ΓΔ: 2033.62 -0.04% Τζίρος: 113.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:58:32
Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
Φωτογραφία Shutterstock

Ρωσία: Απορρίπτει τις εγγυήσεις ασφαλείας με εμπλοκή ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Η Μόσχα απορρίπτει τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, τονίζοντας πως κάθε παρουσία ΝΑΤΟ στη χώρα ισοδυναμεί με άμεση εμπλοκή στη σύγκρουση.

Η Ρωσία διατηρεί σαφή αρνητική στάση απέναντι στις πρόσφατες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες αναφορικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο παρουσίας στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη χώρα.

Αυτό επισήμανε σε δηλώσεις του σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη ρωσική επιφυλακτικότητα απέναντι στις δυτικές πρωτοβουλίες στην περιοχή.

Ο Πεσκόφ παράλληλα αναγνώρισε ως «πολύ σημαντικές» τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την εξεύρεση λύσης και το τέλος του πολέμου, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι διεργασίες αυτές θα συνεχιστούν στην ίδια κατεύθυνση.

Ενώ οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας εργάζονται ενεργά στην κατάρτιση ενός πλαισίου εγγυήσεων που θα προστατεύει τη χώρα από μελλοντικές εξωτερικές απειλές, η Ρωσία υπογραμμίζει πως οποιαδήποτε ευρωπαϊκή στρατιωτική παρουσία μεταφράζεται για τη Μόσχα ως άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, «στην απαρχή της σύγκρουσης, η επέκταση και η διείσδυση υποδομών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία αποτέλεσε έναν από τους βασικούς παράγοντες της διαμορφωθείσας κατάστασης».

 Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ρωσία βλέπει με αρνητισμό τις τρέχουσες διεργασίες διαμόρφωσης ασφαλιστικών εγγυήσεων μέσω ευρωπαϊκών ή ατλαντικών δυνάμεων.

Παρότι συνολικά υπάρχει κοινή παραδοχή ως προς την αναγκαιότητα κάποιων εγγυήσεων ασφαλείας στο πλαίσιο ενδεχόμενης συμφωνίας ειρήνης, το χάσμα απόψεων μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών παραμένει βαθύ, τόσο ως προς το περιεχόμενο, όσο και ως προς τους πιθανούς εγγυητές αυτών.

Η ρωσική πλευρά προωθεί την ιδέα ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις ασφαλείας για την Ουκρανία, στη βάση πρότασης που είχε τεθεί στο τραπέζι το 2022. Το Κίεβο, ωστόσο, απορρίπτει κατηγορηματικά οποιοδήποτε σενάριο που θα έδινε στη Ρωσία δικαίωμα de facto βέτο πάνω σε δυτική στρατιωτική βοήθεια.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας παραμένει «ένα από τα πιο σημαντικά θέματα», ωστόσο η Ρωσία θεωρεί πως η δημόσια διαπραγμάτευσή τους δεν συμβάλλει θετικά στην προοπτική εξεύρεσης λύσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσφατη ελληνορωσική σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας στην Αλάσκα, ανάμεσα στους προέδρους Τραμπ και Πούτιν, κρίθηκε από τη Μόσχα ως «πολύ ουσιαστική, εποικοδομητική και χρήσιμη», αφήνοντας ένα μικρό παράθυρο ελπίδας για πρόοδο στα διπλωματικά μέτωπα.

Όσον αφορά τη στάση των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει πως η αμερικανική πλευρά δεν προτίθεται να αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στην Ουκρανία ως μέτρο ασφαλείας, αλλά δεν αποκλείει μορφές <<μη παραδοσιακής>> στρατιωτικής συνδρομής, όπως η υποστήριξη από αέρος και η παροχή κρίσιμων πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες.

Τέλος, ο Πεσκόφ ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους συνεχίζονται σε διπλωματικό επίπεδο, αν και δεν κατέστη δυνατόν να προσδιοριστεί με σαφήνεια το πότε θα πραγματοποιηθεί η ερχόμενη απευθείας συνάντηση, η τελευταία εξ αυτών είχε λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 23 Ιουλίου, διαρκώντας λιγότερο από μια ώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ο Πούτιν δοκιμάζει τα όρια του ΝΑΤΟ με τις παραβιάσεις αέρος

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως ο Πούτιν προσπαθεί να εντοπίσει αδυναμίες του ΝΑΤΟ με τις παραβιάσεις εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά και drone, τονίζοντας ότι επιδιώκει να δοκιμάσει την ετοιμότητα και αντίδραση της Συμμαχίας.
Ο πρίγκιπας του Ηνωμένου Βασιλείου, Χάρι
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία και Πολωνία σε κοινό μέτωπο κατά Ρωσίας, επίσκεψη Χάρι στο Κίεβο

Ουκρανία και Πολωνία χαράσσουν κοινή στρατηγική ασφάλειας ενόψει ρωσικής πίεσης, ο Ορμπάν εκφράζει στήριξη στην Πολωνία, ενώ ο πρίγκιπας Χάρι επισκέπτεται το Κίεβο για δράσεις υπέρ τραυματιών.