ΓΔ: 2603.34 -0.39% Τζίρος: 180.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο

Τραμπ: Θέλω ειρηνευτική συμφωνία, όχι κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Ο Τραμπ δήλωσε πως ο Ζελένσκι θα βρεθεί τη Δευτέρα στο Οβάλ Γραφείο μετά τη συνάντηση του ίδιου με τον Πούτιν. Τόνισε πως στόχος είναι μια Ειρηνευτική Συμφωνία για Ρωσία-Ουκρανία και όχι μια εκεχειρία που διαρκεί λίγο.

Μετά τη σύνοδο κορυφής του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αλάσκα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόκειται να επισκεφθεί το Οβάλ Γραφείο στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα το απόγευμα.

Όπως ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, "αν όλα πάνε καλά, θα προγραμματίσουμε τότε συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν". Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι στόχος των συνομιλιών είναι να επιτευχθεί μια ουσιαστική ειρηνευτική συμφωνία:

"Καθορίστηκε από όλους ότι ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί ο φρικτός πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι να πάμε απευθείας σε Ειρηνευτική Συμφωνία, η οποία θα τερματίσει τον πόλεμο, και όχι σε μια απλή Συμφωνία Εκεχειρίας, οι οποίες συχνά δεν διαρκούν", τόνισε ο κ. Τραμπ.

Οι πληροφορίες από το Reuters και τις διεθνείς επαφές

Λίγο νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters αναμετέδωσε ανάρτηση του δημοσιογράφου Μπαράκ Ραβίντ από το Axios στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος Τραμπ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρόεδρο Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες, υποστήριξε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για μια εκεχειρία, αλλά για μια συνολική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

Κατά την ίδια συνομιλία, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να δήλωσε: «Πιστεύω ότι μια γρήγορη ειρηνευτική συμφωνία είναι καλύτερη από μια εκεχειρία», σύμφωνα με τον Ραβίντ, ο οποίος επικαλέστηκε πηγή προσκείμενη στην τηλεφωνική επικοινωνία, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το όνομά της. Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει πάντως πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα το συγκεκριμένο στοιχείο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Κέρδη για Κρεμλίνο αν συνεχιστεί η ρήξη Τραμπ–Ζελένσκι

Το Κρεμλίνο παρακολουθεί με ικανοποίηση τη διαμάχη Τραμπ-Ζελένσκι, αν και παραμένει επιφυλακτικό λόγω της απρόβλεπτης στάσης των ΗΠΑ και της ευρωπαϊκής στήριξης στην Ουκρανία, με κυρώσεις και επιθέσεις drones να συνεχίζονται.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Πρόταση για σύνοδο με Τραμπ, Σι για Ουκρανία – Η συμφωνία με ντίζελ

Ο Πούτιν πρότεινε σύνοδο κορυφής με Τραμπ και Σι για διαπραγματεύσεις σχετικά με την Ουκρανία, με ευνοϊκούς για τη Μόσχα όρους, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Η απουσία Ζελένσκι προκαλεί ανησυχία σε Ευρωπαίους ηγέτες.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Ο Ζελένσκι δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Τραμπ κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι δεν θέλει να σταματήσει ο πόλεμος, υπερασπίστηκε την αναστολή κυρώσεων στη Ρωσία και τόνισε ότι στόχος του είναι η διατήρηση της Μόσχας στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι συνομίλησε με τους Κούσνερ και Γουίτκοφ σήμερα

Ο Ζελένσκι συνομίλησε τηλεφωνικά με Αμερικανούς απεσταλμένους εν μέσω κρίσης με τον Τραμπ, ο οποίος απέκλεισε τη Ρωσία από νέες κυρώσεις. Τόνισε τη σημασία της αμερικανικής στάσης και της συνεχιζόμενης ενημέρωσης των εταίρων.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: 76 ρωσικές επιθέσεις στον ενεργειακό τομέα μας σε μία εβδομάδα

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως η Ρωσία επιτέθηκε 76 φορές στους τομείς ενέργειας, πετρελαίου και αερίου της Ουκρανίας από τότε που ο Τραμπ ανακοίνωσε ενεργειακή εκεχειρία, με πλήγματα σε Βινίτσια, Ζίτομιρ, Χμελνίτσκι και Οδησσό.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Δύση ενθαρρύνει τον Πούτιν αναστέλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τον Τραμπ ότι με την αναστολή των κυρώσεων ανταμείβει και ενθαρρύνει τον Πούτιν, καλώντας τους συμμάχους να διατηρήσουν πίεση στη Ρωσία. Ο Τραμπ υπέγραψε την αναστολή λίγο πριν αυτές τεθούν σε ισχύ.