ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 240.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Νικολάς Μαδούρο
Ο Νικολάς Μαδούρο σε εξωτερικό χώρο δείχνει προς το πλήθος στη Βενεζουέλα.

Μαδούρο: Μηδενική πιθανότητα ένοπλης επέμβασης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

Ο Μαδούρο απαντά στην αποστολή αμερικανικών πολεμικών στην Καραϊβική, μιλώντας για απόλυτη ετοιμότητα και καταγγέλλοντας σχέδια «αλλαγής καθεστώτος» από τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ένοπλης επέμβασης των ΗΠΑ στη χώρα του, μετά την αποστολή πέντε αμερικανικών πολεμικών σκαφών στην Καραϊβική στο πλαίσιο της –όπως υποστηρίζει η Ουάσινγκτον, αντιμετώπισης της διακίνησης ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τον Μαδούρο, «Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να μπορέσουν να μπουν στη Βενεζουέλα», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα για την υπεράσπιση της ειρήνης, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. 

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι «Ούτε με κυρώσεις, ούτε με αποκλεισμό, ούτε με ψυχολογικό πόλεμο, ούτε με πολιορκία. Δεν τα κατάφεραν και δεν θα τα καταφέρουν», ενισχύοντας τη ρητορική απέναντι στην Ουάσινγκτον.

Παράλληλα, ο Βενεζουελάνος ηγέτης συνεχίζει να στηλιτεύει το ενδεχόμενο αμερικανικής επιχείρησης «αλλαγής καθεστώτος». Αν και η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει δημοσίως απειλήσει με εισβολή, η ένταση κορυφώνεται διαρκώς. 

Ο Μαδούρο αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση «ειδικού σχεδίου» για τη στρατιωτική κινητοποίηση περίπου 4,5 εκατομμυρίων εθνοφυλάκων – αριθμός που αμφισβητείται από ανεξάρτητους ειδικούς.

Σε απάντηση της παρουσίας αμερικανικής ναυτικής δύναμης σε διεθνή ύδατα της Καραϊβικής, η κυβέρνηση του Καράκας γνωστοποίησε την ανάπτυξη του πολεμικού της ναυτικού, καθώς και drones επιτήρησης στα χωρικά της ύδατα.

Η Ουάσινγκτον, από την πλευρά της, συνεχίζει να κατηγορεί τον Μαδούρο ότι ηγείται συμμορίας διακίνησης ναρκωτικών, του αποκαλούμενου Cártel de los Soles («καρτέλ των ήλιων»). Μάλιστα, οι αμερικανικές αρχές πρόσφατα αύξησαν στα 50 εκατομμύρια δολάρια το ποσό που προσφέρουν ως αμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του.

Τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ ενισχύει το αμερικανικό πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό USS Lake Erie, το οποίο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εντοπίστηκε να πλέει στα ύδατα του Παναμά.

Σε διεθνές επίπεδο, ο εκπρόσωπος της Βενεζουέλας στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμουέλ Μονκάδα, απέστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καλώντας τον οργανισμό να παρέμβει ώστε οι ΗΠΑ να «σταματήσουν μια για πάντα τις εχθρικές ενέργειες και τις απειλές τους και να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία» της Βενεζουέλας.

Ταυτόχρονα, σε πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση, ο συνταγματάρχης του στρατού ξηράς, Ράμος Σαλασάρ, αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη για επιφυλακή, χαρακτηρίζοντας τις ΗΠΑ ως «την πιο γενοκτονική αυτοκρατορία στην ιστορία της ανθρωπότητας».

 Όπως επισήμανε, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας, «επαναστάτες», αναλαμβάνουν θέση «στην πρώτη γραμμή» για να υπερασπιστούν την πατρίδα του Μπολίβαρ και του Τσάβες, κάνοντας αναφορά στον ηγέτη της ανεξαρτησίας Σιμόν Μπολίβαρ και τον πρώην πρόεδρο Ούγο Τσάβες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντέλσι Ροντρίγκες Βενεζουέλα
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Αμνηστία για 379 πολιτικούς κρατούμενους

Το δικαστικό σύστημα της Βενεζουέλας ενέκρινε την αποφυλάκιση 379 πολιτικών κρατουμένων, μετά την ψήφιση νόμου αμνηστίας που υπέγραψε η πρόεδρος Ντέλσι Ροδρίγκες. Η αποφυλάκιση αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ινδία διαπραγματεύονται για αγορά βενεζουελάνικου πετρελαίου

Οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με την Ινδία για να αγοράσει αργό από τη Βενεζουέλα, καθώς η Ινδία επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με τον Αμερικανό απεσταλμένο Σέρχιο Γκορ.
Ντέλσι Ροντρίγκες Βενεζουέλα
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Υπέρ της συγγνώμης η Ροδρίγκες με την υπογραφή αμνηστίας

Η Ντέλσι Ροδρίγκες, υπηρεσιακή πρόεδρος Βενεζουέλας, δήλωσε πως πρέπει να ζητάμε συγγνώμη, υπογράφοντας νόμο αμνηστίας για την αποφυλάκιση εκατοντάδων πολιτικών κρατουμένων, ανοίγοντας νέους δρόμους στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Σύνορα Βραζιλίας Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Τέλος απεργίας πείνας συγγενών κρατουμένων μετά τον νόμο αμνηστίας

Στην Zona 7 του Καράκας, συγγενείς πολιτικών κρατουμένων σταμάτησαν απεργία πείνας μετά τη ψήφιση νόμου αμνηστίας από τη Βενεζουέλα. Δέκα γυναίκες συμμετείχαν, με την τελευταία να ολοκληρώνει την απεργία μετά από 136 ώρες.
Μαρία Κορίνα Ματσάδο συγκέντρωση
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Εξαιρούνται από αμνηστία όσοι στήριξαν ένοπλες ενέργειες

Ο νέος νόμος αμνηστίας της Βενεζουέλας εξαιρεί όσους επέλεξαν ή ενθάρρυναν ένοπλη δράση κατά της χώρας, γεγονός που αποκλείει ορισμένα πρόσωπα της αντιπολίτευσης, όπως τη Μαρία Κορίνα Ματσάδο.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Το κοινοβούλιο Βενεζουέλας εγκρίνει ομόφωνα τον νόμο αμνηστίας

Το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας ενέκρινε ομόφωνα νόμο αμνηστίας που προβλέπει την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, σύμφωνα με ΜΚΟ και αντιπολίτευση. Ο νόμος προωθήθηκε για κύρωση στη μεταβατική πρόεδρο Ντέλσι Ροδρίγκες.