ΓΔ: 2603.34 -0.39% Τζίρος: 180.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ντόναλντ Τραμπ σε γραφείο
Ο Ντόναλντ Τραμπ κοιτάζει, ενώ εμφανίζεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε κινητό τηλέφωνο.

Τραμπ – Πούτιν: Συνάντηση στην Αλάσκα την Παρασκευή στις 22:30 για την ουκρανική κρίση

Στις 15 Αυγούστου, 22:30 στο Άνκορατζ Αλάσκας, Τραμπ και Πούτιν συζητούν για Ουκρανία, ΝΑΤΟ και συνεργασία, με το βλέμμα σε συμφωνία και εδαφικές παραχωρήσεις.

Στις 10:30 το βράδυ της Παρασκευής, 15 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί στο Άνκορατζ της Αλάσκας η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ.

Η αρχή της συζήτησης θα γίνει με κατ’ ιδίαν συνομιλία, παρουσία διερμηνέων, με τη συμμετοχή πέντε μελών από κάθε αντιπροσωπεία. 

«Η διάρκεια των συνομιλιών θα εξαρτηθεί από την πορεία της συζήτησης», τόνισε ο Ουσακόφ, σημειώνοντας ότι μετά το τέλος της Συνόδου θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου. Η ρωσική αποστολή θα αναχωρήσει αμέσως μετά τις διαπραγματεύσεις.

Κύριο θέμα της ατζέντας θα είναι η Ουκρανία και η «διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης». Οι συζητήσεις θα λάβουν υπόψη τις προηγούμενες επαφές στο Κρεμλίνο με τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ. Επίσης, θα τεθούν ζητήματα εμπορικής και ενεργειακής συνεργασίας ΗΠΑ – Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι, αντιδρώντας στις δηλώσεις Τραμπ για «κάποια ανταλλαγή εδαφών» ως μέρος της συμφωνίας, υπογράμμισε: «Οι Ουκρανοί δεν θα δώσουν τη γη τους σε κατακτητές. Οποιαδήποτε απόφαση χωρίς την Ουκρανία είναι απόφαση κατά της ειρήνης».

Σύμφωνα με το Bloomberg, μια ενδεχόμενη συμφωνία θα μπορούσε να παγιώσει τα εδαφικά κέρδη του Πούτιν, κυρίως στις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια, με αντάλλαγμα τον τερματισμό των ρωσικών επιθέσεων.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, ο Πούτιν επιδιώκει την παραμονή της Ουκρανίας εκτός ΝΑΤΟ, τον περιορισμό των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων και την απόσυρση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις γραμμές του Ψυχρού Πολέμου.

Παράλληλα, έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα μπορούσε να προσφέρει στις ΗΠΑ πρόσβαση σε σπάνια ορυκτά, ακόμα και από κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές. 

«Η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορούν να συνεργαστούν σε ενεργειακά και βιομηχανικά έργα», είχε δηλώσει, αναφέροντας ενδεικτικά την παραγωγή αλουμινίου στο Κρασνογιάρσκ.

Η συνάντηση θα γίνει στη Συμμαχική Βάση Elmendorf–Richardson στην Αλάσκα, πρώην κρίσιμη εγκατάσταση για την αντιμετώπιση της Σοβιετικής Ένωσης. 

Η βάση φιλοξενεί μαχητικά F-22 Raptor και διαθέτει υποδομές υψηλής ασφάλειας, επιτρέποντας στους ηγέτες να αποφύγουν πιθανές διαδηλώσεις.

Ο αναλυτής Benjamin Jensen σημειώνει: «Η επιλογή στρατιωτικής βάσης εξασφαλίζει τον απόλυτο έλεγχο στο περιβάλλον της συνάντησης και στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας και στρατηγικής εγρήγορσης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Πρόταση για σύνοδο με Τραμπ, Σι για Ουκρανία – Η συμφωνία με ντίζελ

Ο Πούτιν πρότεινε σύνοδο κορυφής με Τραμπ και Σι για διαπραγματεύσεις σχετικά με την Ουκρανία, με ευνοϊκούς για τη Μόσχα όρους, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Η απουσία Ζελένσκι προκαλεί ανησυχία σε Ευρωπαίους ηγέτες.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Ο Ζελένσκι δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Τραμπ κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι δεν θέλει να σταματήσει ο πόλεμος, υπερασπίστηκε την αναστολή κυρώσεων στη Ρωσία και τόνισε ότι στόχος του είναι η διατήρηση της Μόσχας στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι συνομίλησε με τους Κούσνερ και Γουίτκοφ σήμερα

Ο Ζελένσκι συνομίλησε τηλεφωνικά με Αμερικανούς απεσταλμένους εν μέσω κρίσης με τον Τραμπ, ο οποίος απέκλεισε τη Ρωσία από νέες κυρώσεις. Τόνισε τη σημασία της αμερικανικής στάσης και της συνεχιζόμενης ενημέρωσης των εταίρων.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Δύση ενθαρρύνει τον Πούτιν αναστέλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τον Τραμπ ότι με την αναστολή των κυρώσεων ανταμείβει και ενθαρρύνει τον Πούτιν, καλώντας τους συμμάχους να διατηρήσουν πίεση στη Ρωσία. Ο Τραμπ υπέγραψε την αναστολή λίγο πριν αυτές τεθούν σε ισχύ.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αναστέλλει την εφαρμογή κυρώσεων κατά της Μόσχας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε την εφαρμογή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επικαλούμενος το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ, με διάταγμα που υπέγραψε, προκαλώντας ανησυχία στην Ουκρανία για ενδεχόμενη εγκατάλειψη από τον αμερικανικό σύμμαχο.