ΓΔ: 2256.99 0.51% Τζίρος: 206.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:45:41
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
Φώτο: Shutterstock

Νέα κυβέρνηση στην Ουκρανία με πρωθυπουργό τη Γιούλια Σβιριντένκο

Η Ουκρανία απέκτησε νέα κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργό Γιούλια Σβιριντένκο. Νέα πρόσωπα στα υπουργεία Οικονομίας, Ενέργειας και Άμυνας – ενισχύεται η διπλωματία με ΗΠΑ.

Το ουκρανικό Κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τη Γιούλια Σβιριντένκο, όπως έκανε γνωστό ο βουλευτής Γιαροσλάβ Ζελεζνιάκ. Η ετυμηγορία αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική πολιτική εξέλιξη για την Ουκρανία εν μέσω των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών προκλήσεων.

Η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει δύο έμπειρους πρώην αναπληρωτές της κυρίας Σβιριντένκο: τον Ολέξιι Σόμπολεφ, ο οποίος αναλαμβάνει διευρυμένο ρόλο ως υπουργός Οικονομίας, Γεωργίας και Περιβάλλοντος, και τον Ταράς Κάτσκα, που τοποθετείται ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Επιπλέον, η Σβιτλάνα Χρουντσούκ αναλαμβάνει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας.

Το Κοινοβούλιο επικύρωσε επίσης τη διατήρηση του Άντριι Σιμπίχα ως υπουργού Εξωτερικών, διασφαλίζοντας τη συνέχεια στις διεθνείς επαφές της χώρας.

 Παράλληλα, ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός και μακροβιότερο μέλος της κυβέρνησης, Ντενίς Σμιχάλ, διορίστηκε υπουργός Άμυνας, αναλαμβάνοντας ένα από τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να τοποθετήσει την απερχόμενη υπουργό Όλγα Στεφανίσινα στη θέση πρέσβειρας στις Ηνωμένες Πολιτείες

Οι ΗΠΑ παραμένουν στρατηγικός σύμμαχος για την Ουκρανία, ιδιαίτερα στον συνεχιζόμενο αγώνα κατά της ρωσικής εισβολής που διαρκεί πλέον πάνω από τρία χρόνια.

Όπως υπογράμμισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Όλγα Στεφανίσινα, μέχρι πρότινος αναπληρώτρια πρωθυπουργός, θα διατελέσει αρχικά «ειδική αντιπρόσωπος» για τη συνεργασία με τις ΗΠΑ. 

Αυτό θα ισχύσει έως ότου ολοκληρωθούν οι «απαραίτητες διαδικασίες» για να εγκριθεί ο διορισμός της ως «πρέσβειρας» στη χώρα, ενισχύοντας περαιτέρω τη διπλωματική εκπροσώπηση της Ουκρανίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο άρμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν οικισμούς και έπληξαν υποδομές στο Χάρκοβο

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την κατάληψη των οικισμών Παβλίβκα στη Ζαπορίζια και Νοβοπαβλίβκα στο Ντονέτσκ από ρωσικές δυνάμεις. Κρίσιμη υποδομή στο Χάρκοβο υπέστη ζημιές μετά από ρωσική πυραυλική επίθεση.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουμέροφ: Είχα ουσιαστικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Ρουστέμ Ουμέροφ δήλωσε πως έγιναν ουσιαστικές συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους για οικονομική ανάπτυξη και ασφάλεια, οι οποίες θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: «Απαράδεκτες» οι αμερικανικές δασμολογικές αυξήσεις στην ΕΕ

Ο Μακρόν χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δασμολογικές αυξήσεις των ΗΠΑ σε βάρος ευρωπαϊκών κρατών και τόνισε πως η Γαλλία θα υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή κυριαρχία, στηρίζοντας ταυτόχρονα την Ουκρανία και τις διεθνείς συμμαχίες.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές στις ΗΠΑ για συνομιλίες με τη Ρωσία

Ουκρανοί διαπραγματευτές βρίσκονται στις ΗΠΑ για συνομιλίες με εκπροσώπους του Τραμπ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, ενώ δύσκολα ζητήματα όπως τα κατεχόμενα εδάφη και η ασφάλεια της Ουκρανίας παραμένουν ανοιχτά.