ΓΔ: 2200.69 -0.11% Τζίρος: 172.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ουκρανικός στρατός μάχη
Στρατιώτες της Ουκρανίας πυροβολούν βαρύ πυροβολικό στο πεδίο μάχης κατά τον πόλεμο.

Κατάληψη δύο χωριών στο Ντονέτσκ ανακοίνωσε η Μόσχα

Η Ρωσία ανακοίνωσε την κατάληψη των χωριών Σερέντνιε και Κλέμπαν-Μπικ στο Ντονέτσκ, ενισχύοντας τη στρατιωτική πίεση.

Η Ρωσία δήλωσε πως κυρίευσε δυο χωριά στη Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ενισχύοντας περαιτέρω τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, οι διεθνείς διπλωματικές διεργασίες επιταχύνονται στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην εφαρμογή Telegram, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως ο στρατός προέβη στην κατάληψη των κοινοτήτων Σερέντνιε και Κλέμπαν-Μπικ στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η κατάληψη του τελευταίου χωριού συνιστά ένα επιπλέον βήμα προς την κατεύθυνση της πόλης Κοστιαντινίφκα, η οποία αποτελεί στρατηγικό προπύργιο στον δρόμο προς το Κραματόρσκ – μια πόλη που διαδραματίζει κομβικό ρόλο για την επιχειρησιακή υποστήριξη των ουκρανικών δυνάμεων στο μέτωπο της Ντονέτσκ.

Στρατιωτικές εξελίξεις και διπλωματικές πρωτοβουλίες

Η ρωσική πλευρά φαίνεται να ενισχύει τις εδαφικές της επιτυχίες το τελευταίο διάστημα, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν προκλήσεις τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε στρατιωτικό εξοπλισμό.

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα στον απόηχο της σχετικής απομάκρυνσης της πιθανότητας για συνάντηση ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Την πιθανότητα αυτή είχε προηγουμένως ανακοινώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο την επίτευξη ειρηνικής διευθέτησης.

Παράλληλα, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο για παρεμπόδιση στη διοργάνωση συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών. Αυτή η κριτική ήρθε σε συνέχεια αντίστοιχων δηλώσεων του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά της Μόσχας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει την ταχεία λήξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προχώρησε το τελευταίο διάστημα σε προσπάθειες επαναπροσέγγισης με τη Μόσχα. Την Παρασκευή, εξέφρασε ξεκάθαρα πως δίνει «δύο εβδομάδες» προθεσμία προτού αποφασίσει ποια θα είναι η στάση του όσον αφορά τη σύγκρουση.

   

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Πολύ καλή» η συνομιλία μου με Πούτιν, δηλώνει για ΗΠΑ-Ρωσία

Ο Τραμπ δήλωσε ότι είχε μια "πολύ καλή" συνομιλία με τον Πούτιν, στην οποία συζήτησαν για τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και ζήτησε εκεχειρία, ενώ το Κρεμλίνο ανέφερε ότι συζητήθηκαν και ζητήματα για Ιράν και Περσικό Κόλπο.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Τραμπ για Ιράν και Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι πρόεδροι Ρωσίας και ΗΠΑ, Πούτιν και Τραμπ, συζητώντας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τους τρόπους επίλυσης, ενώ ο Πούτιν πρότεινε προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία για την επέτειο της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί από ουκρανικό χτύπημα σε λεωφορείο στο Μπέλγκοροντ

Τρεις νεκροί και οκτώ τραυματίες, εκ των οποίων δύο σε σοβαρή κατάσταση, είναι ο απολογισμός ουκρανικού πλήγματος σε μίνι λεωφορείο στο χωριό Βοζνεσένοφκα, στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη.
ουκρανική σημαία σε σιτάρι
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κίεβο ζητά από το Ισραήλ να κατασχέσει πλοίο με ουκρανικά σιτηρά

Η Ουκρανία ζήτησε από το Ισραήλ να κατασχέσει το πλοίο Panormitis, το οποίο φέρεται να μεταφέρει σιτηρά που εξήχθησαν παράνομα από κατεχόμενα από τη Ρωσία ουκρανικά εδάφη προς τη Χάιφα, εντείνοντας τις διπλωματικές εντάσεις.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία κατέλαβε δύο ουκρανικά χωριά, πλήγμα της Ουκρανίας σε δεξαμενόπλοιο

Ρωσικά στρατεύματα φέρονται να κατέλαβαν δύο χωριά με το όνομα Νοβοντμίτριβκα στις περιφέρειες Σούμι και Ντονέτσκ, σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας. Το Ρόιτερς δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την πληροφορία.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα διευρύνει τα πλήγματα κατά της Ρωσίας

Ο Ζελένσκι τόνισε πως η Ουκρανία διευρύνει τις επιθέσεις της εντός Ρωσίας, με χτύπημα σε στόχο πάνω από 1.500 χλμ. μακριά, στοχεύοντας διυλιστήρια και αποθήκες, με στόχο να περιορίσει τη ρωσική πολεμική δυνατότητα.