ΓΔ: 1482.11 -0.02% Τζίρος: 49.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:17:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-nikiforos_fokas-fregata
Φωτο: Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς»

Πέντε τουρκικά πλοία μεταξύ Κάσου - Καρπάθου, ένταση για πόντιση καλωδίου

Γίνονται κινήσεις σε όλα τα επίπεδα από το υπουργείο Εξωτερικών για την αποσυμφόρηση της κατάστασης με αφορμή την προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλλει επί του πεδίου το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πόντισης του ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο και στο σημείο που γίνονται οι έρευνες από το ιταλικό σκάφος υπάρχει ένας σχηματισμός τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Όπως αναφέρει το ertnews.gr, αυτήν την στιγμή γίνονται κινήσεις σε όλα τα επίπεδα από το υπουργείο Εξωτερικών για την αποσυμφόρηση της κατάστασης που έχει προκληθεί νότια της Κάσου και της Καρπάθου με αφορμή την προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλλει επί του πεδίου το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Στην περιοχή, πραγματοποιεί έρευνες, για την πόντιση καλωδίου ιταλικό σκάφος και σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία έχει στείλει στην περιοχή πέντε μονάδες του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού που παρακολουθούν από μακριά, ενώ στην περιοχή βρίσκονται και δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας.

Οι έρευνες του σκάφους αυτού γίνονται με βάση ελληνικές Navtex που εξέδωσε το σταθμός του Ηρακλείου και αφορούν περιοχή των ελληνικών χωρικών υδάτων εκτός από ένα σημείο το οποίο βρίσκεται μόλις μισό μίλι έξω από τα 6 μίλια από την Κάρπαθο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών: «Το ιταλικό πλοίο levoli Relume πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου.

Η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων.

Λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού».

Η Τουρκία με δική της Navtex, η οποία σημειωτέων δεν έχει καμία ισχύ, είχε δηλώσει ότι το σημείο αυτό αποτελεί μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας επομένως, ο συντονισμός πρέπει να γίνει με τις τουρκικές αρχές και έτσι έστειλε στην περιοχή τα πολεμικά πλοία προκειμένου να εμποδίσουν τις έρευνες.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει προσπάθεια παρεμπόδισης των εργασιών και έτσι είναι σε εξέλιξη οι διπλωματικές προσπάθειες ώστε να αποσυμφορηθεί αυτή η κρίση και να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στον Σκάι. Όπως είπε «η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό λέγοντας ξεκάθαρα ότι επιδιώκει την διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Διάλογος δε σημαίνει συμφωνία και δε σημαίνει αφέλεια. Και από κει και πέρα στον διάλογο στο τραπέζι δεν μπαίνουν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, πολιτική όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα δικά μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Θέματα κυριαρχίας δεν βρίσκονται στη συζήτηση με την Τουρκία

Για το θέμα με τα θαλάσσια πάρκα ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι ζητήματα τα οποία ανάγονται στην ελληνική κυριαρχία και αφορούν στην πραγματικότητα τη βιωσιμότητα όχι απλά της Ελλάδας, αλλά του πλανήτη.
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Θέματα κυριαρχίας δεν μπορούν να τεθούν σε διάλογο

«Είναι σημαντικό το ότι δεν έχουμε κατά βάση παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας, όπως επίσης είναι σημαντικό το ότι υπάρχει συντονισμός για να περιοριστούν και σχεδόν να μηδενιστούν οι παράνομες μεταναστευτικές ροές.» ξεκαθαρίζει.
ypoyrgeio-exoterikvn
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Εξωτερικών: Υποστηρίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά ότι το αντίστοιχο υπουργείο της Τουρκίας πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την κυριαρχία της χώρας μας, τόνισε.
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Να συζητήσουμε με την Τουρκία υπό παραγωγικούς όρους

«Σήμερα έχουμε εδραιώσει ένα δίαυλο επικοινωνίας που μας επιτρέπει να μπορούμε να συζητούμε», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Δε μπορώ να δεχτώ ότι δε μπορούμε να συζητούμε ορθολογικά».