ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ορίζοντας Ντόχα Κατάρ

ΛΔ του Κονγκό και M23: Υπογράφηκε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ντόχα

Η υποστηριζόμενη από τη Ρουάντα οργάνωση M23 και η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στο Κατάρ.

Στην υπογραφή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στο Κατάρ προχώρησαν οι M23, μια ένοπλη οργάνωση με στήριξη από τη Ρουάντα, και η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Σύμφωνα με επίσημη διακήρυξη, οι δύο πλευρές «δεσμεύονται να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός». Το συμφωνητικό αυτό υπεγράφη στην Ντόχα, μετά από τρεις μήνες διαρκών διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του εμιράτου του Κόλπου.

Η M23 είχε προηγουμένως καταλάβει σημαντικές ζώνες, πλούσιες σε στρατηγικής σημασίας μεταλλεύματα, στην ανατολική ΛΔ του Κονγκό, πραγματοποιώντας μια εκστρατεία-αστραπή στις αρχές του έτους. Η οργάνωση διεκδικούσε ανοιχτά μια αυτόνομη διαδικασία διαπραγμάτευσης για κατάπαυση του πυρός με την κυβέρνηση της Κινσάσα, ειδικά μετά τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε προσφάτως η Ρουάντα στην Ουάσινγκτον.

Έναρξη επισήμων διαπραγματεύσεων και οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα

Η νέα διακήρυξη προβλέπει την έναρξη προσεχών επίσημων διαπραγματεύσεων για μια συνολική συμφωνία ειρήνης, καθώς και συγκεκριμένο οδικό χάρτη με στόχο την αποκατάσταση της κρατικής εξουσίας στην πολύπαθη ανατολική ΛΔ του Κονγκό, αμέσως μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Η περιοχή της ανατολικής ΛΔ του Κονγκό έχει μετατραπεί τα τελευταία τριάντα χρόνια σε πεδίο συνεχών συγκρούσεων. Η σταθερή αύξηση της βίας, ειδικά το τελευταίο διάστημα στα σύνορα με τη Ρουάντα, τροφοδοτήθηκε από συντονισμένες επιθέσεις της M23 και των ρουαντικών στρατιωτικών δυνάμεων (FDR) στις πόλεις Γκόμα και Μπουκάβου, όπου η αντίσταση που προέβαλε ο υποεξοπλισμένος στρατός της ΛΔ του Κονγκό αποδείχτηκε ανεπαρκής.

Ανθρωπιστικό κόστος και διαρκής αστάθεια

Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις έχουν οδηγήσει σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης και του ΟΗΕ σε χιλιάδες θανάτους, ενώ η ανθρωπιστική κρίση βαθαίνει για εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους πολίτες. Παρά την πρόσφατη σταθεροποίηση του μετώπου από τον Φεβρουάριο και έπειτα, η σύγκρουση μεταξύ της M23 και των πολυάριθμων παραστρατιωτικών οργανώσεων που υποστηρίζουν την Κινσάσα παραμένει έντονη, με επιθέσεις ανταρτών να συνεχίζονται.

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν, καμία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν είχε αναγνωριστεί επίσημα ούτε από την M23, ούτε από τις τοπικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, γεγονός που καθιστά τη σημερινή συμφωνία στο Κατάρ ένα βήμα-ορόσημο για την περιφερειακή ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή με το μεγαλύτερο εξορυκτικό πλούτο της Αφρικής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτο κρούσμα Έμπολα στη Νιγηρία, τέταρτη χώρα της Αφρικής

Η Νιγηρία κατέγραψε το πρώτο της κρούσμα Έμπολα έπειτα από μια δεκαετία, αποτελώντας την τέταρτη αφρικανική χώρα που πλήττεται από τον ιό ο οποίος εξαπλώνεται ραγδαία, ενώ δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία ή εμβόλιο.
Επιβατικό αεροσκάφος απογείωση
ΔΙΕΘΝΗ

China Southern: Νέα αεροπορική γραμμή Αντίς Αμπέμπα-Τσανγκσά-Γκουανγκτζόου

Η China Southern Airlines εγκαινίασε τη γραμμή Αντίς Αμπέμπα–Τσανγκσά–Γκουανγκτζόου, ενισχύοντας τη σύνδεση Κίνας-Αιθιοπίας και ανοίγοντας νέες εμπορικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες ανάμεσα στις δύο χώρες.
Πανοραμική Άντις Αμπέμπα
ΔΙΕΘΝΗ

Αιθιοπία: Προσωρινή διοίκηση στο Τιγκράι μετά την αποχώρηση του TPLF

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπιι Άχμεντ ανακοίνωσε μεταβατική διοίκηση στο Τιγκράι, παραμερίζοντας το TPLF, την ώρα που οι μάχες συνεχίζονται. Το TPLF είχε συμμαχήσει με ένοπλες οργανώσεις και είχε επαφές με την Ερυθραία.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: 20 νεκροί από επίθεση τζιχαντιστών στην πολιτεία Μπόρνο

Τζιχαντιστές που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος σκότωσαν 15 στρατιώτες και 5 μέλη πολιτοφυλακής σε επίθεση σε στρατιωτική βάση στη Μπόρνο της Νιγηρίας, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλείται το AFP.
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης: Πρώτη συμφωνία Κόμβου Επιστροφής στην Αφρική μετά τα Χριστούγεννα

Ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα, σε συνεργασία με ευρωπαϊκές χώρες, προωθεί Κόμβους Επιστροφής στην Αφρική και μετά τα Χριστούγεννα αναμένεται η πρώτη σχετική συμφωνία για επιστροφή μεταναστών με απορριφθέν άσυλο.