ΓΔ: 2675.95 0.55% Τζίρος: 247.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:46:39
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου

Λίβανος: Σχέδιο αφοπλισμού της Χεζμπολάχ με πίεση ΗΠΑ και κάλεσμα στο Ισραήλ

Ο Λίβανος δρομολογεί σχέδιο αφοπλισμού της Χεζμπολάχ έως το 2025 με την πίεση των ΗΠΑ, ενώ ο Τομ Μπαράκ καλεί το Ισραήλ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εκεχειρίας.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης Τομ Μπαράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου πραγματοποίησε σημαντικό πρώτο βήμα προς τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ, ενώ κάλεσε το Ισραήλ να τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία εκεχειρίας. 

Η συμφωνία αυτή, η οποία επιτεύχθηκε με την ενεργό μεσολάβηση των ΗΠΑ, έθεσε τέλος στις πολύμηνες συγκρούσεις μεταξύ του σιιτικού κινήματος και του Ισραήλ στις 27 Νοεμβρίου.

Η επίσκεψη του Μπαράκ στον Λίβανο είναι η πρώτη μετά την απόφαση της λιβανέζικης κυβέρνησης να ζητήσει από τον στρατό την κατάρτιση σχεδίου για τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Η πρωτοβουλία αυτή σημειώθηκε υπό την πίεση των ΗΠΑ και τον συνεχή φόβο μιας πιθανής κλιμάκωσης των ισραηλινών επιχειρήσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Η λιβανέζικη κυβέρνηση, ευθυγραμμιζόμενη με το πλαίσιο της αμερικανικής διαμεσολάβησης, υπέγραψε τη συμφωνία εκεχειρίας με στόχο την εξομάλυνση της κατάστασης και την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στη μακροχρόνια διαμάχη με τη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, ο Μπαράκ υπογράμμισε: «Πιστεύω ότι η λιβανέζικη κυβέρνηση (…) έκανε ένα πρώτο βήμα. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι το Ισραήλ να αναλάβει αντίστοιχη δέσμευση».

 Παράλληλα, τόνισε πως η απόφαση αφοπλισμού της Χεζμπολάχ συνιστά «μια λιβανέζικη απόφαση που απαιτεί τη συνεργασία του Ισραήλ», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με το Ισραήλ για το ακριβές πλαίσιο των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει στη διάθεσή του το Reuters, το οποίο περιγράφει την πρώτη φάση των μέτρων, η κυβέρνηση του Λιβάνου δεσμεύεται στην πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Χεζμπολάχ μέχρι το τέλος του 2025, ενώ το Ισραήλ πρέπει να διακόψει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα εντός της λιβανέζικης επικράτειας.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Μπαράκ, ο πρόεδρος Αούν τόνισε πως «άλλες πλευρές» οφείλουν επίσης να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους όπως ορίζει ο νέος οδικός χάρτης.

Η συμφωνία του Νοεμβρίου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την άμεση απομάκρυνση των μαχητών της Χεζμπολάχ από τις περιοχές νότια του ποταμού Λιτάνι, την αποσυναρμολόγηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της οργάνωσης και την ενίσχυση της παρουσίας του λιβανέζικου στρατού και των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην περιοχή.

Προβλέπεται επίσης η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον νότιο Λίβανο. Ωστόσο, το Ισραήλ εξακολουθεί να διατηρεί παρουσία σε πέντε συνοριακές περιοχές –τις οποίες θεωρεί στρατηγικής σημασίας– και συνεχίζει τακτικά αεροπορικές επιχειρήσεις εντός του λιβανέζικου εδάφους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αούν επιδιώκει συμφωνία με Ισραήλ και αφοπλισμό της Χεζμπολάχ

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν δήλωσε ότι θέλει συμφωνία ασφαλείας με το Ισραήλ μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και είναι έτοιμος να αφοπλίσει τη Χεζμπολάχ χωρίς σύγκρουση, ζητώντας νέα διεθνή δύναμη μετά τον ΟΗΕ.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Οι συνομιλίες Ισραήλ-Λιβάνου στη Ρώμη μετατίθενται για Οκτώβριο

Οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Λιβάνου που επρόκειτο να γίνουν στη Ρώμη αναβάλλονται για τον Οκτώβριο, ενώ οι πρεσβευτές των δύο χωρών θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον για διμερείς συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Έτοιμη για νέους βομβαρδισμούς κατά Χεζμπολάχ δηλώνει η κυβέρνηση

Η Ισραήλ δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς εναντίον της Χεζμπολάχ, μετά την καταστροφή μεγάλου υπόγειου συγκροτήματος της οργάνωσης στη νότια Λίβανο, χρησιμοποιώντας 1.100 τόνους εκρηκτικών.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός ανατινάζει σήραγγες, σεισμός 4,1 Ρίχτερ στον Λίβανο

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το USGS, μετά από ανατίναξη υπόγειων σηράγγων της Χεζμπολάχ από το Ισραήλ. Η έκρηξη έγινε αισθητή και καταγράφηκε από δημοσιογράφους και εικόνες.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Καταστροφή υπόγειων υποδομών Χεζμπολάχ στον Λίβανο από τον στρατό

Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε υπόγειες εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με δήλωση του Νετανιάχου και του Κατς. Ακούστηκαν εκρήξεις στην περιοχή, ολοκληρώνοντας τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ο στρατός προειδοποιεί για κίνδυνο συμφωνίας λόγω Ισραήλ

Ο στρατός Λιβάνου προειδοποιεί πως η πρόσφατη ισραηλινή κλιμάκωση στον νότο απειλεί τη συμφωνία που επετεύχθη με το Ισραήλ και δυσχεραίνει τις προσπάθειες εδραίωσης της ασφάλειας στην περιοχή, αναφέροντας χιλιάδες παραβιάσεις.