ΓΔ: 2456.16 -2.02% Τζίρος: 414.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου

Λίβανος: Σχέδιο αφοπλισμού της Χεζμπολάχ με πίεση ΗΠΑ και κάλεσμα στο Ισραήλ

Ο Λίβανος δρομολογεί σχέδιο αφοπλισμού της Χεζμπολάχ έως το 2025 με την πίεση των ΗΠΑ, ενώ ο Τομ Μπαράκ καλεί το Ισραήλ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εκεχειρίας.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης Τομ Μπαράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου πραγματοποίησε σημαντικό πρώτο βήμα προς τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ, ενώ κάλεσε το Ισραήλ να τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία εκεχειρίας. 

Η συμφωνία αυτή, η οποία επιτεύχθηκε με την ενεργό μεσολάβηση των ΗΠΑ, έθεσε τέλος στις πολύμηνες συγκρούσεις μεταξύ του σιιτικού κινήματος και του Ισραήλ στις 27 Νοεμβρίου.

Η επίσκεψη του Μπαράκ στον Λίβανο είναι η πρώτη μετά την απόφαση της λιβανέζικης κυβέρνησης να ζητήσει από τον στρατό την κατάρτιση σχεδίου για τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Η πρωτοβουλία αυτή σημειώθηκε υπό την πίεση των ΗΠΑ και τον συνεχή φόβο μιας πιθανής κλιμάκωσης των ισραηλινών επιχειρήσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Η λιβανέζικη κυβέρνηση, ευθυγραμμιζόμενη με το πλαίσιο της αμερικανικής διαμεσολάβησης, υπέγραψε τη συμφωνία εκεχειρίας με στόχο την εξομάλυνση της κατάστασης και την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στη μακροχρόνια διαμάχη με τη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, ο Μπαράκ υπογράμμισε: «Πιστεύω ότι η λιβανέζικη κυβέρνηση (…) έκανε ένα πρώτο βήμα. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι το Ισραήλ να αναλάβει αντίστοιχη δέσμευση».

 Παράλληλα, τόνισε πως η απόφαση αφοπλισμού της Χεζμπολάχ συνιστά «μια λιβανέζικη απόφαση που απαιτεί τη συνεργασία του Ισραήλ», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με το Ισραήλ για το ακριβές πλαίσιο των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει στη διάθεσή του το Reuters, το οποίο περιγράφει την πρώτη φάση των μέτρων, η κυβέρνηση του Λιβάνου δεσμεύεται στην πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Χεζμπολάχ μέχρι το τέλος του 2025, ενώ το Ισραήλ πρέπει να διακόψει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα εντός της λιβανέζικης επικράτειας.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Μπαράκ, ο πρόεδρος Αούν τόνισε πως «άλλες πλευρές» οφείλουν επίσης να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους όπως ορίζει ο νέος οδικός χάρτης.

Η συμφωνία του Νοεμβρίου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την άμεση απομάκρυνση των μαχητών της Χεζμπολάχ από τις περιοχές νότια του ποταμού Λιτάνι, την αποσυναρμολόγηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της οργάνωσης και την ενίσχυση της παρουσίας του λιβανέζικου στρατού και των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην περιοχή.

Προβλέπεται επίσης η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον νότιο Λίβανο. Ωστόσο, το Ισραήλ εξακολουθεί να διατηρεί παρουσία σε πέντε συνοριακές περιοχές –τις οποίες θεωρεί στρατηγικής σημασίας– και συνεχίζει τακτικά αεροπορικές επιχειρήσεις εντός του λιβανέζικου εδάφους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αούν παρουσιάζει στις ΗΠΑ σχέδιο αφοπλισμού Χεζμπολάχ και ζητά στήριξη

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν θα παρουσιάσει στον Ντόναλντ Τραμπ σχέδιο αφοπλισμού της Χεζμπολάχ και αποχώρησης ισραηλινών δυνάμεων από το νότιο Λίβανο, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.
Σημαία Χεζμπολάχ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Περίπου 40 μαχητές της Χεζμπολά κηδεύτηκαν στον νότιο Λίβανο

Η Χεζμπολά του Λιβάνου διοργάνωσε κηδείες για περίπου 40 μαχητές της που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με το Ισραήλ, ενώ η κατάπαυση πυρός παραμένει εύθραυστη μετά από εχθροπραξίες που ξέσπασαν τον Μάρτιο για αντίποινα κατά του Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Στις ΗΠΑ ο πρόεδρος του Λιβάνου για συνάντηση με τον Τραμπ

Ο πρόεδρος του Λιβάνου αναχώρησε για Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 21 Ιουλίου. Θα έχει επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους με επίκεντρο την κατάσταση στον Λίβανο και την αποχώρηση του Ισραήλ από λιβανικές περιοχές.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος-Ισραήλ: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες για πιλοτικές ζώνες στη Ρώμη

Λίβανος και Ισραήλ ολοκλήρωσαν συνομιλίες στη Ρώμη με μεσολάβηση ΗΠΑ, σημειώνοντας πρόοδο σε σχέδιο για απόσυρση ισραηλινών δυνάμεων από τον νότιο Λίβανο και αφοπλισμό οργανώσεων, όπως προβλέπει συμφωνία-πλαίσιο.
Πανοραμική της Βηρυτού
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων Λιβάνου-Ισραήλ για αποχώρηση ισραηλινών δυνάμεων

Λίβανος και Ισραήλ ξανάρχισαν συνομιλίες στη Ρώμη για αποχώρηση ισραηλινών δυνάμεων από το νότιο Λίβανο, με μεσολάβηση ΗΠΑ. Χαμηλές προσδοκίες για άμεση λύση, ενώ το Ιράν απαιτεί τερματισμό του πολέμου.