ΓΔ: 2183.44 0.21% Τζίρος: 209.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Τζ. Ντι. Βανς ομιλία
Φωτογραφία Shutterstock

Βανς: Η Ευρώπη πρέπει να σηκώσει το κύριο βάρος στήριξης της Ουκρανίας

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει το κύριο βάρος στήριξης της Ουκρανίας, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν μόνο επικουρικά.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς υπογράμμισε, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ότι οι ευρωπαϊκές χώρες φέρουν την κύρια ευθύνη για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία, η οποία παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία από τον Φεβρουάριο του 2022.

 Ο κ. Βανς τόνισε πως αυτός ο ρόλος των ευρωπαίων εταίρων είναι καθοριστικός για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης και τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Μιλώντας στο δημοφιλές δίκτυο Fox News, ο κ. Βανς ξεκαθάρισε: «Δεν νομίζω πως πρέπει να σηκώσουμε εμείς το βάρος» σε αυτή την περίπτωση.

 Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να προσφέρουν βοήθεια όπου χρειαστεί ώστε να προωθηθεί η λήξη του πολέμου και να μειωθούν οι απώλειες, ωστόσο επισήμανε χαρακτηριστικά: «Νομίζω πως πρέπει να βοηθήσουμε αν είναι απαραίτητο για να τελειώσει ο πόλεμος και να σταματήσουν οι σκοτωμοί. 

Όμως νομίζω πως πρέπει να αναμένουμε, και ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ) ασφαλώς αναμένει, πως η Ευρώπη θα διαδραματίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο».

Ο κ. Βανς επέμεινε στη θέση ότι η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του «βάρους» προσφέροντας ουσιαστική στήριξη στην Ουκρανία, ανεξαρτήτως του πλαισίου που θα συμφωνηθεί. 

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «Ανεξαρτήτως της μορφής που θα έχει, οι ευρωπαίοι θα πρέπει να πάρουν τη μερίδα του λέοντος του βάρους», αποσαφηνίζοντας έτσι τις προσδοκίες της αμερικανικής πλευράς σχετικά με τον επιμερισμό των ευθυνών μεταξύ των συμμάχων στη Δύση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τέσσερα χρόνια πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας

Το τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή τα τέσσερα χρόνια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καταδικάζει τη ρωσική εισβολή και επικρίνει την ΕΕ για ελλιπή διπλωματική δράση και σοβαρές ευθύνες.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Κίεβο η φον ντερ Λάιεν για την επέτειο εισβολής της Ρωσίας

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε το Κίεβο για δέκατη φορά από το 2022, επαναβεβαιώνοντας τη στήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία. Μαζί με τον Αντόνιο Κόστα και άλλους ηγέτες θα συμμετάσχουν σε τελετή.
Ουκρανικά άρματα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας: Στα πέντε χρόνια η φονικότερη σύγκρουση Ευρώπης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή το Φεβρουάριο του 2022, διανύει το πέμπτο έτος. Οι ανθρώπινες απώλειες παραμένουν αδιευκρίνιστες, λόγω της συνεχιζόμενης βίας και εμπόλεμων συγκρούσεων.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η πίεση από ΗΠΑ και ΕΕ θα κρίνει το τέλος του πολέμου

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το τέλος του πολέμου εξαρτάται από την πίεση ΗΠΑ-ΕΕ προς τον Πούτιν. Τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει πετύχει τον στόχο της, ενώ εξέφρασε διάθεση για συνομιλίες και άνοιγμα σε συμβιβασμό για τα εδαφικά ζητήματα.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Η Ρωσία του Πούτιν στη βαθύτερη βαρβαρότητα, δεν νικά στην Ουκρανία

Ο καγκελάριος της Γερμανίας καταγγέλλει τη Ρωσία για «βαρβαρότητα» πριν την επέτειο της εισβολής στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία δεν κερδίζει τον πόλεμο και ότι πρόκειται για ρωσική προπαγάνδα.
Παλάτι των Ηλυσίων
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Σύνοδος 35 χωρών για την Ουκρανία την Τρίτη, ανακοινώνει το Ελιζέ

Την Τρίτη πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη 35 χωρών για στήριξη της Ουκρανίας, με συντονισμό Μακρόν και Στάρμερ. Τη Δευτέρα ο Μακρόν συναντά τον Στουμπ στο Παρίσι και ακολουθεί τηλεδιάσκεψη για θέματα ασφαλείας στην Αρκτική.