ΓΔ: 2038.24 0.68% Τζίρος: 26.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:58:34
Νικολάς Μαδούρο
Φωτογραφία Shutterstock

Μαδούρο: Μηδενική πιθανότητα ένοπλης επέμβασης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

Ο Μαδούρο απαντά στην αποστολή αμερικανικών πολεμικών στην Καραϊβική, μιλώντας για απόλυτη ετοιμότητα και καταγγέλλοντας σχέδια «αλλαγής καθεστώτος» από τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ένοπλης επέμβασης των ΗΠΑ στη χώρα του, μετά την αποστολή πέντε αμερικανικών πολεμικών σκαφών στην Καραϊβική στο πλαίσιο της –όπως υποστηρίζει η Ουάσινγκτον, αντιμετώπισης της διακίνησης ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τον Μαδούρο, «Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να μπορέσουν να μπουν στη Βενεζουέλα», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα για την υπεράσπιση της ειρήνης, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. 

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι «Ούτε με κυρώσεις, ούτε με αποκλεισμό, ούτε με ψυχολογικό πόλεμο, ούτε με πολιορκία. Δεν τα κατάφεραν και δεν θα τα καταφέρουν», ενισχύοντας τη ρητορική απέναντι στην Ουάσινγκτον.

Παράλληλα, ο Βενεζουελάνος ηγέτης συνεχίζει να στηλιτεύει το ενδεχόμενο αμερικανικής επιχείρησης «αλλαγής καθεστώτος». Αν και η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει δημοσίως απειλήσει με εισβολή, η ένταση κορυφώνεται διαρκώς. 

Ο Μαδούρο αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση «ειδικού σχεδίου» για τη στρατιωτική κινητοποίηση περίπου 4,5 εκατομμυρίων εθνοφυλάκων – αριθμός που αμφισβητείται από ανεξάρτητους ειδικούς.

Σε απάντηση της παρουσίας αμερικανικής ναυτικής δύναμης σε διεθνή ύδατα της Καραϊβικής, η κυβέρνηση του Καράκας γνωστοποίησε την ανάπτυξη του πολεμικού της ναυτικού, καθώς και drones επιτήρησης στα χωρικά της ύδατα.

Η Ουάσινγκτον, από την πλευρά της, συνεχίζει να κατηγορεί τον Μαδούρο ότι ηγείται συμμορίας διακίνησης ναρκωτικών, του αποκαλούμενου Cártel de los Soles («καρτέλ των ήλιων»). Μάλιστα, οι αμερικανικές αρχές πρόσφατα αύξησαν στα 50 εκατομμύρια δολάρια το ποσό που προσφέρουν ως αμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του.

Τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ ενισχύει το αμερικανικό πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό USS Lake Erie, το οποίο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εντοπίστηκε να πλέει στα ύδατα του Παναμά.

Σε διεθνές επίπεδο, ο εκπρόσωπος της Βενεζουέλας στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμουέλ Μονκάδα, απέστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καλώντας τον οργανισμό να παρέμβει ώστε οι ΗΠΑ να «σταματήσουν μια για πάντα τις εχθρικές ενέργειες και τις απειλές τους και να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία» της Βενεζουέλας.

Ταυτόχρονα, σε πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση, ο συνταγματάρχης του στρατού ξηράς, Ράμος Σαλασάρ, αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη για επιφυλακή, χαρακτηρίζοντας τις ΗΠΑ ως «την πιο γενοκτονική αυτοκρατορία στην ιστορία της ανθρωπότητας».

 Όπως επισήμανε, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας, «επαναστάτες», αναλαμβάνουν θέση «στην πρώτη γραμμή» για να υπερασπιστούν την πατρίδα του Μπολίβαρ και του Τσάβες, κάνοντας αναφορά στον ηγέτη της ανεξαρτησίας Σιμόν Μπολίβαρ και τον πρώην πρόεδρο Ούγο Τσάβες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροπλανοφόρο από αέρος
ΔΙΕΘΝΗ

Αυξάνεται η ένταση με Βενεζουέλα μετά την άφιξη αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Ford έφτασε σε ύδατα ανοικτά της Λατινικής Αμερικής, ενισχύοντας τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και κλιμακώνοντας την ένταση με τη Βενεζουέλα, η οποία μιλά για «ιμπεριαλιστική» απειλή.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος και άρμα
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Ετοιμότητα για ανταρτοπόλεμο σε ενδεχόμενη εισβολή ΗΠΑ

Η Βενεζουέλα αναπτύσσει παλαιά, κυρίως ρωσικά όπλα και σχεδιάζει αντάρτικη άμυνα σε ενδεχόμενο αμερικανικής εισβολής, παραδεχόμενη ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, σύμφωνα με πηγές και έγγραφα του πρακτορείου Reuters.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Μαζική ανάπτυξη στρατού λόγω άφιξης αεροπλανοφόρου ΗΠΑ

Ο στρατός της Βενεζουέλας ανακοίνωσε μαζική ανάπτυξη δυνάμεων κατά του «ιμπεριαλισμού» των ΗΠΑ, ενόψει αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην Καραϊβική, θεωρώντας πρόφαση τη μάχη κατά των ναρκωτικών και στόχο την ανατροπή Μαδούρο.
Καπνός στην Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη υπόπτου για επίθεση σε αεροπλάνο στον Παναμά το 1994, στη Βενεζουέλα

Συνελήφθη στη Βενεζουέλα ο φερόμενος δράστης της βομβιστικής επίθεσης σε αεροσκάφος στον Παναμά το 1994, που σκότωσε 21, κυρίως Εβραίους. Η Ιντερπόλ επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησε η διαδικασία έκδοσής του.
Ντμίτρι Πεσκόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Συνεχής επικοινωνία με Βενεζουέλα για κρίση στην Καραϊβική

Η Μόσχα διατηρεί συνεχή επικοινωνία με το Καράκας σχετικά με την κρίση ΗΠΑ-Βενεζουέλας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί κλιμάκωση και καταδικάζει τη βία των ΗΠΑ στην περιοχή.