ΓΔ: 1481.11 -0.09% Τζίρος: 31.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:29:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Επιφυλάξεις αξιωματούχων της ΕΚΤ για το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Την στιγμή που κατέρρεαν οι χρηματοπιστωτικές αγορές και το κόστος δανεισμού εκτινασσόταν, η ΕΚΤ σε μια αξιοσημείωτη αλλαγή πορείας ανέλαβε δράση παρά τις ενστάσεις ορισμένων μελών για την αντιμετώπιση των οικονομικών κινδύνων από την πανδημία.

Μια ταχεία επιδείνωση της οικονομίας της ευρωζώνης φοβήθηκαν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, όταν αποφασίστηκε στις 18 Μαρτίου η σειρά έκτακτων μέτρων, όμως ορισμένα μέλη είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για την έναρξη νέων αγορών ομολόγων, όπως αποκαλύπτουν τα πρακτικά της συνεδρίασης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Την ίδια στιγμή που οι χρηματοπιστωτικές αγορές κατέρρεαν και το κόστος δανεισμού των πιο αδύναμων μελών της ευρωζώνης εκτινάσσονταν, η ΕΚΤ συμφώνησε σε μία συνεδρίαση αργά το βράδυ της 18ης Μαρτίου να αγνοήσει πολλούς από τους κανόνες που είχε θέσει η ίδια για την παροχή νομισματικής στήριξης και να αγοράσει ομόλογα ύψους 1,1 τρισ. ευρώ φέτος για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Επρόκειτο για μία αξιοσημείωτη αλλαγή πορείας σε σχέση με έξι μέρες πριν, όταν η ΕΚΤ είχε συμφωνήσει σε μία μικρή αύξηση των αγορών ομολόγων και η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ είχε υποβαθμίσει τότε την κρίση, υποστηρίζοντας ακόμη και ότι δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να βοηθά στο «κλείσιμο των spreads (των διαφορών στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων)».

Όπως αναφέρουν τα πρακτικά «υπήρξε ομόφωνη συμφωνία ότι χρειάζεται τολμηρή και αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση των σοβαρών κινδύνων που δημιουργεί η ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού στον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», προσθέτοντας οτι «επιφυλάξεις εκφράσθηκαν από ορισμένα μέλη σχετικά με την ανάγκη της έναρξης ενός νέου, ειδικά για τον λόγο αυτό προγράμματος αγορών ομολόγων».

Αν και η ΕΚΤ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τις νεότερες μακροοικονομικές προβλέψεις της, η Λαγκάρντ έχει δηλώσει ότι η οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να συρρικνωθεί έως και 10% φέτος - η μεγαλύτερη ύφεση που έχει καταγραφεί έως τώρα - αν τα περιοριστικά μέτρα για τις μετακινήσεις διαρκέσουν αρκετούς μήνες. Τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί μετά τη συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου δείχνουν ότι η ΕΚΤ αγόραζε ομόλογα σε ύψος - ρεκόρ, κυρίως ιταλικών ομολόγων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΔΙΕΘΝΗ

Στον Σεπτέμβριο στρέφεται η προσοχή για τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η EKT αύξησε για πρώτη φορά τα επιτόκια τον Ιούλιο του 2022, όταν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είχε φθάσει ήδη στο 8,6%, δηλαδή τέσσερις και πλέον φορές πάνω από τον δικό της στόχο του 2%.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΔΙΕΘΝΗ

Η πορεία του πληθωρισμού θα καθορίσει τις επόμενες μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

Η τράπεζα δεν δεσμεύτηκε, για το πότε θα γίνει η επόμενη μείωση, επαναλαμβάνοντας τη φράση - κλισέ ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα νεότερα στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα για τις προοπτικές του πληθωρισμού.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΔΙΕΘΝΗ

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης αναμένεται να αποφασίσει μείωση επιτοκίων η ΕΚΤ

Την ερχόμενη Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% από 4% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,25% από 4,5%, σηματοδοτώντας την έναρξη του καθοδικού κύκλου τους.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΔΙΕΘΝΗ

Λέιν (ΕΚΤ): O πληθωρισμός στη ευρωζώνη οδεύει προς τον στόχο του 2%

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν αναφέρθηκε στα πρόσφατα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που έδειξαν ότι οι πιέσεις στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησαν για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΔΙΕΘΝΗ

«Ψαλίδι» 2 τρισ. στον ισολογισμό της ΕΚΤ, μείωση θέσεων σε ομόλογα

Σύμφωνα με ανάλυση της ΕΚΤ, με τίτλο: «Ποιος αγοράζει ομόλογα τώρα; Πώς οι αγορές αντιμετώπισαν τη μείωση του ισολογισμού του Ευρωσυστήματος», το αποτύπωμα της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης επανέρχεται στα επίπεδα του 2020.