουστο.
Νικολάς Μαδούρο πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Στις 1 Ιουνίου 2027 η δίκη του Νικολάς Μαδούρο στη Νέα Υόρκη

Η δίκη του Νικολάς Μαδούρο για διακίνηση ναρκωτικών θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου 2027 στη Νέα Υόρκη, ενώ η σύζυγός του, Σίλια Φλόρες, κατηγορείται επίσης. Και οι δύο αρνούνται τις κατηγορίες εις βάρος τους.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δεν θα αποτρέψουν την επιστροφή της Ματσάδο στη Βενεζουέλα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν εμποδίζει την επιστροφή της Μαρία Κορίνα Ματσάδο στη Βενεζουέλα, τόνισε ο Λουίς Μέντες, διευκρινίζοντας όμως πως θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα συλληφθεί μετά την επιστροφή της.
Σύνορα Βραζιλίας Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Καράκας Αμερικανός στρατηγός για τον συντονισμό βοήθειας στα θύματα

Αμερικανικό στρατιωτικό απόσπασμα με επικεφαλής τον υποστράτηγο Τζάραρντ έφτασε στο Καράκας για να συντονίσει την αμερικανική βοήθεια στα θύματα των σεισμών, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης Southcom.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Άμεση αποστολή διασωστών στη Βενεζουέλα μετά τον σεισμό

Οι ΗΠΑ θα στείλουν άμεσα ομάδες διάσωσης και ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα, που επλήγη από ισχυρούς σεισμούς με τουλάχιστον 32 νεκρούς, ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο, τονίζοντας τη στήριξη στον λαό της χώρας.