ΓΔ: 2617.02 -0.49% Τζίρος: 228.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:12:35
Σημαία της Συρίας
Η ελεύθερη σημαία της Συρίας κυματίζει δυναμικά μπροστά σε καθαρό γαλάζιο ουρανό.

Εως 300.000 οι αγνοούμενοι στη Συρία από το 1970

Η επιτροπή για τους αγνοούμενους στη Συρία εκτιμά ότι έως 300.000 άνθρωποι χάθηκαν από το 1970 μέχρι σήμερα, με 63 ομαδικούς τάφους να έχουν ήδη καταγραφεί.

Πάνω από 300.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν εξαφανιστεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες στη Συρία υπό τη διακυβέρνηση της οικογένειας Άσαντ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της συριακής επιτροπής για τους αγνοουμένους. Ο Μοχάμεντ Ρέντα Τζάλχι, επικεφαλής της επιτροπής που ιδρύθηκε τον Μάιο, δήλωσε πως η έρευνα έχει αφετηρία το 1970, τη χρονιά ανάληψης της εξουσίας από τον Χαφέζ αλ Άσαντ και εκτείνεται μέχρι σήμερα.

Όπως τόνισε στο κρατικό πρακτορείο SANA, η επιτροπή «υπολογίζει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εξαφανίστηκαν κυμαίνεται μεταξύ 120.000-300.000», ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο πραγματικός αριθμός να είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε το 2011 μετά τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από τον τότε πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, γιο του Χαφέζ, είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις και εξαφανίσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ απομακρύνθηκε από την εξουσία τον Δεκέμβριο του 2024, ύστερα από την επικράτηση συνασπισμού ισλαμιστών ανταρτών.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές βρέθηκαν στο επίκεντρο κατηγοριών για διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ειδικότερα, η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έλεγξε σημαντικό τμήμα της Συρίας, προχωρώντας σε ωμότητες, πράξεις βίας και συνοπτικές εκτελέσεις.

Ο Τζάλχι επεσήμανε ότι υπάρχει ήδη «ένας χάρτης που καταγράφει περισσότερους από 63 ομαδικούς τάφους στη Συρία» και πως βασικός στόχος αποτελεί η δημιουργία μιας κεντρικής βάσης δεδομένων για τον εντοπισμό των αγνοουμένων.

Παρά το γεγονός ότι μετά την πτώση του Άσαντ χιλιάδες κρατούμενοι απελευθερώθηκαν, πολλοί Σύροι πολίτες εξακολουθούν να αναζητούν τα ίχνη των συγγενών τους. Η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Μιριάνα Σπόλιαριτς, χαρακτήρισε τον εντοπισμό των αγνοουμένων ως «κολοσσιαία πρόκληση»

Η ΔΕΕΣ έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 43.000 περιπτώσεις αγνοουμένων, αν και ο πραγματικός αριθμός εκτιμάται πως είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πάνω από 100.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι πέθαναν υπό κράτηση, είτε λόγω βασανιστηρίων είτε επειδή κρατήθηκαν σε απάνθρωπες συνθήκες στις συριακές φυλακές κατά την περίοδο του εμφυλίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Καταγγελία για «αδικαιολόγητη» ισραηλινή επίθεση σε αεροδρόμιο

Το συριακό ΥΠΕΞ καταδικάζει ως «αδικαιολόγητη» την ισραηλινή επίθεση σε στρατιωτική βάση στην Ιντλίμπ και καλεί ΟΗΕ και διεθνή κοινότητα να παρέμβουν. Αχρείαστη κλιμάκωση τα πλήγματα, σύμφωνα με απεσταλμένο των ΗΠΑ.
Βομβαρδισμός στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Σε θάνατο καταδικάστηκε ο εξάδερφος του Άσαντ για εγκλήματα πολέμου

Ο Ουασίμ αλ-Ασαντ, ξάδερφος του Μπασάρ αλ-Ασαντ, καταδικάστηκε σε θάνατο από δικαστήριο της Δαμασκού για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, ως επικεφαλής παραστρατιωτικών ομάδων στη συριακή πρωτεύουσα.
Βομβαρδισμός στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Οκτώ ισραηλινά πλήγματα σε βάση χωρίς θύματα, λέει η TV

Οκτώ ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα έπληξαν το πρωί τη βάση Αμπού αλ-Ντουχούρ στη βορειοδυτική Συρία, στοχεύοντας διάδρομο και αποθήκες. Δεν αναφέρθηκαν θύματα, ενώ Ισραήλ και Συρία δεν σχολίασαν τα γεγονότα.
Έκρηξη στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις αεροπορικές επιδρομές σε συριακή βάση χωρίς θύματα

Τέσσερα άγνωστα αεροπορικά πλήγματα έπληξαν νωρίς το πρωί την ανενεργή, λόγω εμφυλίου, βάση Αμπού αλ-Ντουχούρ στο Ιντλίμπ της Συρίας, προκαλώντας ζημιές χωρίς θύματα. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Καταδίκη για τη δολοφονία Τάνους στη Συρία και αίτημα έρευνας

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τη δολοφονία του Νάντερ Τάνους στη Συρία, ζητά άμεση διαλεύκανση και προσαγωγή των ενόχων, και τονίζει την ανάγκη για μέτρα προστασίας όλων των κοινοτήτων, ειδικά λόγω της θρησκευτικής σημασίας της ημέρας.